Előfizetés

Hatalmas kő eshet le Merkel szívéről

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.01. 18:34
Angela Merkel a második háború kitörésének 80. évfordulóján tartott megemlékezésen Varsóban
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto/AFP
Az Alternatíva Németországért (AfD) párt egyik tartományban sem tudott az élen végezni.
Bár jelentős veszteségeket könyvelhettek el a kormánypártok a Berlinben is lélegzetvisszafojtva várt szászországi és brandenburgi választáson, hatalmas kő eshet le Angela Merkel kancellár, illetve a szociáldemokraták vezetőinek szívéről. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt ugyanis, függetlenül attól, hogy jelentősen javított 2014-es eredményén, egyik tartományban sem tudott az élen végezni. Így nem vált valóra a legrosszabb forgatókönyv. Szászországban a CDU hívei hatalmas üdvrivalgással fogadták, hogy a párt 32-33,5 százalékot szerzett, simán megelőzte az AfD-t (27,5 százalék). Fej-fej mellett jósolták az SPD-t és az AfD-t Brandenburgban, a szociáldemokraták azonban végül 26,5-27,5 százalékot szereztek, az AfD 22,5-24,5 százalékot. A nagykoalíció számára a vártnál jobb eredmény arra vezethető vissza, hogy 2014-hez képest jelentősen emelkedett a részvétel. Mindkét tartományban javítottak eredményükön a Zöldek, a jóslatok ellenére viszont az FDP egyik helyen sem került a helyi parlamentbe.

Lezuhant egy helikopter Norvégiában, senki sem élte túl

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.01. 18:22
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Lezuhant egy helikopter Norvégia északi részén, a fedélzeten tartózkodó öt utas és egy pilóta életét vesztette - közölték a skandináv állam hatóságai vasárnap.
A rendőrség tájékoztatása szerint az AS350-es típusú helikopter az észak-norvégiai Alta városának térségében szombaton csapódott földnek nehezen megközelíthető hegyvidéki területen. A mentési munkálatokat koordináló norvég központ szombaton négy halottról számolt be. A keresési munkálatok során később megtalálták az egyik eltűnt utas holttestét. Egy ember pedig a tromsői egyetemi kórházban halt bele sérüléseibe. Úgy tudni, hogy a szerencsétlenséget szenvedett gépet üzemeltető cég, a Helitrans repüléseket kínált egy altai fesztivál résztvevőinek. A TV2 helyi hírtelevízió azt közölte, hogy a tragédiát követően lemondták a rendezvényhez kapcsolódó koncerteket. A hatóságok tájékoztatása szerint a helikopter utasai húszas éveikben járó altai fiatalok voltak, míg a pilóta egy svéd állampolgár volt. A baleset oka egyelőre ismeretlen, a polgári légiközlekedési baleseteket vizsgáló norvég hatóság és a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Hónapokon át kínoztak egy pozsonyi lakásban fogvatartott nőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.01. 17:00
A kitakart képen a pozsonyligetújfalui gyanúsított és áldozata látható
Fotó: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj
Az áldozatot rendőrök mentették meg, egész testét véraláfutások, szúrt sebek borították.
Hónapokon keresztül kínozhatott egy 36 éves férfi egy  nőt Pozsonyligetújfalon – írja a felvidéki Új Szó, a szlovák rendőrség Facebook-bejegyzését idézve. A terrornak egy péntek esti hatósági akció vetett véget. 
A rendőröket 22:00 körül riasztották, mivel a lakásból hangos kiabálás volt hallhat. A helyszínre érkezett egy túsztárgyaló is, aki felvette a kapcsolatot a fogvatartóval; aférfi az egyezkedés során során egyre agresszívabb lett, így a rendőrök inkább behatoltak a lakásba és elfogták. A lakásban egy fiatal nőt találtak, akinek szemmel láthatóan orvosi segítségre volt szüksége.
A további nyomozás kiderítette, hogy a férfi legalább két hónapja kínozta fizikailag és szellemileg áldozatát. A nő arcán és egész testén véraláfutások, vágott és szúrt sebek voltak. Nem engedték szabadon mozogni és élelmet sem kapott.

A házkutatás során injekciótűt, kristályos, kábítószergyanús anyagot és szárított növényeket is találtak, ezeket szakértői vizsgálatra küldték. A férfi ellen eljárás indult, háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.