miniszobor;Kolodko Mihály;

Három új miniszobrot kapott Budapest: Noé bárkája, a 14 karátos autó és egy búvár

Rendhagyó sétán leplezték le Kolodko Mihály szobrász alkotásait.

Nincsenek jobb köztéri alkotások mostanság a fővárosban, mint Kolodko Mihály miniszobrai. Lehet, hogy a kijelentés kicsit erős, de látva többek között a felújított József nádor teret, biztosan nem alaptalan.

Az eddigiek, a teljesség igénye nélkül

Az Országházzal szemben Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája, a Főkukac, a budai Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurája látható, de a Liszt Ferenc Repülőtér is a helyszínek között van, oda egy miniatűr Liszt Ferenc-szobrot készített a kárpátaljai szobrász.

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában. Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció, amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet a Nefelejcs utcában.

És az újak, a teljesség igényével

Szerdán azonban a VII. kerületben átadtak három újabb alkotást, amiket az érdeklődők egy rendhagyó kerületi séta során tekinthettek meg - áll az MTI-hez eljuttatott kerületi közleményben. 

A New York-palota legendáját felelevenítő szoborról azt írják: a kávéház történetének egyik mítosza, hogy a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva.

A miniszobor a Dohány utcában ennek a mítosznak állít emléket. A kávéház közelében egy tűzcsap formájú posztamensre (talapzatra) egy kisméretű búvár került, aki a saját arányaihoz képest jóval nagyobb méretű kulcsot tart a kezében.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra.

A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen.

Rejtő Jenő szülőháza közelében, a már meglévő kőpárkányra installálta Kolodko Mihály a 14 karátos autót. A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el a művész.

A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve egészen olyan, mintha éppen száguldana.