Veszélyeztetik a vadállatokat a szelfiző turisták

Publikálás dátuma
2019.09.03. 17:17

Fotó: YE AUNG THU / AFP
Megzavarják az állatok táplálkozását, utódgondozását, veszélyeztetik a születésszámot a vadon élő állatokat ölelgetve fényképezkedő turisták - figyelmeztettek kutatók az Új-Zélandon tartott Nemzetközi Pingvinkonferencián.
A múlt héten Dunedinben tartott konferencián az Otagói Egyetem vadvédelmi programjának vezetője, Philip Seddon kifejtette, hogy ijesztő a vadállatos szelfik mindennapivá válása, mert
testi és érzelmi stresszt okoz az állatoknak

- írta a The Guardian online kiadása.

"Az a baj a vadállatos szelfikkel, hogy gyakran mindenféle kontextus nélkül jelennek meg, még ha az állatok védelmére buzdítanának is, elvész az üzenet, annyi marad csak, hogy valaki megölel egy pingvint, ezért mások is ezt akarják tenni" - magyarázta.
Seddon nem is engedi, hogy tanítványai közzétegyék a képeket, amelyeket a helyi vadvilág tanulmányozása közben készítenek, nehogy ezzel is növeljék a szelfizési kedvet.
A konferencia ugyanilyen okokból utasította el egy dubaji cég bőkezű szponzorációs ajánlatát, a vállalat ugyanis reklámanyagaiban állatos szelfiket használt.
A World Animal Protection nevű állatvédő szervezet elemezte az Instagram közösségi portálon található több százezer vadállatos szelfit. Azt állapították meg, hogy 2014 óta 292 százalékkal nőtt az oldalon közölt vadállatos szelfik száma, a képek mintegy 40 százalékát ítélték helytelennek, vagyis olyannak, ahol az ember megöleli, fogja vagy más, nem megfelelő módon viselkedik egy vadon élő állattal.
A szervezet szerint az a szelfi számít helyénvalónak, ahol nincs kapcsolat ember és állat között, a vadat nem kényszerítik, nem ejtik fogságba, hogy fotókellékként használják.
Hírességek is táplálják a vadszelfik iránti lelkesedést: pózolt már a közösségi médiában Kim Kardashian amerikai realitysztár elefánttal, Taylor Swift énekesnő kenguruval, Justin Bieber popsztár pedig tigrissel. Új-Zélandon azon kaptak turistákat, hogy veszélyeztetett fókákkal táncolnak, ritka sárgaszemű pingvineket kergetnek vagy megpróbálják magukhoz ölelni a rejtőzködő életet élő kiwi madarat egy-egy szelfi kedvéért.
Az új-zélandi Déli-sziget oamarui pingvinkolóniájának védelméért felelős menedzser, Philippa Agnew szerint a szelfik vitathatatlanul ártanak a madaraknak, ezért megtiltották az elektronikus felvételek készítését. 
"Stresszt jelent a telefonok kékes fénye, a vakuk villanása, a szelfizéssel járó mozgás és zaj"

- mondta.

A kutató gyakran tapasztalja, hogy turisták kergetik, megpróbálják a karjukba venni a pingvineket, amelyek a tengerből a partra tartanak, ezzel megzavarják őket a fiókák etetésében vagy az élelemkeresésben.
Seldon elmondta, az állatvédők azt igyekeznek kitalálni, hogy lehet jó célra használni a vadállatos szelfiket, többek között arra kérnék meg az Instagram nagy számú követővel rendelkező, nagy hatású felhasználóit, hogy képeiken azt mutassák be, milyen a helyes, biztonságos érintkezés a vadvilággal. "Rossz üzenet, ha a képen az ember megérint egy állatot. Azt kell tudatosítanunk, hogy a vad fajok nem a mi szórakoztatásunkra élnek. Ember uralta világ az otthonuk, de ez nem azt jelenti, hogy fogdoshatjuk is őket" - tette hozzá.
Szerző

Greta Thunberg visszavágott: az Asperger-szindróma a szuperereje

Publikálás dátuma
2019.09.03. 12:42

Fotó: Luiz Rampelotto/EuropaNewswire / AFP
A svéd klímaaktivista a Twitteren írt először a „másságáról”.
Autizmusa miatt támadták Greta Thunberget a Twitteren. A klímaaktivista tinédzser, aki repülő helyett vitorlással utazott a New Yorkban rendezett klímakonferenciára, válaszában azt írta: „amikor a gyűlölőid a külsődet és a másságodat kritizálják, az azt jelenti, hogy nem tudnak másba belekötni. És akkor tudhatod, hogy nyerni fogsz!” Mint írta, Asperger-szindrómája miatt kicsit más, mint az átlag, de éppen ez jelenti a szupererejét.  
Thunberg felidézte, a klímatüntetések szervezése előtt nem voltak barátai, nem beszélt senkivel, csak ült otthon az étkezési zavarával. Mióta azonban talált egy célt, ezek a problémái eltűntek. Az autizmusáról azért nem beszél nyilvánosan, mert sok „tudatlan ember” még mindig betegségként, negatív dologként tekintenek erre az állapotra.
Greta Thunbergnél négy éve diagnosztizálták az Asperger-szindrómát – írta az Euronews. A 16 éves svéd diáklány péntekenként kiült a parlament elé, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedésre. A „Friday for future” hashtaggel indított mozgalma Belgiumban, Németországban, Dániában is követőkre talált, és néhány hónappal később globális mozgalommá nőtte ki magát.
Szerző

Ruhavásárlást csökkentő kampány indult

Publikálás dátuma
2019.09.03. 11:28

Fotó: Gregor Fischer / AFP
Az „Egy évig nem vásárolok ruhát” kihívás célja, hogy felhívja a figyelmet a túlzott fogyasztásra.
Szeptember 1-jén elindult az Egy évig nem vásárolok ruhát – kihívás, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a divatipar környezetszennyező hatására, amely vízpazarlással, szén-dioxid kibocsájtással, vegyszeres szennyezéssel jár, miközben évente több milliárd dollárnyi megmaradt ruházattól szeméttelepeken vagy égetéssel szabadulnak meg a fast fashion cégek. 
Kutatások szerint az elmúlt 30 évben egy átlagos nőnek négyszeresére emelkedett a ruhatára, de az öltözékeinek harmadát nem is hordja. Így a kampány célja az is, hogy csökkentse az „őrült” fogyasztást. Az elindítói arra is felhívják a figyelmet, hogy egy nem is drága, sokadik kis felsőnek is igen súlyos ára van. Egyetlen pamutpóló előállítása 2700 liter vízbe kerül, ez a mennyiség egy ember hároméves vízszükségletének felel meg.
A Greenfo számításai szerint egy kilogramm pamut előállításához kb. 3,6 kg szén-dioxid, 0,3 kg műtrágya; 0,3 kg növényvédőszer és 20 ezer liter víz szükséges. A textilgyártás az egyik legszennyezőbb iparág: 1,2 milliárd tonna szén-dioxidnak megfelelő káros anyagot bocsát ki évente, többet, mint a nemzetközi légi járatok vagy a tengeri hajózás. A világ rovarirtószer felhasználásának 25 százaléka a gyapottermesztéshez köthető, az ipari vízszennyezés egyötöde a ruhaanyagok kezeléséhez kapcsolódik. Bomláskor a természetes szálak is metángázokat termelnek.
A kihíváshoz bármikor lehet csatlakozni, akár úgy is, ha a ruhavásárlás mérséklését vállaljuk. 
Szerző