Előfizetés

Elege lett a körülményekből, felmondott a szívsebész: a kórház konkrét kérdéseinkre egy közleményben reagált

Danó Anna
Publikálás dátuma
2019.08.29. 20:19
Képünk illusztráció.
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Megint nem sikerült jól reagálnia az egészségügynek egy lokális válsághelyzetre – ez derül ki Alotti Nasri zalaegerszegi szívsebész nyilvánosságra került felmondóleveléből.
A Facebook-on közzétett írás szerint a főorvosnak régóta elege volt az állandó eszköz-, szakember- és bizalomhiány okozta napi feszültségekből, de végül egy beteghalál volt az, amin már nem tudta túltenni magát. „Júniusi szabadságom ideje alatt közreműködésemmel a szívsebészeti osztályra egy sürgős szívműtétet igénylő beteg felvételt nyert. Indokolatlan egy hét tartózkodás után, műtétre várva a beteg meghalt. Ez a történet nekem komoly lelki válságot okozott.” – írta a kórház igazgatójának. Azzal folytatta: „Érthetetlen volt számomra, hogy szóbeli közlésem ellenére ön és orvos igazgató úr az ügyet semlegesen kezelték. Elvártam volna legalább egy belső vizsgálatot az ügyben. A történtek után két komoly gondolat gyötört. Vajon jobb lett volna, ha csöndben maradok, s nem csinálok ebből ügyet, mondván úgy is tele van az egészségügy hasonló esetekkel, legfeljebb ha a beteg hozzátartozói beperelik a kórházat, a bíróságon majd kitalálok egy kegyes hazugságot. Vagy kockára téve a szakmai egzisztenciámat, családom biztonságát félre állok, mert tovább nem tudok ebben a feszült, bizalommentes légkörben dolgozni. Az utóbbit választottam.” – Ez a történet véget ért – erősítette meg lapunknak Alotti Nasri, hogy valóban felmondott, de további részleteket nem közölt, mondván, amit tudni érdemes az ügyről, az benne van nyilvánosságra került levelében. Azt viszont megjegyezte: ha a következő néhány napban nem kap megfelelő ajánlatot, akkor munkanélküli lesz. Az elmúlt heteket ugyanis álláskereséssel töltötte sok sikerrel nem járt, és főként csak háziorvosi feladatot ajánlottak. Alotti Nasri kifejezetten nagy tekintélyű, sok fórumon és formában elismert orvos. A távozásáról szóló posztra kora délutánra már csaknem tízezer együttérző, támogató reagálást kapott. Nem csak betegei rajonganak érte, de számos más formában is elismeri a közösség. Volt a megyében az év embere, Zalaegerszeg díszpolgára és számos rangos szakmai díj elnyerője. Évek óta országszerte is ismerhetik a médiából különös ismérve az, hogy egy időben azért kényszerült külföldön munkát vállalni, mert itthon elutasította a hálapénzt. A Zaol című portálnak adott korábbi interjújából kiderül, hogy Alotti Nasri neve szinte összeforrt a hálapénz kritikájával. 
„Amikor nyilvánosan bejelentettem a hálapénz elutasítását, olyan anyagi helyzetbe kerültem, hogy kénytelen voltam Skóciában munkát vállalni.”

Két hónap után mégis hazajött, s azóta legfeljebb csak hétvégéken, ünnepeken vállal külföldön műszakot, helyettesítést. Arra kérdésre, hogy mindezek ellenére miért jött mégis haza, azt válaszolta: „Mert úgy éreztem, hogy ide tartozom. Sokat vívódtam, s arra jutottam, nem volna erkölcsös így bánnom avval az országgal, amely menedéket és lehetőséget adott, befogadott. Skóciának, vagy más országnak nem tartozom semmivel. Az erkölcsi megfontolások felülírták az anyagi jólét iránti vágyat.” A főorvos vitathatatlanul gyűjtött magának akkora erkölcsi tőkét, hogyha a betegeket érintő problémája van a rendszerrel, akkor az egészségügynek világos magyarázatot kellene adnia a konfliktusra. Ez igazodási pontként és megnyugtatóan hathatna a kollégáira és a magyar egészségügy betegeire is. Esete azért is fontos teszt, mert a fiatal orvosok szinte minden alkalommal megemlítik, hogy nem csupán a fizetések miatt, hanem az egészségügyön belüli torz emberi és szakmai viszonyok miatt is menekülnek az országból, keresik a külföldi munkavállalást. Az egészségügyi vezetés pedig megint elbukott a teszten. A Népszava konkrét kérdéseire válasz helyett a kórház egy lényeget kerülő közleményben reagált. Álláspontjuk szerint „a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt haláleset nem történt a kórház szívsebészeti osztályán.” Azt írták: „A levél több súlyos, becsület csorbítására alkalmas, a szívsebészeti osztály és a kórház szakmai munkáját megkérdőjelező állítást tartalmaz. Sajnálatos módon a levél hangneme és írójának egyéni látásmódja, amelyet felindultsága okozott annak megírásakor, saját vélemény alapján rossz színben tünteti fel az intézményben folyó szakmai és igazgatási munkát, ezért az állításait leghatározottabban visszautasítjuk.” A kórház jogi lépéseket helyezett kilátásba azok ellen, akik rossz hírét keltik az intézménynek.

