megemlékezés;Fejtő Ferenc;

Két ünnepség Fejtő Ferenc emlékére

Fejtő Ferenc születésének 110. évfordulója alkalmából tartott megemlékezést a Népszava szerkesztősége péntek délelőtt a budapesti Szent István parkban, a kiváló újságíró és politológus – és nem utolsó sorban a Népszava örökös tiszteletbeli főszerkesztője – mellszobránál.

A megjelenteket Horváth Gábor, a lap főszerkesztője köszöntötte.

– Tíz éve, hogy nincs közöttünk Fejtő Ferenc. Mondom itt ennél a szobornál, amelyet éppen azért állítottunk, hogy mindig tudjuk, ő itt van velünk, figyelnünk kell rá, olvasnunk kell őt, és úgy emlékezni, hogy az embert lássuk. Ne idolt építsünk, hanem azt, aki valójában volt. Ahogy Göncz Árpád fogalmazott vele kapcsolatban: mindig tárgyilagos, távolságtartó és izzóan személyes volt – mondta Németh Péter, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője. Agárdi Péter irodalomtörténészt idézve hozzátette: Fejtő úgy volt európai, hogy közben megőrizte magyarságát.

– Fejtő Ferenc legalább olyan fontos volt Franciaországnak, mint Magyarországnak – erről Julie Fort, Franciaország budapesti nagykövetségének első titkára szólt magyar nyelven elmondott beszédében. Felidézte: Fejtő 1938-ban szállt vonatra Franciaország felé, ahol élete legnagyobb részét töltötte. A második világháború alatt csatlakozott a francia ellenálláshoz, később politikai menekült státuszt, majd állampolgárságot kapott. 1949-től három évtizedig az AFP hírügynökségnél dolgozott, szélesebb körű ismertségre 1952-ben megjelent A népi demokráciák története című művével tett szert. 1975-ben megkapta a Francia Nemzetgyűlés Nagy Irodalmi díját, 1988-ban a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja lett. – Sosem fogjuk elfelejteni Fejtő Ferenc kiváló munkásságát – zárta beszédét Julie Fort.

A megemlékezésen felszólalt Nikicser László, Magyarország volt párizsi nagykövete is. Az ünnepségen többek között Kocsis András Sándor, a Fejtő-szobor alkotója, Kunhalmi Ágnes, Gurmai Zita, Harangozó Tamás szocialista politikus, Borszéki Gyula, a XIII. kerület alpolgármestere, Derdák András, a párizsi Magyar Intézet volt igazgatója és Farkasházy Tivadar humorista is részt vett. Fejtő szobra mellett Horváth Gábor és Németh Péter koszorút helyezett el a Népszava örökös publicisztikai rovatvezetője, Andrassew Iván emlékpadjánál is.

Péntek délután Zuglóban avatott emléktáblát Fejtő Ferenc tiszteletére Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, a kerület jelenlegi vezetője. Az eseményen beszédet mondott Földes Anita újságíró és Hargitai Miklós, a Népszava szerkesztője, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke.