Csaknem tíz fokkal melegebb van a megszokottnál

Publikálás dátuma
2019.08.31. 17:12
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
Fél egy előtt már 31 fok körül alakult az országos átlaghőmérséklet.
Csaknem 10 fokkal melegebb van az ilyenkor szokásosnál – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombaton, a meteorológiai nyár utolsó napján a Facebook-oldalán. A bejegyzésben kiemelték, hogy fél egy előtt már 31 fok körül alakult az országos átlaghőmérséklet, és ez még nem a maximum. Ez körülbelül nyolc fokkal magasabb az ilyenkor szokásos 23 foknál. A hőség miatt jelenleg is az ország nagy részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, de több megyében zivatarokra miatt is figyelmeztetnek.

Az államtitkár szerint új mentőautót kaphatnak a mentőállomások

Publikálás dátuma
2019.08.31. 16:53
Illusztráció
Fotó: Népszava
Horváth Ildikó kiemelte, hogy 1,6 milliárd forint kormányzati támogatással 2500 új mentéstechnikai eszköz – köztük defibrillátorok, lélegeztetőgép – beszerzésére nyílik lehetőség.
Majdnem minden mentőállomás új mentőautót kaphat 2019-ben és 2020-ban – mondta el Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár az Országos Mentőszolgálat napján, szombaton a budapesti Városligetben. Az államtitkár kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy nemcsak a mentőautók lesznek újak, hanem a bennük lévő mentési eszközök is, amelyek a kor technikai tudásának legmagasabb színvonalát képviselik, és megfelelő számban rendelkezésre állnak. Horváth Ildikó hozzátette, hogy 1,6 milliárd forint kormányzati támogatással 2500 új mentéstechnikai eszköz – köztük defibrillátorok, lélegeztetőgép – beszerzésére nyílik lehetőség. Az államtitkár közölte: az ország 254 mentőállomása között ugyanennyi mentőautót szereznek be ebben a két évben. A 2010-ben kezdődött beszerzés során összesen mintegy 1000 új mentőautót állítanak a mentők szolgálatába – mutatott rá. Horváth Ildikó kiemelte továbbá, hogy a mentők éves költségvetése a következő évre eléri az 54 milliárd forintot. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben megduplázták a sikeres újraélesztések számát. A mentődolgozók magas színvonalú munkája és a társadalmi összefogás eredményeképpen ma többen élhetnek Magyarországon – fűzte hozzá. Kitért a mentőszolgálat által indított programokra, így többek között a Legyél Hős! elnevezésű, vagy az önkénteseket megszólító kezdeményezésre. A mentőnap célja a mentési munka bemutatása és népszerűsítése különböző programokkal, köztük mentési bemutatókkal, vetélkedőkkel és járműkiállítással. A rendezvényen bemutatkoznak az életmentés szereplői, így a gyermekmentők, a vízi mentők, a mentőkutyások és a mentőszolgálat más partnerszervezetei is.
Szerző

PSZ: A kormány lesöpörte a követeléseinket, más utat választunk

Publikálás dátuma
2019.08.31. 16:40

Fotó: Mónus Márton / MTI
Veszélyben van a gyermekek jövőre, néhány éven belül nem lesz pedagógus, aki tanítsa őket – mondta Szabó Zsuzsa.
Szombat délután tanévindító flashmobot tartott a Pedagógusok Szakszervezetének budapesti szervezete a Keleti pályaudvarnál. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a helyszínen arról beszélt: veszélyben van a gyermekek jövőre, mert néhány éven belül nem lesz pedagógus, aki tanítsa őket. Hozzátette, hogy ha a kormány nem rendezi záros határidőn belül a problémákat az oktatásban, néhány éven belül nem csak szakos tanár nem lesz, hanem az sem, aki a tantermekben, a csoportszobákban felügyeletet biztosítson. Hangsúlyozta: a születendő és a már megszületett gyerekek alapjoga, hogy számukra a mindenkori kormány minőségi oktatást biztosítson. Hogyan fogja ezt megvalósítani akkor, ha nincsenek pedagógusok és az oktatást segítő dolgozók? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy lassan senki nem választja a pedagóguspályát. Szabó Zsuzsa felidézte: 2017-ben 6300 pályakezdő pedagógus kezdte meg a munkát, majd 2019-ben – amikor minősítési vizsgára kellett jelentkezniük a kollégáknak – csupán a fele volt meg ennek a létszámnak. A többiek elhagyták a pályát, más ágazatban vállaltak munkát. Évente 45-50 ezer pedagógus megy nyugdíjba, tizenöt év alatt 60-70 ezren estek ki a rendszerből.
Mint mondta, a PSZ az elmúlt évben keményen küzdött a tárgyalóasztal mellett, hogy megállítsa ezt a folyamatot: harcoltak béremelésért, az óraszámok csökkentéséért, a pályakezdő pedagógusok támogatásárt, a munkakörülmények javításárt és a túlterhelés ellen.
„Jó ideig reménykedtünk, és úgy nézett ki, hogy talán sikerül megállapodásra jutnunk. Aztán a kormány egy pillanat alatt leseperte az összes követelésünket”

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy más utat választanak, más módon küzdenek tovább azért, hogy a gyerekek mielőbb megkapják azt, ami jogos elvárásuk, a minőségi oktatást. A jelenlévők fekete esernyőket tartottak a magasba – ezzel felidézték, hogy 2016-ban a demonstrálók színes esernyőket vittek magukkal a Kossuth téri tüntetésre, azóta pedig semmi sem változott, szakadék szélén áll az oktatás. Többen „Ébresztő”, „SOS”, „Becsengettek iskola”, „Téged is érint” feliratokat, valamint különféle karikatúrákat vittek magukkal.
Szerző
Frissítve: 2019.08.31. 17:36