Előfizetés

Saját múzeumát fosztogatta a főmúzeologus, de lebukott

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.29. 09:56

Vádat emeltek ellene, megúszhatja felfüggesztetett börtönnel.
Jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a VIII. Kerületi Ügyészség egy 64 éves egykori főmuzeológus ellen, aki egy budapesti múzeum raktárából 2016. év őszétől 2017 októberéig 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt tulajdonított el a rábízott gyűjteményből - közölte az ügyészség. Az eltulajdonított műtárgyak XX. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek XVIII. és XIX. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy Budapest, VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forintot kapott az alkotásokért, pedig azok összértéke mintegy 30 millió forint. Az ellopott műveket – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta és házkutatások útján lefoglalta, majd visszaszolgáltatta az ügyet a hatóságnál feljelentő múzeumnak. A büntetlen előéletű vádlott már a nyomozás során beismerő vallomást tett. A kerületi ügyészség arra az esetre, ha a bírósági előkészítő ülésen a vádlott továbbra is beismeri a tettét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 2 év - végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztés büntetés, továbbá pénzbüntetés kiszabását, valamint az értékesítési összeg erejéig vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a bíróságnál.

Részegen hortyogó betörőt talált kanapéján a hazaérkező tulaj

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.28. 18:28

A vádlottat az sem hatotta meg különösen, hogy két betörése során már elkapták, sőt, bíróság elé állították – harmadszorra is szerencsét próbált.
Nem túl tehetséges, de legalább kitartó – ennyit biztosan el lehet mondani arról a férfiról, aki a vád szerint néhány héten belül három betörést is elkövetett Érden, és mindháromszor lebukott.
A hajléktalanként élő vádlott augusztus elején érkezett a városba: mivel sem pénze, sem jövedelme nem volt, a lopással próbálkozott, augusztus 8-án pedig kerítésen átmászva, ablakot benyomva betört egy helyi házba. Az ingatlanból hangszórót, laptopot vitt el a szintén a házból zsákmányolt edzőcipőben; a ház azonban megtetszhetett neki, hiszen másnap visszatért. E
Ekkor megitta az összes talált whiskyt és pálinkát, bekapcsolta a tévét és ledőlt egy kicsit a kanapéra. A hazatérő tulajdonos már így talált rá

- egyből értesítette a rendőröket, akik a több mint 50 ezer forintos értékű zsákmányt is lefoglalták a vádlottól.
A betörőt ekkor még nem vették őrizetbe, amit ki is használt: augusztus 14-én egy másik házba tört be, ahonnan szerszámgépeket akart elvinni. Csakhogy jelzett az ingatlan riasztója, a helyszínre siető vagyonőr pedig elfogta és a rendőrök érkezéséig visszatartotta a tolvajt. A férfit ekkor már bíróság elé is állították: Az Érdi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban, lopás és más bűncselekmény emelt vádat ellene, az Érdi Járásbíróság 2019. augusztus 16-án pedig a vádaknak helyt adva másfél év, végre hajtásában három év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte őt. Ez azonban még mindig nem jelentett tényleges fogságot; talán nem is meglepő, hogy egy hét sem telt el a próbaidőből, amikor a vádlottat ismét elkapták – ezúttal építési anyagokat gyűjtögetett egy porta teraszáról, amikor tetten érték. Újabb gyorsított eljárás következett, és a járásbíróság ezúttal 10 hónap letöltendő börtönre ítélte a férfit; biztos, ami biztos, harmadszorra már le is tartóztatták. 

Hármas karambol, egy idős nő meghalt Debrecenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.28. 15:19

A Böszörményi úton történt a tragikus kimenetelű baleset, többen megsérültek.
Halálos baleset történt szerdán délben Debrecenben: három személyautó ütközött eddig ismeretlen okból a 35-ös főút Böszörményi úti szakaszán. A karambol után a mentőszolgálat munkatársai három sérültet kórházba vittek, azonban az egyik autó 71 éves sofőrje azonban olyan súlyosan megsérült, hogy kórházba szállítása után életét vesztette.
A rendőrök a helyszínelés és a műszaki mentés idejére félpályás útzárat rendeltek el a főút 78. kilométerszelvényében, délután kettő körül azonban feloldották a korlátozást -írja a police.hu.