Ámokfutás Texasban, öt embert agyonlőttek (videó)

Publikálás dátuma
2019.09.01. 08:36
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Huszonegyen pedig megsebesültek, amikor egy fegyveres férfi utcai lövöldözésbe kezdett Midland és Odessa városokban.
 Szombat délután újabb mészárlás rázta meg Amerikát. Egy, még ismeretlen férfi rendőri igazoltatás közben lövöldözni kezdett a Texas állambeli Midlandban, majd a szomszédos Odessa városban folytatta a vérontást – a CBS amerikai televízió szerint összesen öt embert ölt meg, és huszonegyet megsebesített, mire a vele tűzharcot folytató rendőrök lelőtték. (Cikkünkben korábban azt írtuk, hogy a vérontás vasárnap hajnalban történt - a tévedésért elnézést kérünk).
Az ámokfutás helyi idő szerint délután háromkor kezdődött: az MTI úgy tudja, hogy a hatóságok által már korábbról ismert támadó agyonlőtte az őt igazoltatni próbáló midlandi rendőrt, majd saját autóját hátrahagyva egy postafurgont zsákmányolt, és azzal menekült a szomszédos, mintegy 20 kilométerre fekvő Odessa városba. Menekülés közben több autóra is rálőtt, útja pedig egy odessai mozi előtt ért véget, ahol már rengeteg rendőr várta. 
A CBS felvételei szerint a fehér postafurgon a mozi előtt neki csapódott egy másik járműnek, majd a rendőrök tüzet nyitottak a gyanúsítottra. A képeken sikoltozó embereket lehetett hallani és látni. A televízió információi szerint egy harmincas éveiben járó, fehér férfi az elkövető; a hatóságok korábban azt gyanították, hogy két támadó volt, de később ezt cáfolták. Egyelőre nem lehet tudni pontosan, mi volt az ámokfutó indítéka.
A texasi El Pasóban augusztus 3-án egy férfi a város egyik áruházánál 22 embert agyonlőtt és több tucatnyit megsebesített; a mészárlást oka abban az esetben egyértelműen az idegengyűlölet volt: az elkövető, Patrick Crusius fél napig vezetett, hogy mexikóiakat öljön, a támadás előtt pedig rasszista hangvételű manifesztót tett közzé a neten, amiben a christchurchi mészárlás elkövetőjét is méltatta. Ugyanazon a napon az Ohio állambeli Daytonban egy férfi lövöldözni kezdett egy bárban,  akkor tízen haltak meg. Az Egyesült Államokban a midlandi vérontás volt idén 256. ismert fegyveres ámokfutás.
Szerző
Frissítve: 2019.09.01. 19:39

Annyi gázt szállítanának Ukrajnába a lengyelek, hogy abból még Magyarországra is juthat

Publikálás dátuma
2019.08.31. 19:00
Zelenszkij és Duda Varsóban, augusztus 31-én.
Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP
6 milliárd köbméter amerikai cseppfolyós gázról született megállapodás Varsóban, ahol elnökként első külföldi útján járt Volodimir Zelenszkij.
Lengyelország 2021-ben 6 milliárd köbméter gázt szállíthat Ukrajnának - közölte Piotr Naimski, a lengyel kormány energiaügyi megbízottja szombaton Varsóban, a lengyel-amerikai-ukrán gázszállítási együttműködésről szóló nyilatkozat aláírása alkalmából tartott sajtóértekezleten.
Naimski hozzátette, a jelenlegi szállítási kapacitás még csak 1,5 milliárd köbméter. Az Ukrajnának szánt gázszállítások növelését a 2015-ben a Swinoujscie lengyel balti-tengeri város mellett üzembe helyezett, cseppfolyós gázt (LNG) fogadó kikötő bővítése, valamint a Baltic Pipe nevű, a norvég gázt Dániából Lengyelországba szállító vezeték befejezése teszi lehetővé. Az új swinoujsciei gázterminál építése a tervek szerint 2023-ban fejeződik be, a Baltic Pipe gázvezeték 2022-re épül meg.
A beruházások szükségességéről a sajtóértekezleten Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter beszélt. "Segítjük Lengyelországot az orosz gázfüggőség legyőzésében, és támogatjuk ambícióit, hogy természetes földgázszállítási, az LNG-t a szomszéd országokba továbbító központtá váljon" - húzta alá.
Olekszandr Daniljuk, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a sajtóértekezleten az orosz gázszállításoktól való függetlenedés, a szállítások diverzifikációjának szükségességéről beszélt. "Néhány éve nem veszünk gázt az (orosz) Gazpromtól, a következő lépés a főleg az Egyesült Államokból származó LNG-hez való hozzáférés" - mondta. Közlése szerint megvitatták a lengyel és amerikai partnerekkel a német-orosz beruházásként a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 gázvezeték ügyét is. "Ezt fenyegetésnek tekintjük a térségbeli biztonság szempontjából" - hangsúlyozta Daniljuk.
A PGNiG lengyel állami gázvállalat csütörtökön már kötött egy, még az idén teljesítendő szerződést az amerikai LNG továbbszállítására az ERU Trade ukrán gázvállalattal. A szállítmányok a 2019-2020-as téli időszakban növelnék Ukrajna energiabiztonságát. Az ERU Trade nyilatkozata szerint nem feltétlenül Ukrajna lesz a végállomás, a gázt térségbeli országokba, köztük Magyarországra is szállíthatják.
Az ukrán és az amerikai küldöttség Varsóban szombaton kétoldalú tárgyalásokat is folytatott.

