Előfizetés

„Csak nem beszarni, ez a jelszó”

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.09.01. 08:40

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Hivatalosan is megnyitotta a kampányt Karácsony Gergely és az ellenzéki polgármester-jelöltek. Gitározó főpolgármester-aspiráns, Orbán ölében ülő Tarlós és rengeteg sárga-zöld sátor foglalta el a fővárosi Szabadság teret.
Ellenzéki polgármester-jelöltek képével ellátott sárga és zöld színű sátrak, sört körbeülő fiatalok és sok idősebb, nem kormánypárti szimpatizáns foglalta el a Szabadság teret a nyár utolsó napján. A több száz fős tömeg Karácsony Gergely – és a huszonhárom ellenzéki polgármester-aspiráns – hivatalos kampánynyitójára érkezett és nagyjából két órás showt kapott augusztus utolsó szombat estéjén. A prímet persze a politika vitte, láttunk a kormánynak és a főpolgármesternek címzett transzparenseket, például: „A közúti sínek után Tarlóst is cserélném”. Ennél is szembetűnőbb volt a tér közepén felállított szobor, amely Orbán Viktor miniszterelnököt és az ölében ülő Tarlós Istvánt formázta meg. Közvetlenül a fura alkotás mellett üldögélt egy háromfős fiatal társaság, akik kérdésünkre nem tudták azonnal megmondani, hogy az ellenzék főpolgármester-aspiránsának kampánynyitóján ülnek. – Nem zavarnak egyébként – nyugtázta egyikük, a tér egyik oldalát szinte teljesen elfoglaló sátrakra mutatva. Ezeknél már a kora esti kezdés előtt is viszonylag nagy volt a tumultus, az összes fővárosi kerület, összes ellenzéki polgármester-jelöltje képviseltette magát és kampányolt ezerrel. A gyerekeknek sárga és zöld lufikat osztogattak, ha kellett „szelfiztek”, de főképp beszélgettek az érdeklődőkkel. Az egyik legerősebb – politikai – üzenetet egyébként nem egy hivatalos politikus, hanem Dés László zeneszerző fogalmazta meg. Dés több saját dalt adott elő és kijelentette: „Csak nem beszarni. Ez a jelszó.” A tömegnek nagyon tetszett a kiszólás, ahogy az is, amikor Karácsony Gergely – Szalay Krisztina színésznő, II. kerületi egyéni jelölt beszéde és az isztambuli főpolgármester videó üzenete után – gitárral a kezében megjelent a színpadon. A hangszerre azért volt szükség, mert Zugló regnáló polgármestere a „Változás dala” című, erre az alkalomra írt dalba segített be, amelyet Szabó Kimmel Tamás színész adott elő. Az ellenzéki zeneszám legmegjegyezhetőbb része a „Budapest nem lesz Felcsút-alsó” refrén volt.
Karácsony – miután leszögezte, hogy nem beleszületett, hanem beleszeretett Budapestbe – azt mondta, zöld és végre szabad fővárost akar. Szomorúnak is nevezte, hogy 30 évvel a rendszerváltás után, pont a Szabadság téren kell a szabadságról beszélni. Itt hozta szóba Karácsony azt, amiről lapunk írt: többször is támadás érte a vészkorszak áldozatainak emlékére, a történelemhamisítás ellen emelt civil emlékhelyet a Szabadság téren. A Karácsony-szimpatizánsok egyik kedvenc része a nevetésekből ítélve az volt, amikor a főpolgármester-jelölt Kósa Lajos fideszes politikusnak üzent, az amazonasi erdőtűz kapcsán. – Nem a bozót ég kedves Lajos, hanem az erdő. Karácsony egyébként a jövőbe is tekintett, 25 év múlva, amikor annyi idős lesz, mint most Tarlós István, tervei szerint unokáinak arról sztorizgat majd, hogy egy zöld, békés, befogadó, várost hozott létre. Konkrét ígéretet is tett beszédében, kétszer is megismételte, hogy megválasztása esetén Budapesten addig nem épül új stadion, míg nincs minden kerületben CT-berendezés. A beszéde végén a számára követendő isztambuli polgármestertől idézett, aki azt mondta neki, a város ereje a polgárok erejéből származik. Ezután minden ellenzéki polgármester-jelölt – Tóth József, angyalföldi polgármester kivételével, aki bár nem tudott részt venni az eseményen, de komoly tapsot kapott – Karácsonnyal együtt integetett a színpadról.

