Előfizetés

"Viszlát a sitten, Döbrögi!" - ezt láthatja most Orbán a fényűzően puritán kolostorból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.28. 15:58

Fotó: Urfi Péter / 444.hu
Nem finomkodtak a miniszterelnök hivatala előtt sátrazó tüntetők.
Ez az üzenet biztosan eljut a címzetthez: „Viszlát a sitten, Döbrögi!”- üzeni öles betűkkel a felirat a Szent György téren felállított sátor falán, ráadásul az utolsó három karakter az ismert O1G-rövidítést formázza, a nagyobb hatás kedvéért.
A Orbánnak szánt mondatot – melyet a 444.hu szúrt ki először – Kossuth tériek nevű, Szabó Gábor Tuareg vezette csoport írta ki sátruk falára. A mintegy tízfős csapat a miniszterelnök Várba költözése ellen tiltakozik, ami nem új, de mindig aktuális téma – tekintve, hogy
a Karmelita kolostor átalakítási költsége elérheti a 25-30 milliárd forintot, a beruházás szükségszerűségét pedig semmi sem indokolja.

Tuaregék sátrának másik oldala már a járókelőknek, turistáknak üzen: Szavazz és számolj! Október 13” - írják, utalva a közelgő önkormányzati választásokra. A helyszínen készített további fotókat a 444.hu oldalán nézhetik meg. 

Palkovics minisztériuma zajmérőket osztogat a ferihegyi lakók között

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.28. 15:12

Fotó: Budapest Airport
Talán a "repülési tilalomnak" becézett zajvédelmi bírságok kiosztásának ágyaz meg a 30 eszköz kiosztása.
Szerdától igényelhetnek kézi zajmérőt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér mellett élők. A lakók között harminc eszközt osztanak ki, amelyeket határozott ideig használhatnak - tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A közlemény szerint a készülékekkel az érintettek összehasonlíthatják a környezetükben található berendezéseket vagy létesítmények, az elhaladó járművek zaját.
Tarlós István fővárosi főpolgármester és Palkovics László miniszter harca az éjszakai járatok ellen nemrég ért nyugvópontra, felemás végeredménnyel. Korábban, az EP-választás kampányának hevében a városháza a tiltás mellett tette le a garast: a Palkoviccsal közös, korábbi közleményükben úgy fogalmaztak, hogy augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Ehhez képest csak zajvédelmi bírságot vezettek be, bár arról az MTI mint igazi sikerről számolt be. Szerintük "Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól biztosan működik majd az éjszakai repülési tilalom". Az innovációs miniszter a Népszava kérdésére válaszolva már inkább letagadta, hogy valaha repülési tilalomról lett volna szó.
A kézi mérős lehetőséggel élni kívánók a XVIII. kerületi polgármesteri hivatal környezetvédelmi csoportjának címzett levélben vagy e-mailben jelezhetik igényüket. 
A Budapest Airport május közepén újraindította lakossági ablakszigetelési, ablakcsere programját, amelyben hat milliméter vastagságú plusz üvegtáblát helyeznek fel a zajgátló védőövezetben lévő ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeinek nyílászáróira. A pótlólagos ablakszigetelés költségeit teljes egészében a Budapest Airport finanszírozza, e célra fordítja majd az újonnan bevezetett díjtételből származó bevételeket is.

Oroszkrémmel búcsúztatták a nyugdíjba készülő Tarlós Istvánt, aki ennek biztos nem örült

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.28. 10:15

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Ő maga persze nem készül nyugdíjba, de a választók majd küldik - bízik benne a Párbeszéd.
A 3-as metró felújítása során az orosz érdekek kiszolgálására emlékeztető oroszkrém tortával búcsúztatta nyugdíjba vonulása alkalmából Tarlós Istvánt a Párbeszéd a Fővárosi Közgyűlés választás előtti utolsó ülésén. Mint Barabás Richárd, a párt szóvivője elmondta, Tarlós tiszteletlenül és mogorván beszél ellenfeleiről és a választóikról is, látszik, hogy belefáradt már a főpolgármesterségbe és a kormány kiszolgálásába. Ideje hát nyugdíjba mennie. Helyette pedig olyan főpolgármesterre van szükség a következő ciklusban, aki nem a hatalom szolgája, hanem a budapestieket képviseli. Az őrség persze nem engedte a főpolgármester közelébe a tortát, így a Párbeszéd aktivistái búcsúajándékukat Tarlós sajtófőnökének asztalára tették le.