Előfizetés

Kvótákat akarnak a pólósok

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.03. 16:43

Fotó: Matteo Ciambelli / AFP/NurPhoto
A Magyar Vízilabda-szövetség elnöke bízik abban, hogy a válogatottak januárban, a budapesti Európa-bajnokságon kiharcolják az olimpiai részvételt.
Vári Attila az eseményt felvezető keddi sajtótájékoztatón elmondta, a kvangdzsui világbajnokságon negyedik férfiak és nők is éppen csak lemaradtak az ötkarikás indulásról, de reméli, hogy a nüansznyi különbségeket a Duna Aréna közönségének köszönhetően el tudják tüntetni.
Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy nagyon rövid lesz az Európa-bajnoki felkészülés a rendkívül sűrű klubszezon miatt. A szakember kiemelte, mivel december 14-én még a Bajnokok Ligájában tartanak fordulót, ezért a felkészülés csak két nappal később kezdődik. Jelezte, addig egy-egy olyan két-háromnapos időszak lesz, amikor néhány összetartást tudnak tartani, illetve a világligára is leadta a nevezést a szövetség, de csak a sorsolás után derül ki, hogy a menetrendből mely mérkőzéseket hogyan lehet felhasználni az Eb szempontjából.
Varga Dénes csapatkapitány hangsúlyozta, azért is kiemelten fontos neki a hazai rendezésű Európa-bajnokság, mert elveszített már egy vb- és egy Eb-döntőt is magyar közönség előtt és ez fáj neki.
„Az a folyamat, ahogyan akkor eljutottunk a fináléig, egy olyan élmény volt, amit nagyon szeretnék visszaadni. Ráadásul három évvel ezelőtt az olimpiai kvalifikációs tornát követően azt mondtam, hogy ebből én soha többet nem kérek, azért az a cél lebeg a szemem előtt, hogy ezt az Eb-t megnyerjük” – mondta az FTC sztárja. 
Az Európa-bajnokságról egy csapat jut ki a tokiói olimpiára, igaz, a szerbeknek, a vb-győztes olaszoknak és az ezüstérmes spanyoloknak már van kvótájuk.
Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, rendkívül nehéz az olimpiáig vezető út, de biztos benne, hogy a gárda ott lesz Japánban, persze nem mindegy, hogy ezt januárban, vagy esetleg tavasszal olimpiai selejtezőn harcolja ki.
Az olimpiai kvalifikáció a nőknél jóval nehezebb, hiszen itt még az európai csapatok közül csak a vb-ezüstérmes spanyolok ötkarikás szereplése biztos, az Eb-n itt is egy kvóta talál gazdára.  

„A világbajnokságra összpontosítok” – Mégsem indul Szombathelyen Berki Krisztián

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:49

Fotó: Catalin Soare / AFP
„Jelenleg kilencvenszázalékos produkcióra vagyok képes, még egy pici hiányzik a tökéletes gyakorlathoz, és nem mindegy, hogyan térek vissza” – közölte az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.
Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász a korábbi terveivel ellentétben mégsem indul a péntektől vasárnapig tartó szombathelyi világkupaversenyen.
„Jelenleg kilencvenszázalékos produkcióra vagyok képes, még egy pici hiányzik a tökéletes gyakorlathoz, és nem mindegy, hogyan térek vissza. Pályafutásom alatt egyszer döntöttem úgy, hogy hasonló felkészültséggel elindulok egy versenyen, és az elég megterhelő volt. Most úgy határoztunk az edzőmmel, hogy folytatva az edzéseket, kihagyom a szombathelyi világkupát, és a világbajnokságra összpontosítok”

– idézte Berkit a magyar szövetség keddi közleménye.

Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Az UTE sportolója augusztus 15-én jelentette be, hogy a makacs vállsérülése miatti, több mint kétéves kihagyást követően a szombathelyi vk-állomáson tér vissza. A 34 éves lólengés-specialista 2017 áprilisában ezüstérmet nyert a kolozsvári Európa-bajnokságon, azóta viszont nem versenyzett, sőt három operációra is szüksége volt. A vasi megyeszékhelyen a magyar színeket hat férfi és négy női tornász képviseli, ezen felül a rendező országnak lehetősége van versenyen kívül is indítani sportolókat. Az eseményen több mint harminc ország több mint 150 versenyzője szerepel majd. Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot október 4. és 13. között rendezik Stuttgartban.

Saját kezében a labdarúgó-válogatott sorsa

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:30

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Lehet a saját meccsekre koncentrálni.
Saját kezében van a sorsa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőkön a csoportjában első helyen álló magyar válogatottnak. Erről beszéltek a játékosok a telki edzőtáborban, ahol hétfőn elkezdődött a felkészülés a szeptember 9-iki, budapesti Szlovákia elleni kvalifikációs mérkőzésre. Előtte csütörtökön Montenegróban barátságos mérkőzésen lép pályára Marco Rossi szövetségi kapitány együttese. 
"Vezetjük a csoportot, ennek pedig a legfőbb haszna, hogy nem kell mások eredményeire figyelni, csak a saját meccseinkre kell koncentrálnunk" - jelentette ki a Ferencvárossal az Európa-liga csoportkörébe jutott Varga Roland. - Nem lehet más a célunk, minthogy telt ház előtt ismét nyerjünk majd. A szlovákoktól márciusban elszenvedett 2-0-s vereség alkalmával még más rendszerben futballoztunk, ráadásul nem volt kiforrott a csapatunk. Azóta egyértelműen előre léptünk." 
Sallai Roland, a német élvonalbeli Freiburg támadója ágyéksérülése miatt gyakorlatilag a teljes tavaszi szezon kihagyta, a válogatottban tavaly október óta nem szerepelt, felépülése után azonban visszakerült a nemzeti együttesbe. Ő is arról beszélt, hogy fél éve még csak alakult a válogatott játékstílusa. 
"Az még csak egy formálódó csapat volt - hangsúlyozta Sallai. - Ugyan már látszott, hogy mit akarunk játszani, de az eredmény még elmaradt. Azóta összeért a csapat, mindenki tudja, mi a feladata, ezért most már sokkal több esélyünk van jó csapatok ellen is olyan bravúrok elérésére, mint a horvátok és a walesiek hazai legyőzése volt." 
A magyarok három ponttal előzik meg a szlovákokat és a vb-ezüstérmes horvátokat, de mindkét rivális eggyel kevesebb mérkőzést játszott. Wales hátránya már hat pont, Azerbajdzsán pedig még nem szerzett pontot. Az ötösből az első kettő jut ki a részben magyar rendezésű 2020-as Európa-bajnokságra, melyen három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek Budapesten.