Megvannak az ötös lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.31. 20:54
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 35. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 28 (huszonnyolc) 41 (negyvenegy) 43 (negyvenhárom) 44 (negyvennégy) 46 (negyvenhat) Joker: 393764 Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvényekre egyenként 5 398 600; 3 találatos szelvényekre egyenként 30 395; 2 találatos szelvényekre egyenként 1830 forintot fizetnek.

Budapest „nem lesz Felcsút-alsó” – Karácsony hivatalosan is elindította kampányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.31. 20:32
Molnár Ádám
Fotó: Népszava
„Arról szeretnék beszélni 25 év múlva az unokámmal, hogy ezt a várost veletek közösen megcsináltuk, ez a város zöld és szabad” – üzente a főpolgármester-jelölt.
„Akkor ugye nem leszünk Felcsút-alsó, és Felcsút-felső, és bármilyen Felcsút?” – tette fel a kérdést Karácsony Gergely a szombaton, a Szabadság téren tartott kampánynyitó rendezvényén. A baloldal közös főpolgármester-jelöltje úgy folytatta: nem törvényszerű, nem volt megírva a sorsában, hogy pont itt fog beszélni Budapest jövőjéről a budapestiekkel. „Én nem beleszülettem ebbe a városba, de beleszerettem alaposan” – fogalmazott. Karácsony kiemelte: több mint húsz éve „együtt öregszik” a várossal, itt kapott esélyt a tanulásra, itt erősödtek meg az elvei és a hite abban, hogy olyan országot, olyan várost szeretne, ahol az emberek békében élnek egymással.
„Azért vagyok itt, hogy ebből a sok mindenből, amit ettől a várostól kaptam, valamit visszaadjak Budapestnek és a budapestieknek. Azért vagyok itt, hogy közösen teremtsünk egy élő és élhető várost magunknak”

– tette hozzá.

A Párbeszéd társelnöke kiemelte: van valami végtelenül szomorú abban, hogy 30 évvel a rendszerváltás után a Szabadság téren újra a szabadságról kell beszélni.
„Az a szabad európai Magyarország és az a szabad európai Budapest, amit mindannyian megálmodtunk, ma már csak nyomokban van jelen az életünkben. Mint egy betiltott igazságot, őrizzük magunknak”

– mondta Karácsony.

Felidézte: volt már olyan a történelemben, hogy egy város vált a szabadság szimbólumává, és ez a gondolat ma újra ismerős lehet. Úgy folytatta, ő is egy budapesti, aki egyszerre magyar és európai, ragaszkodik a szabadságához. Ragaszkodik a Városliget zöldjéhez és a Római-parti fákhoz, a Dunához. Ahhoz, hogy a városi szegényeket nem büntetni kell, hanem megsegíteni, és hogy ne a hatalom mondhassa meg, mit játszhatnak este a színházakban, vagy ki lehet a rendező. Nem fogadja el, hogy ebben a városban minden beruházás, felújítás csak silány minőségű lehet, hogy minden drága, és ezeken csak a kevesek gazdagodnak a sokak kárára – sorolta.
„Én is egy vagyok közületek, akiknek Budapest a bűvös város, az a város amiről pontosan tudjuk, hogy sokkal erősebb és sokkal konokabb, mint ahogy azt Orbán Viktor és Tarlós István elképzelte”

– fogalmazott.

