Kelemen Hunor lesz az RMDSZ romániai államfőjelöltje

Publikálás dátuma
2019.08.30. 15:43

Fotó: Haáz Sándor / MTI
Az önálló elnökjelölt-állítás becsületbeli ügy, amivel az egyenjogúságra hívják fel a figyelmet az RMDSZ-ben.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteken döntött a jelöltállításról és a jelölt személyéről - írja az MTI. A befutó Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyaroknak egyrészt "becsületbeli" ügyük, hogy saját jelöltet állítsanak az elnökválasztáson, ugyanis, mint mondta, ezzel egyrészt azt jelzik, hogy egyenrangú polgárai Romániának, másrészt kiváló esély arra, hogy a magyar közösség céljait, elvárásait az ország közvéleménye elé tárják. Az RMDSZ jelöltjének választási szlogenje az lesz, hogy "Respekt mindenkinek!"        "Zöld és okos, bölcs Romániát akarunk, amelynek van tekintélye Európában, amely tiszteli a nemzeti közösségeket, betartja jogait, nem fél tőlük, és amely lehetőséget teremt, hogy mindenki a saját értékeit megőrizze" - hangoztatta az RMDSZ államfőjelöltje. A román politikai válságban Kelemen Hunor szerint sürgős megoldásra van szükség, egy elhúzódó válság ellehetetlenítené a jövő évi költségvetés megtervezését, a bizonytalanságot az ország gazdasága megsínyli. Az RMDSZ pedig nem támogatja a Szociáldemokrata Párt (PSD) kisebbségben maradt kormányát, és ha lesz bizalmatlansági indítvány, azt a párt meg fogja szavazni.
Szerző
Fotó: ERIC ROJAS / AFP

Óriásviharra készülnek Amerikában, erősödik Dorian

Puerto Rico és az Amerikai Virgin-szigetek után Florida felé fordult a Dorian trópusi vihar, ami négyes erősségű hurrikánként érhet partot a szakértők szerint. Az állam egészére rendkívüli állapotot hirdettek és felhívták a lakosság figyelmét, deszkázzanak és raktározzanak élelmiszert legalább két napra.

Szerző

Megosztás
Puerto Ricónak, miután a vihar végigsöpört az Amerikai Virgin-szigeteken, sikerült elkerülnie a hurrikán legnagyobb pusztításait
Fotó: ERIKA SANTELICES / AFP
A vihar a szigettől elfordulva Florida keleti partvidéke felé pörög, óránként mintegy 180 kilométeres széllökésekkel
Fotó: ERIC ROJAS / AFP
Miamiban komoly sorállás van a benzinkutakon
Fotó: MICHELE EVE SANDBERG / AFP
Ron DeSantis kormányzó arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy legalább hét napra elégséges élelmet és ivóvizet szerezzenek be, erősítsék meg házaikat és folyamatosan kövessék a szakemberek előrejelzéseit
Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI / AFP
A szél a hétvégén elérheti 210-230 kilométeres óránkénti sebességet
Fotó: ERIC ROJAS / AFP
Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint sok boltban – Miamiban, St. Augustinban vagy Daytona Beachen – már csütörtök délután üresen tátongtak a polcok
Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI / AFP
A barkácsáruházakban nagy tételben vásárolják az ablakok bedeszkázására lakalmas faanyagot
Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI / AFP
A lakosság felkészül, de a Nemzeti Gárda 2500 tagját is mozgósították, további 1500 gárdista pedig készenlétben áll
Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI / AFP
Aki nem tudja elhagyni a térséget, élelmiszert tartalékol
Fotó: MICHELE EVE SANDBERG / AFP
Több mint 800 ezer gallon víz áll rendelkezésre és csaknem kétmillió élelmiszercsomag vár kiosztásra, további 200 ezer gallon víz pedig már úton van Florida felé - közölte a kormányzó
Fotó: MICHELE EVE SANDBERG / AFP
Kiürítették az ikolákat, szociális intézményeket és az érintett területeken fekvő katonai bázisokat is
Fotó: ERIC ROJAS / AFP
Donald Trump bejelentette, hogy elhalasztja lengyelországi látogatását
Fotó: JOSE ROMERO / AFP

Folyamatosan erősödik a Florida felé közelítő hurrikán, Trump lemondta varsói látogatását

