Sikeresen levált az indiai holdraszálló, hétvégén kísérletet tesz a landolásra

Publikálás dátuma
2019.09.03. 09:54

Fotó: ARUN SANKAR / AFP
Az egység várhatóan a hétvégén száll le a Hold déli sarkvidéki területén – közölte az indiai űrügynökség.
A terveknek megfelelően levált hétfőn a Csandraján-2 holdraszálló egysége a Hold körüli pályán keringő indiai űrszondáról. Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) szerint minden rendszer megfelelően működik. 
A hétfői manőver során a Vikram holdraszálló egységet eltávolították az űrszonda tetejéről, ahol a misszió július 22-i indulása óta elhelyezkedett. A Vikram a tervek szerint szeptember 7-én hajtja végre India első holdraszállási kísérletét egy viszonylag lapos felszínen, hogy tanulmányozza a korábban felfedezett vízraktárakat. 
Ha a mintegy 140 millió dollárba (42,3 milliárd forintba) kerülő missziót sikeresen végrehajtják, 
India lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely megveti a lábát a Holdon.

Ez lesz az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.
„A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója” – mondta K. Szivan, az Indiai Űrkutatási Szervezet vezetője. Az indiai holdraszálló egység az égitest olyan pontjára érkezik, ahol korábban nem szállt le űreszköz. 
A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést. 
Szerző

Akár erős földrengéseket is okozhat egy alvónak hitt törésvonal Los Angeles alatt

Publikálás dátuma
2019.09.02. 09:51
Egy szeizmológus a legutóbbi rengés epicentrumát mutatja térképen
Fotó: ROBYN BECK / AFP
Amerikai geológusok szerint az aktív törésvonal a következő évszázadokban akár 6,4 erősségű földrengéseket is okozhat.
A Wilmington törésvonal Los Angeles partvidékén húzódik mintegy 20 kilométer hosszan a Huntington Beachtől a Santa Monica-öböl felé. A Harvard Egyetem, a Dél-kaliforniai Egyetem és az Amerikai Geológiai Kutatóintézet kutatói szerint más törésvonalakkal együtt akár 7-es erősségű földtengést is okozhat.
A tudósok évtizedek óta tisztában vannak azzal, hogy létezik ez a törésvonal, de mindeddig úgy gondolták, hogy nyugvó állapotban van, ezért a környéken élők számára nem jelenthet veszélyt. Egy kutatócsoport azonban – Franklin Wolfe harvardi doktorandusz vezetésével – megállapította, hogy a törésvonal nagyon is aktív, mozgolódik, és hatása elérheti a fölötte lévő Los Angeles-i és Long Beach-i kikötőt.
„Olyan, mint egy alvó óriás a kikötő alatt. Csupán mert lassú, az nem azt jelenti, hogy nem veszélyes”

– mondta Wolfe.

 A kutató szerint a törésvonal várhatóan a következő 3-5 ezer évben okozhat földrengést.
Szerző

Megoldást találhattak a macskaszőr-allergiára

Publikálás dátuma
2019.08.28. 17:17

Fotó: Pixabay
A svájci kutatók által kifejlesztett oltóanyagot az állatoknak kell beadni.
A macskaszőr-allergia oka nem a szőr, hanem egyik endogén protein, amelyik az állat nyálából mosakodás közben kerül a szőrére. A tünetek megjelenésének kiküszöbölésére a macskák egy bizonyos allergén elleni oltóanyagot kapnak - mondta el Martin Bachmann immunológus, a Zürichi Egyetem munkatársa. Az állat allergénjét ekkor megkötik az antitestek.
A hatóanyagot 70 állaton tesztelték, hatására az allergiás tünetek csökkentek az érintett embereknél. A gazdik emellett többször is simogatták a cicájukat. 
Az állatok számára semmilyen negatív mellékhatással nem járt az oltás, amely legkésőbb három év múlva kerülhet forgalomba.
Szerző
Témák
macska allergia