Karácsony azt mondta, „42 nap van még a Fidesz budapesti uralmából”, és nem csak remény, de jókora esély is van a város megváltoztatására. A kiváltságok kevesek további gazdagodása, vagy a budapestiek jobb élete – ez a tét – üzente a főpolgármester-jelölt.   Arról is beszélt, hogy a pártok – kicsit lassan – de végre megértették: a rivalizálás korszakát le kell váltania az együttműködés korszakának. Sikerült elérni, hogy a 23 kerületi polgármesterválasztásnál és a 289 egyéni képviselő választásnál mindenhol egy képviselője van a változást akaró embereknek – hangsúlyozta. Majd kiemelte: vegyük komolyan, amikor azt mondjuk, hogy Budapesten a változás igenis élet-halál kérdése. A fővárosban több ezren halnak meg a rossz levegő miatt. Télen a fűtetlen lakásokban, nyáron pedig a melegben halnak meg emberek. És épp akkor történik mindez, amikor összeomlik az egészségügyi ellátás és a szemétszállítás. A klímaváltozás az egész világot érinti, tudjuk hogy gond van, de Budapesten ezt nem látják. Budapestnek zöld várossá kell lennie – tette hozzá.
„Az a helyzet, kedves Lajos, hogy nem a bozót ég, hanem az erdő”

– üzente Kósának.

Mint mondta, új szemléletre, új akaratra, új vezetőkre van szükség. Karácsony közölte: 25 év múlva, amikor annyi idős lesz, mint Tarlós István, reméli, hogy már nyugdíjasként az unokáival fog foglalkozni. Akkor arról szeretne majd beszámolni nekik, hogy ebben a városban mindenkinek van méltó lakhatása, és aki szegény, nem több vegzálást, hanem több segítséget kap. Itt jó a levegő és az emberek vannak a középpontban, nem a térkőgyártók, az ingatlanberuházók, a hatalom.
„Arról szeretnék beszélni 25 év múlva az unokámmal, hogy ezt a várost veletek közösen megcsináltuk, hogy ez a város zöld és szabad”

– jelentette ki.

Felidézte, hogy éppen ma ünnepeljük a 110. születésnapját Fejtő Ferencnek: ő mondta azt, hogy arra vagyunk ítélve, hogy a holnap polgárai legyünk, egy olyan hazában, amit mi építettünk meg saját magunknak. Karácsony azt mondta, „arra szövetkezünk, hogy visszaszerezzük Budapestet a kiváltságoktól”, a város pénzét és önbecsülését. Ez a város nem egy terepasztal, ahol a miniszterelnök történelmi emlékeket tologat egyik helyről a másikra. Vissza kell adni a budapestieknek az elvett éveket, a jó levegőt, és a méltányos és mindenki számára hozzáférhető egyészségügyi ellátást. Kiemelte, hogy a főpolgármesternek vétójoga van, hogy értelmetlen beruházásokkal szemben a budapestieket védelmezze, de Tarlós István nem tett semmit. „Van itt pénz, csak el kellene érni, hogy ezt ne a miniszterelnök hobbijára költsük, hanem arra, amire szükség van” – jelentette ki. És azt ígérte, hogy  Budapesten addig nem épül új stadion, amíg nincs minden kerületben egy CT-berendezés. Karácsony a beszéde végén színpadra hívta a 23 közös ellenzéki polgármester-jelöltet.
„Szerezzük vissza Budapestet, mert Budapest a tiétek”

– mondta Karácsony.

Szalay Kriszta színész -és írónő a rendezvény első felszólalójaként egyebek mellett arról beszélt: a politika azt jelenti, közélet. „Nekünk csakis a köz számára, az emberek számára szolgálni akaró emberekre van szükségünk. Valódi képviselőkre, akik az embereket megkérdezve és meghallgatva vesznek részt az életünkben” – fogalmazott.
Barabás Richárd, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője a közönségeknek azt mondta: tudják, mi a feladat, mi a cél, és hogyan kell együttműködni. „Különleges dolog az, hogy együttműködünk. A harc nem megoldás – a megoldás az együttműködés, egymás hangjának a meghallása, az odafigyelés, a kis hétköznapi hőstettek” – fgoalmazott.    A kampánynyitó rendezvényen fellépett Dés László és zenekara, valamint Szabó-Kimmel Tamás, akit Karácsony Gergely is kísért gitáron. Emellett lejátszottak egy kisfilmet, melyben Ekrem Imamoglu isztambuli főpolgármester üzent a magyaroknak. Imamoglu közölte: Budapest, akárcsak Isztambul, különleges város, és otthagyta kézjegyét a világtörténelem lapjain. Sok sikert kívánt Karácsonynak, és azt kívánta, olyan időszak következzen, mely méltó Budapest történelméhez és szelleméhez.