Publikálás dátuma
2019.08.30. 11:55

Fotó: JOSE ROMERO / AFP
Az amerikai elnök úgy ítélte meg: nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, mert katasztrofális méretű lehet az orkán.
Folyamatosan erősödik a Florida felé közelítő Dorian hurrikán – jelentette csütörtökön este a miami Országos Hurrikán Központ. A szakemberek előrejelzései szerint Dorian négyes erősségű hurrikánként érhet partot. Puerto Ricónak, miután a vihar végigsöpört az Amerikai Virgin-szigeteken, sikerült elkerülnie a hurrikán legnagyobb pusztításait. A vihar a szigettől elfordulva Florida keleti partvidéke felé pörög, óránként mintegy 180 kilométeres széllökésekkel. A szél a hétvégén elérheti 210-230 kilométeres óránkénti sebességet. Ron DeSantis kormányzó már szerdán több mint húsz megyére rendkívüli állapotot hirdetett ki, csütörtökön pedig Florida egészére kiterjesztette e rendkívüli állapotot. Csütörtökön ismét arra hívta fel honfitársai figyelmét, hogy
legalább hét napra elégséges élelmet és ivóvizet szerezzenek be, erősítsék meg házaikat és folyamatosan kövessék a szakemberek előrejelzéseit.

Az amerikai televíziók helyszíni tudósításai szerint sok boltban – Miamiban, St. Augustinban vagy Daytona Beachen – már csütörtök délután üresen tátongtak a polcok. Csütörtökön este DeSantis újabb közleményt adott ki, amelyben bejelentette: az állam felkészült a hurrikánra. Több mint 800 ezer gallon víz áll rendelkezésre és csaknem kétmillió élelmiszercsomag vár kiosztásra, további 200 ezer gallon víz pedig már úton van Florida felé. A kormányzó közölte azt is, hogy a Nemzeti Gárda 2500 tagját mozgósították, további 1500 gárdista pedig készenlétben áll. Készenlétben áll 15 mentőcsoport és egyes állami intézmények – például az országutak biztonságát felügyelő részleg, vagy a rendőrség – már szintén mozgósították a katasztrófa-elhárításhoz szükséges eszközöket és erőforrásokat. Felkészültek az idősekről és a valamilyen fogyatékkal élőkről gondoskodó intézmények is. A meteorológusok előrejelzései szerint a négyes erősségű hurrikán különösen veszélyes és pusztító lesz. Már péntektől heves esőzések, a szokottnál magasabb dagály és áradások várhatók. Csütörtöktől legalább jövő keddig zárva tartanak az állam déli partvidékén az iskolák, köztük egyetemek is. Megkezdődött – és péntekig be kell fejeződnie – több egyetem kampuszának kiürítése, azokat a diákokat, akik nem tudnak hazautazni, menedékszállásokon helyezik el. Csütörtökön már javában tartott a tampai légibázis evakuálása is. Az Egyesült Államok légierejének közleménye szerint Tampából Kansasbe szállítják a repülőgépeket és a támaszpont fontos felszereléseit. A haditengerészet is kiürítette a Jacksonville városában lévő bázisát.

Trump lemondta varsói látogatását

Csütörtök este a lengyel államfő kabinetfőnöke közölte: az amerikai elnök telefonon arról tájékoztatta Andrzej Duda lengyel államfőt, hogy a Floridát fenyegető hurrikán miatt lemondja a második világháború kitörésének 80. évfordulójához kötődő varsói látogatását. A látogatást a legközelebbi hónapokra halasztották el – tette hozzá Krzysztof Szczerski.
„Trump elnök úgy ítélte meg, hogy nem hagyhatja el az Egyesült Államokat, mert az orkán, amely a hétvégén a déli államokat érheti, katasztrofális méretű lehet”

– számolt be Szczerski.

Donald Trump a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében is bejelentette, hogy elhalasztja lengyelországi látogatását. Mint mondta: számára „nagyon fontos”, hogy Washingtonban tartózkodjék az előrejelzések szerint a hét végén partot érő hurrikán idején.
„Elsődleges számunkra az amerikai emberek biztonsága”

– fogalmazott.

A PAP lengyel hírügynökség szerint Trumpot a varsói megemlékezéseken Mike Pence alelnök helyettesíti. Trump vasárnap beszédet mondott volna a varsói nemzetközi megemlékezéseken, hétfői programjában pedig kétoldalú tárgyalások szerepeltek a lengyel politikai vezetőkkel.
Témák
Florida hurrikán
Frissítve: 2019.08.30. 13:57