Előfizetés

Történelmi mélységben a forint: drágább üzemanyagokra készüljön

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2019.08.29. 17:54

Fotó: Népszava
Csütörtökön 331,9 forintot is ért egy euró, még soha nem volt még ilyen gyenge a hazai deviza a közös pénzzel szemben.
A forintgyengülés ellen a legtöbbet a A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tehetné, de az intézmény épp csütörtökön közölte a Reuteres-szel, hogy nincs árfolyamcélja – vagyis lefordítva nem zavarja a forint gyengélkedése mindaddig amíg az a hazai inflációt érdemben nem fenyegeti. Mivel a jegybank számítása szerint a lassuló gazdaság miatt amúgy is enyhül az inflációs nyomás magyar gazdaságon, nem várható, hogy akár verbálisan, akár a háttérben beavatkozna a forint védelmében. Más kérdés, hogy nem hivatalosan az MNB-ben sem néznének jó szemmel a 340 forintos euróárfolyamra... Az MNB kamatemeléssel erősíthetné a forintot, ám ezzel fékezné kitűzött célját, a gazdasági növekedést. A forint elmúlt hetekben tapasztalt trendszerű gyengülése mögött kizárólag külhoni okok húzódnak meg: az egyre valószínűbb kemény Brexit, az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt lassul a világgazdaság növekedése, és ami viszont már magyar gazdaságot is közvetlenül érinti, hogy a legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, a német gazdaság menetel a recesszió felé. Ezekre adott válaszként a befektetők csökkentik kitettségüket a kockázatosabb devizákban – így a forintban is. Várható volt, hogy az alacsony nyári forgalomban előbb-utóbb 330 forint felé emelkedik az euró árfolyama – hasonló csúcsokra a következő napokban még lehet számítani – nyilatkozta a Népszavának Török Zoltán. A Raiffeisen Bank elemzője megerősítette, hogy a mostani forintgyengülésnek nincsenek hazai indokai, a forinttal együtt gyengült például a lengyel złoty is, és azzal kalkulál, hogy szeptemberben már a mostaninál erősebb forintot láthatunk. 
A tartósan gyenge forint érezhetően drágítja az importtermékeket, különösen az üzemanyagokat.    A forint árfolyama tavaly tavasszal került a hullámvasútra, akkor szakadt el az euró a 310 forintos szinttől, előbb 320, majd 330 forintra emelkedett az árfolyam – vagyis tagadhatatlan a gyengülő trend. Ám mindeközben a magyar gazdaság öt százalék feletti növekedést és elfogadható egyensúlyi mutatókat produkált, vagyis a hiba nem itt keresendő. Nem zárható ki a további gyengülés sem: Németh Dávid,a K&H elemzője azt nyilatkozta, hogy a mostani kilátások alapján  a forint hosszabb távon mérsékelten, de trendszerűen gyengülhet, ez éves szinten 4-5 forintos euródrágulást jelentene.  A gyengébb forint még kapóra is jön bizonyos szempontból a gazdaságnak, hisz az exportáló cégek így forintban magasabb bevételhez jutnak – igaz a behozatalt megdrágítja, ami pár napon belül az üzemanyagárak emelkedésében jelentkezni fog. A gyenge forint miatt a külföldi termékek mellett drágul a külföldi utazás is, így azok jártak a legrosszabbul, akik az utószezonra most fizetnek be. A tömeges devizahitelezés megszűnésével a lakosság árfolyamkockázata megszűnt, míg a cégek akkor vesznek fel általában devizahiteleket, ha a bevételeik is euróban keletkeznek – így ők kevésbé érzékenyek az árfolyamváltozásra.     A forint csütörtökön átlépett egy lélektani határt, ám rövid távon ennek közgazdaságilag nincs nagy jelentősége, sőt a 331,9 forintos euró, illetve a 300 forintos dollárjegyzések a pénzügyi befektetőket a nyitott pozícióik zárására ösztökélhetik - így realizálva az eddig elért hozamot. Ezen ügyletek lezárásnak pedig forinterősítő hatásai lesznek rövid távon. A középtávú folyamatokat – így a forint árfolyamát - viszont továbbra világpiaci folyamatok és az arra adott hazai jegybanki válaszok befolyásolják.

Az agrártárca hidegvérű lovakra, parlagi szamarakra és haszongalambokra költene

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.29. 17:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nagy István miniszter a Kaposvári Egyetem Szarvasfarmján járt csütörtökön.
Az agrárminiszter látogatása során megbeszéléseket folytatott, és az MTI tudósítása szerint arra kérte fel az egyetemi szarvasfarm magyar hidegvérű lótenyészetének vezetőjét, hogy készítsen előterjesztést a ménes értékeiről, így szerinte kiderül, a fajta alkalmas-e rekreációs lovaglásra, esetleg bio-, ökogazdasági munkára,
vagy pusztán gyönyörködni fogunk benne.

Nagy István azt is elmondta, hogy ha megvan a jövőkép, az állam ménest alapíthat, részt vállalhat annak fenntartásában, így hozzájárulva a fajta megőrzéséhez. A miniszter kincsnek nevezte a szarvasfarmot, amelynek területén Magyarország legnagyobb intenzív körülmények között tartott, 1500 egyedből álló szarvasállománya van. Ugyanitt él a 127 magyar hidegvérű ló is. A megbeszéléseken a magyar parlagi szamár genetikai állományának megőrzése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása is a téma volt. A magyar parlagi szamárból 138 él a szarvasfarmon. A miniszteri látogatáson ugyan nem került szóba, de az agrártárca csütörtökön haszongalambokról szóló közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint bejelentett tenyészetek számára támogatás nyerhető haszongalambok vásárlása esetén. A támogatás maximum 400 haszongalambig jár, galambonként a vásárlási ár 75 százalékát, de maximum 6000 forintot fizet az állam.

Árfolyammélyponton a forint

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.29. 15:54

Fotó: Shutterstock
Árfolyammélypontot ért el a forint a kora délutáni órákban a főbb devizákkal szemben.
Az euró jegyzése 331 forint fölé, 331,87-ig emelkedett, ami a forint valaha elért leggyengébb árfolyama. Legutóbb tavaly július elején állt az euró jegyzése 330 forint felett, 2018. július 2-án 330,77 forintig emelkedett az euró. A dollár jegyzése 299 forint fölé emelkedett. A dollárt már jegyezték 300 forint felett 2016 decemberében. A svájci frank árfolyama 305 forint fölé emelkedett csütörtökön kora délután. A svájci frank jegyzése 2015 januárjában megközelítette a 380 forintot.