Előfizetés

Vlagyivosztokot súlyos eső áztatja rommá, 15 orosz városban hirdettek rendkívüli állapotot

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.29. 09:00

Fotó: Vitaliy Ankov / Sputnik
Emellett az ár 29 településen 895 lakóépületet és mintegy 6 ezer magántelket öntött el.
Rendkívüli állapotot vezettek be csütörtökön az egész távol-keleti Tengermelléki területen áradásokat okozó súlyos esőzések miatt. A terület kormányzója, Oleg Kozsemjako által kiadott közlemény szerint
az intézkedés 15 városra terjed ki. Az ár 29 településen 895 lakóépületet és mintegy 6 ezer magántelket öntött el.

Az ítéletidő Vlagyivosztokban, ahol szerdán vezettek be rendkívüli állapotot, Oleg Gumenyuk polgármester szerint 100 millió rubelnyi (450 millió forint) kárt okozott az infrastruktúrában. A városban ideiglenes szállásokat alakítottak ki az utakat, házakat elöntő áradás elől kitelepített emberek számára.

Milliókat tett függővé, most kártérítésről tárgyal az amerikai gyógyszercég

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.29. 07:26

Fotó: DREW ANGERER / Getty Images / AFP
A Purdue Pharma vezetői mintegy 10-12 milliárd dolláros, peren kívüli megegyezésekről tárgyalnak. A Johnson & Johnsont múlthéten ítélték félmilliárd dolláros kártérítésre.
Több amerikai tagállam tárgyal kártérítésekről az amerikai opiátválságért felelőssé tett egyik nagy gyógyszergyártóval, a Purdue Pharmával, amelynek tulajdonosai megválnának az Oxycontin nevű, opiát tartalmú fájdalomcsillapítót gyártó cégtől is - jelentette az amerikai sajtó szerdán. A csak receptre vásárolható gyógyszer kábítószertartalma miatt függőséget okoz, ezt kihasználva kábítószerkereskedők - patikusokkal összejátszva - szintén terjesztették. A gyógyszergyár tulajdonosát, a Sackler-családot az Egyesült Államokban pusztító méreteket öltő opiátválság egyik fő felelősének tartják. A válság méretét mutatja, hogy
az Egyesült Államokban 1999 és 2017 között több mint 400 ezer életet követelt az opiát tartalmú gyógyszerek túladagolása az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hivatal (CDC) szerint.

Ez még Donald Trump amerikai elnök ingerküszöbét is átlépte: kormányzata az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériumában munkacsoportot hozott létre a válság kezelésére. A hét elején Oklahomában
a Johnson & Johnson gyógyszergyárat egy szövetségi bíróság már elítélte az opiátválságban játszott szerepéért: a bíróság 572 millió dolláros kártérítésre ítélte a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó céget.

A connecticuti székhelyű Purdue Pharma ellen jelenleg több mint kétezer kártérítési per van folyamatban, s nemcsak tagállamok, hanem egyéni károsultak is perlik. Az NBC televízió értesülései szerint a cég vezetői összességében mintegy 10-12 milliárd dolláros, peren kívüli megegyezésekről tárgyalnak, és a vállalatot birtokló Sackler-család a saját vagyonából hárommilliárd dollárral járulna hozzá a kártérítésekhez. A New York Times úgy tudja: nem egyszerű pénzátutalásokról lenne szó az esetleges peren kívüli egyezségek nyomán fizetett kártérítéseknél, hanem
az magánvállalatot csődeljárással közhasznú céggé alakítanák, és az így felszabaduló összeget, illetve a gyógyszerekből származó bevételt juttatnák a felpereseknek.

A Sackler-család, amely az Egyesült Államok egyik legtehetősebb famíliája, híres a jótékonykodásáról, ám az opiátválság botránya miatt többen - köztük a párizsi Louvre, vagy a New York-i Metropolitan Múzeum is - közölték, hogy többé nem kívánnak együttműködni velük, támogatásukat pedig visszautasítják.

Floridában is rendkívüli állapotot hirdettek a közelgő Dorian miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.29. 06:56

Fotó: ERIC ROJAS / AFP
Puerto Rico szigetén már keddtől rendkívüli állapot van érvényben.
Ron DeSantis floridai kormányzó is rendkívüli állapotot hirdetett ki a közelgő Dorian hurrikán miatt szerdán este. Puerto Rico szigetén már keddtől rendkívüli állapot van érvényben. Szerdán este a miami székhelyű Országos Hurrikán Központ bejelentette: a Dorian várhatóan veszélyes hurrikánná erősödik, miután eléri az Egyesült Államok délkeleti partvidékén az Atlanti-óceán felmelegedett vizeit. A vihar helyi idő szerint szerdán este óránkénti 130 kilométeres széllökésekkel haladt az amerikai partok felé.  Ron DeSantis kormányzó elővigyázatosságra intette a floridaiakat, elsősorban az állam keleti partvidékén élőket, és Twitter-üzenetében azt sürgette, hogy legalább egyheti élelemről és ivóvízről gondoskodjanak maguknak, és készüljenek fel arra is, hogy akár kényszerűen el kell hagyniuk otthonaikat. A megyei kormányzati hivatalok szerdán este megkezdték a homokzsákok kiosztását, és az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint már hosszú sorok kígyóztak az élelmiszer áruházak és a patikák előtt. Sajtóinformációk szerint a turisták tömegesen mondják le szobafoglalásaikat, a floridai szállodák telítettsége alig 50 százalékos. Az Orlandóban lévő Disneyworld csütörtökön nyitná meg a csillagháború témájának szentelt új témaparkját, a megnyitó egyes sajtójelentések szerint elmaradhat. A meteorológusok előrejelzései szerint Florida óceáni partvidékén már csütörtöktől heves esőzésekre lehet számítani, bár egyelőre nem tudni, hogy a vihar hol ér partot.  A Miami Herald című lap részletes összeállításokat közölt a hurrikánnal kapcsolatos teendőkről, köztük arról, hogy hol lehet vizet, élelmiszert, elsősorban konzerveket kapni. A Miami-Dade megyében élők számára a hatóságok szerdától külön teherautókat biztosítanak a szemét elszállítására még a hurrikán megérkezte előtt. Puerto Ricóban Wanda Vázquez Garced kormányzó már hétfő este rendkívüli állapotot hirdetett ki a sziget egész területére, és felszólított mindenkit, hogy készüljön fel a viharra, és ahol szükséges, erősítsék meg a házakat. A sziget oktatási intézményei szerdától zárva tartanak. Carmen Yulin Cruz, a Puerto Rico-i főváros, San Juan polgármestere szerdán bejelentette: a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) közreműködésével már megkezdték élelmiszer- és gyógyszercsomagok, valamint vízpalackok kiszállítását a menedékhelyekre, készenlétben állnak a mentők és a Nemzeti Gárda tagjai is. Mintegy 360 menedékhelyen valamivel több mint 48 ezer embert tudnak majd szükség esetén elhelyezni.