Előfizetés

Hableány-tragédia: 665 milliót költött a BM

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.08.30. 06:00

Fotó: Markoszov Szergej
Eddig több mint félmilliárd forintot fordítottak a hajókatasztrófa utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra – tudta meg lapunk.
A Belügyminisztérium (BM) alá tartozó rendvédelmi szervek a június 11-i kiemelésig összesen 664,8 millió forintot költöttek el a Hableány sétahajó május 29-i tragédiája utáni mentésre, kutatásra és a kiemelési munkákra – értesült a Népszava. A tárca tájékoztatásából ugyanakkor kiderül, hogy ez az összeg még nem tekinthető végleges adatnak: egyrészt más minisztériumoknál, állami szerveknél is keletkeztek költségek, másrészt a keresés még mindig nem fejeződött be, egy embert továbbra is eltűntként kezelnek. A hajón összesen 35 ember utazott, heten túlélték a balesetet, 27-en viszont életüket vesztették. A kutatási, valamint a kiemelési munkákat a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálta, a HR Portál korábbi információi szerint pedig a folyamatban összesen 35 hazai szervezet ezer – civil és rendvédelmi – szakembere vett részt. A TEK egy műveleti központot – sátortábort – is felállított a Margit-szigeten, ahol két hét alatt több száz magyar és külföldi terrorelhárító, katasztrófavédelmis, rendőr, valamint ipari búvár fordult meg. A munkák nagyságrendjét jól mutatja, hogy csak a roncs június 11-i kiemeléskor több mint ötszázan dolgoztak azon, hogy a felszínre kerüljön a hajó. A Duna fenekére süllyedt jármű kiemeléséhez Komáromból hozták Budapestre a kétszáz tonnás emelőerejű Clark Ádám óriásdarut. A szerkezetet üzemeltető cég az RTL-lel azt közölte: több tízmillió forintos költsége volt a daru munkájának, még úgy is, hogy a vállalat állítása szerint csak a legszükségesebb költségeket számolták el, bizonyos eszközöket ingyen bocsátották a mentőalakulatok rendelkezésére. A rendvédelmi szervek folyamatosan monitorozták a Duna 215 kilométeres szakaszát, valamint a folyó ár-és hullámterét is. Mint azt korábban a rendőrségen elmondták: a keresésben a Budapesti Rendőr Főkapitányság (BRFK) összes bevethető hajója részt vett, de a katasztrófavédelem és a készenléti rendőrség is adott járműveket. Csécsi Soma szóvivő szerint egyszerre 14-15 – három-négy fős személyzettel rendelkező - hajó kutatott a holttestek után. Azt egyébként egyelőre nem tudni, hogy az állami és nem állami szereplők összesen mekkora összeget próbálnak majd behajtani a baleset felelősein. Az állami költségek mellett ugyanis számolni kell a balesetben elhunytak hozzátartozóinak kártérítési igényével, a vétlen hajóscég elmaradt jövedelmével, valamint a dunai teherfuvarozó cégek kárával is. Korábban egyébként a szakmai szervezetek azt sürgették, hogy érdemes lenne a vétkes cégtől ilyen esetben letétet- ez jobbra bankgaranciát jelent – kérni, amelyből az állam azonnal megtérítheti a kiadásait. Enélkül ugyanis csak hosszas pereskedés útján juthatnak hozzá a károsultak a járandóságukhoz. Lapunk kérdésére a Belügyminisztériumnál azt közölték: ilyen előterjesztésről nem tudnak.

Hunvald nem lép vissza, hiába kéri erre az ellenzéki együttműködés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.29. 21:19

Fotó: Népszava
A Lokálpatrióták válaszoltak Karácsonyék levelére.
A Népszava is lehozta: a 24.hu információi szerint közös levelet írt Budapesten mind a 23 kerületben együttműködő ellenzéki tömb Hunvald Györgynek, hogy rábírják arra, ne induljon az októberi választásokon polgármesterjelöltként. Azért menekülőutat is felajánlottak Hunvaldnak, ha nem indul Erzsébetváros polgármesteri székéért, akkor kapna egy egyéni önkormányzati képviselői helyet a közgyűlésben. Most Hunvald György tette ki saját Facebook-oldalára azt a levelet, amit Lokálpatrióták aláírással láttak el, és az áll benne, hogy a szervezet, amelynek színeiben Hunvald elindul a polgármesteri székért, úgy döntött, nem lépteti vissza az egykori szocialista kerületi polgármestert. A levél első része arról szól, hogy a négy aláíró - Niedermüller Péter, Gy. Németh Erzsébet, Karácsony Gergely, Molnár Zsolt - szerintük nem képviseli egyöntetűen a budapesti együttműködést, sőt azt írják, valószínűleg nem szóltak az Összefogás tagjainak arról, hogy visszaléptetnék Hunvaldot. Mint írták, "a Lokálpatrióták nem azért indulnak, hogy Hunvald György kapjon egy körzetet, hanem azért, hogy azt a programot, amelyet képviselünk és amiben hiszünk, a következő önkormányzati ciklusban közösen megvalósítsuk". Majd közlik, hogy nem lépnek vissza sem a képviselőjelöltjeik, sem pedig a polgármesterjelöltjük, aki, ugye, Hunvald György. De íme az egész levél:

Két szombathelyi képviselő azon vitatkozgatott, melyikük hasonlít jobban Leninre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.29. 20:57
Nemény András, Lenin, Illés Károly
Fotó: Facebook / Wikipedia
Egy rendkívüli ülés rendkívüli szócsatája röviden.
Augusztus 27-én rendkívüli közgyűlés volt Szombathelyen, "a színvonalat jól jellemzi, hogy Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester és Nemény András Éljen Szombathely frakció-vezető és polgármesterjelölt kicsit elvitatkozott azon, hogy ki hasonlít jobban Leninre" - írta meg a Nyugat.hu A lap szerint azzal kezdődött a hasonlósági szócsata, hogy Illés Lenin követőjének nevezte a politikustársát, sűrű elvtársazás közepette. Nemény szerint viszont az elvtársakat inkább a Fidesz-frakcióban kellene keresni, meg amúgy is, Illés Károly megjelenésében tényleg hasonlít Leninre.  Ezen a közgyűlésen történt még: a Fidesz-frakció tagjai kikapcsolták szavazógépüket, de az ellenzék így is megszavazta Jordán Tamást Szombathely díszpolgárává, és döntöttek arról is, hogy uniós pénzből bölcsődét építenek az egykori szombathelyi strandon.