Nem lehet politikai kegy a lakás

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.08.29. 20:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A fővárosnak az lenne az egyik legfontosabb feladata, hogy megadja az itt élőknek a lakhatás biztonságát – jelentette ki Karácsony Gergely a Friedrich Ebert Alapítvány és a Megújuló Magyarországért Alapítvány lakhatással foglalkozó konferenciáján.
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt hozzátette, kreatívan, a helyi viszonyokhoz igazodva kellene kidolgozni a kerületek terveit. Mert egész Budapestre jellemző ugyan a lakhatási válság, de városrészenként eltérő arányban van jelen a hajléktalanság, a kilakoltatások miatti fenyegetettség és az egekbe szökött ingatlanárak miatt már az alsó-középosztálynak is elérhetetlen bérleti díjak és eladási árak okozta kilátástalanság. A válság felszámolásának nem egyetlen, de fontos eleme a nem piaci áron elérhető bérlakások arányának növelése lenne – hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki szerint tíz év alatt el kellene érni, hogy a lakásállományon belül a mostani alig több mint négy százalékról tíz százalékra emelkedjen az önkormányzati bérlakások aránya. A jelenlegi Fidesz-vezette nagyvárosok azonban a szociális bérlakásépítés helyett az utóbbi időben inkább azt támogatták, hogy a lakásgondokkal küzdő szegény tömegek költözzenek ki a környék falvaiba – emlékeztetett Hegedüs József szociológus, közgazdász, saját értékelése szerint is szkeptikus felszólalásában. A Városkutatás Kft. ügyvezetője kijelentette, a rendszerváltás óta egyetlen politikai időszak sem volt, amikor fontosak lettek volna a saját ingatlannal nem rendelkező szegények, s a kormány mai politikája sem a szociális bérlakásszektort erősíti. Ezzel a politikával helyi szinten nehéz szembemenni, ezért a kutató nemzetközi mintákra hivatkozva azt tartaná célravezetőnek, ha az önkormányzatok lakástársaságoknak adnák át ezeket a bérleményeket, amelyek a politikai szempontok kikapcsolásával osztanák el és bővítenék a köztulajdonban lévő ingatlanállományt. Misetics Bálint olyan emberi szempontokat sorolt előadásában, amelyekkel eddig még a hazai szociológusok is ritkán foglalkoztak. A hajléktalanokat segítő A Város Mindenkié csoport alapítója nemzetközi kutatások alapján hívta fel a figyelmet arra, hogy aki fél, mert könnyen elveszítheti a biztos fedelet a feje fölül, az könnyen megbetegszik: depressziós lesz, alvászavartól szenved, öngyilkos gondolatai támadnak és a családtagjain vezeti le a feszültséget. A szociálpolitikus különösen veszélyesnek tartja, hogy ma a lakásgondokkal küzdőknek még a húsz százaléka sem kap megfelelő segítséget, a támogatások az utóbbi öt évben megfeleződtek, vagy ennél is nagyobb arányban zsugorodtak. A magántulajdonhoz jutást hitelekkel segítő, a legszegényebbeket nem támogató állami politika következménye, hogy több hullámban is tömegek költöznek ki a városok környékén található zártkertekbe. Végvári András, a Helyzet Műhely szociológusa ebben a körben végzett kutatásai alapján állítja, ma már nem az állami gondozásból jövők, a válás után egyedül maradt anyák és magányos férfiak választják ezt a megoldást, felerősödött az alsó középosztály kiáramlása, mert sokan nem mernek vagy nem akarnak sokmilliós hitelekből építkezni. 

Három repeszromboló gránát került elő Mezőkövesden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.29. 19:49
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
Három magyar gyártmányú repeszromboló gránátot találtak a tűzszerészek Mezőkövesden a Lövői úton, a robbanótesteket elszállították - tájékoztatta a MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje csütörtök este az MTI-t.
Markovics Zita közölte: a tüzérségi eszközök elszállítása után feloldották a vizsgálat idejére elrendelt útlezárást. A Lövői úton árokásás közben kerültek elő a gránátok.