34 ember tűnt el, miután kigyulladt és elsüllyedt egy hajó Kaliforniánál

Publikálás dátuma
2019.09.02. 21:00

Fotó: AFP PHOTO / Ventura County Fire Department / HO
Az utasok aludtak, csak az öt fős legénység volt ébren, ők vízbe ugrottak, mielőtt mindent elborítottak a lángok.
Súlyos veszteségtől tartanak az amerikai hatóságok, miután egy kirándulóhajó hétfő hajnalban kigyulladt Los Angeles partja közelében. A legénység öt tagja, aki ébren volt a tűz keletkezésekor, a tengerbe ugrott, egy másik hajó vette őket a fedélzetére.
A hajó 34 utasát viszont álmában érte a katasztrófa, őket eltűntként tartják számon.

A tűz oltása közben a búvárkodáshoz használt jármű el is süllyedt - közölte a parti őrség. Előzőleg több mentőcsónakot indítottak a helyszínre, hogy kimentsék a Santa Cruz szigetétől 22 méternyire horgonyzó búvárhajón bajbajutott embereket. A parti őrség helikopterei, csónakjai és egyárbocosa folytatta a keresést a Los Angelestől 140 kilométernyire fekvő sziget körzetében.
A hajótulajdonos szerint a 20 méter hosszú, Conception nevű hajó szombaton hajnalban hajózott ki Santa Barbarából a szomszédos szigetekre búvárkodás céljából, és hétfőn - amely az Egyesült Államokban munkaszüneti nap, a "munka ünnepe" - késő délután kellett volna visszatérnie.
Monica Rochester százados, a parti őrség tisztje elmondta, hogy folytatódik a mentés, még mindig reménykednek, hogy túlélőket találtak.
Frissítve: 2019.09.02. 22:01

5000 katonát vonhat ki Afganisztánból az Egyesült Államok

Publikálás dátuma
2019.09.02. 19:59
Illusztráció
Fotó: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL
Cserébe a tálibok nem hagynák, hogy Afganisztánban fegyveresek szervezkedjenek Amerika ellen.
5000 katona kivonásáról és öt bázis bezárásáról egyezett meg az Egyesült Államok a tálibokkal az afganisztáni béketárgyalásokon, nyilatkozta hétfőn a tárgyalásokat amerikai oldalról vezető Zalmay Khalilzad. A Reuters azt írja, a megállapodás szerint erre 135 napja van a kormányzatnak - feltéve, hogy Donald Trump amerikai elnök jóváhagyja az alkut. Cserébe a tálibok vállalnák annak megakadályozását, hogy Afganisztánt az Egyesült Államok és szövetségesei elleni támadásra használják.
Arról egyelőre nincs hír, hogy miként rendeződhet a nemzetközileg elismert afgán kormány és a tálibok 2001 óta tartó véres polgárháborúja. A béketárgyalások alatt is folyik például egy nagyszabású tálib offenzíva, mely részeként Kunduz és Pul-e Khumri városokat próbálják elfoglalni. Hétfőn Kunduzban például legkevesebb 6 rendőrt megöl egy öngyilkos merénylő, és megsebesített vagy 15 embert.
Szerző

Megfenyegette Johnson a tory lázadókat

Publikálás dátuma
2019.09.02. 19:17

Fotó: JESSICA TAYLOR / AFP
Az állásukkal fizethetnek azok a rebellis konzervatív honatyák, akik a szerdán várható szavazáson a megegyezés nélküli kilépés törvényes ellehetetlenítését támogatják.
 A három évvel ezelőtti népszavazáson elfogadott Brexit e hét elejére minden korábbi mértéknél jobban megosztotta a parlamentet, sőt valósággal polgárháborús állapotokat teremtett a kormánypártban. Vasárnap még csak fenyegetésnek tűnt, hétfőre hivatalossá vált, hogy azok a tory képviselők, akik az ellenzék által várhatóan kedden előterjesztendő parlamenti szavazáson az alku nélküli EU-kilépés törvényes akadályozása mellett állnak ki, elvesztik frakció-, lényegében párttagságukat és a következő választáson nem indulhatnak. Boris Johnson kormányfő “támogass, vagy kirúglak” politikája azon a meggyőződésen alapul, hogy a rebellisek tönkreteszik a kormány tárgyalópozícióját az Európai Unióban, belpolitikailag pedig Jeremy Corbyn, az ellenzék vezére kezébe játsszák át a parlament feletti ellenőrzést. A miniszterelnök többsége borotvaélen táncol, hiszen az északír Demokratikus Unionista Párt tízfős külső segítségével együtt már most is mindössze egyet tesz ki. Amikor a július 24-én hatalomra lépett “BoJo” akár húsz, álláspontjuk szerint a “nemzeti érdeket saját személyes érdekeik felé helyező” konzervatív képviselőt a függetlenek padsorába száműz, világos kisebbségbe helyezi kormányát. Hétfő délutáni információk szerint Boris Johnson estére soron kívüli kormányülést hirdetett meg és valamennyi képviselőjével is találkozni készült. A hír csak felerősítette a találgatásokat, hogy közeleg egy előrehozott parlamenti választás.