Duda: helyre kell állítani Ukrajna területi egységét

Helyre kell állítani Ukrajna 2014 előtti területi egységét, és Kijev a szuverenitás ügyében teljes mértékben számíthat Varsó támogatására - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök szombaton az ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel közösen tartott varsói sajtóértekezleten. "Nevezzük nevükön a dolgokat, ukrán területek ma megszállás alatt vannak" - fogalmazott Duda, utalva arra, hogy Oroszország elcsatolta a Krímet. Közlése szerint Zelenszkij arról tájékoztatta őt, hogy a napokban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel orosz-ukrán fogolycseréről egyeztetett.

Zelenszkij köszönetet mondott azért, hogy Lengyelország a nehéz időkben kiáll Ukrajna és a nemzetközi jog mellett. A német-orosz Északi Áramlat-2 gázvezetékről szólva Zelenszkij úgy vélekedett, hogy az elfogadhatatlan, és fenyegetést jelent egész Európára. A felek síkraszálltak az energiaellátás forrásainak diverzifikációja és a lengyel-amerikai-ukrán hármas energetikai együttműködés mellett. Ukrajna aktív résztvevője szeretne lenni különféle formátumoknak, például a (Balti-, Földközi- és Fekete-tenger között elterülő kelet-közép-európai országokat felölelő) Három Tenger Kezdeményezésnek. Emellett fontosnak nevezte a Balti-tengertől az Égei-tengerig épülő, Lengyelországon és Magyarországon is áthaladó Via Carpatia közlekedési folyosót, amelyhez ukrajnai közúti fejlesztések is kapcsolódnak.

Zelenszkij elnöki minőségében először tesz hivatalos látogatást Lengyelországban, és ez egyben első külföldi útja megválasztása után, aminek Varsóban nagy jelentőséget tulajdonítanak.

Frissítve: 2019.08.31. 19:20

Késelés Lyon mellett - egy ember meghalt, sok a súlyos sérült

Publikálás dátuma
2019.08.31. 18:48

Fotó: PHILIPPE DESMAZES / AFP
A tettest, akinek indítékai egyelőre nem ismertek, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték.
Agyonszúrt egy 19 éves fiatal férfit és kilenc embert megsebesített szombaton Lyon elővárosában egy merénylő, a férfit őrizetbe vették a hatóságok. A tűzoltók adatai szerint az egyik sérült életveszélyben van. A tettest, akinek indítékai egyelőre nem ismertek, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt – közölte az AFP-vel a lyoni ügyészség. A támadót végül a járókelők fogták el a közlekedési társaságok alkalmazottainak hathatós segítségével.   A Reuters korábban azt írta, hogy a késelőt elfogták, de hajtóvadászat folyik egy feltételezett második támadó után, akiről úgy sejtik, egy nyárssal fegyverkezett fel. A második gyanúsítottról szóló értesüléseket egy rendőrségi forrás később cáfolta.
A franceinfo.fr francia híroldalhoz olyan értesülés is eljutott, mi szerint egy 20-30 embert érintő tömegverekedés fajult gyilkossággá. A támadás a Lyon melletti Villeurbanne-ban történt egy metróállomás közelében található buszmegállóban, helyi idő szerint fél 5 óra körül.
A Villeurbanne-i gyilkosság helyszíne
Fotó: PHILIPPE DESMAZES / AFP
A BFM francia televíziós csatorna szerint a tettes azt állítja magáról, hogy afgán, és 1986-ban született. Az elkövető nem szerepelt a rendőrségnek adatbázisában, amelyben azokat tartják nyilván, akikről azt gyanítják, hogy radikális iszlamista tevékenységre hajlamosak – jelentette a BFM a rendőrségtől nem hivatalosan szerzett értesülésekre hivatkozva. A csatornának ezenkívül az is tudomására jutott, hogy a férfi korábban ideiglenes letelepedési kérelmet nyújtott be. Az a negyed, ahol az incidens történt, rossz hírű, drogkereskedelem zajlik a környéken, és gyakran támadnak meg embereket az utcán. A francia média szerint a támadás természetével kapcsolatos összes lehetőség fennáll, köztük a terrorista indíték is. Jelenleg azonban nincsen arra utaló adat, hogy az eset terrortámadás volt.
Témák
Lyon késelés
Frissítve: 2019.09.01. 00:28