Előfizetés

Ki hitte volna: féláron is megépítenék a NER vállalkozói az óriási sportcsarnokot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 21:32
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Volt olyan cég, ami 158 milliárdról 78 milliárdra vágta vissza árajánlatát, de ez is túl sok lehet a végső győzelemhez.
Ritka, amikor egy kivitelezői ajánlatról ordít a túlárazottság, de a Napi.hu olyan esetet talált, amikor az érintettek maguk bizonyították be, hogy az első megjelölt árhoz képest jóval olcsóbban is tudnak dolgozni. Mindez 2022-es férfi kézilabda Eb alkalmára tervezett óriási arénaberuházás kapcsán derült ki.  A kormány korábbi döntése szerint új multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnokot építenek Budapesten magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság egyik helyszíneként. A minden eddiginél nagyobb, több mint húszezer fő befogadására alkalmas aréna a IX. kerületben, a Volán buszpályaudvar melletti telkeken épülhet fel (a területetsajtóinformáció szerint 42 millió euróért, mintegy 13,6 milliárd forintért vette meg az állam). 

Rájöttek, megy ez nekik olcsóbban is

A kormány 2019. augusztus 23-án arról is határozott, hogy a beruházás teljes költségenem haladhatja meg a bruttó 101 milliárd 544 millió forintot, ami nettó 74 milliárd 127 millió forintot jelent. Ez a keretösszeg már behatárolja a sport- és rendezvényközpont kivitelezésére felkért öt cég mozgásterét is, írja a lap, hiszen - a júliusban elindult, hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzésen -
a fővállalkozók az első körben 115,8 milliárd és 159,9 milliárd forint közötti árajánlatokat tettek.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentumok szerint a második, augusztus 29-én zárult ajánlati körben már több tízmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatot tettek a kivitelezők. Az egyösszegű nettó ajánlati ár (amely tartalmazza a 775 milliós tartalékkeretet is) 78,7 és 81,5 milliárd forint között szórtak.
  • Fejér-B.Á.L.Zrt. 1. ajánlat: 115,780 milliárd 2. ajánlat: 78,737 milliárd
  • KÉSZ Építő Zrt. 1. ajánlat: 116,733 milliárd 2. ajánlat: 79,775 milliárd
  • Market Építő Zrt. 1. ajánlat 153,852 milliárd 2. ajánlat: 78,717 milliárd
  • metALCOM Zrt. 1. ajánlat: 159,940 milliárd 2. ajánlat: 81,518 milliárd
  • West Hungária Bau Kft. 1. ajánlat 158,258 milliárd 2. ajánlat 78,782 milliárd
A nyertes ajánlatot azonban még nem választotta ki a beruházás építtetőjeként eljáró KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt., vélhetően még pár milliárdot faragnak az ajánlatokon, hogy a nyertes ár beleférjen a kormány által megszabott bruttó 101 milliárd, azaz nettó 74 milliárdos keretbe – teszi hozzá a portál.

Erősen lehűl a levegő reggelre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 21:08

Fotó: Shutterstock
Szerda reggelre 7-14 fokig hűl le a levegő, a délnyugati országrészben 5-6 fok is előfordulhat.
Szerdán hűvös lesz a reggel, 7-14 fokig hűl le a levegő, sőt egy-két szélcsendes völgyben a délnyugati országrészben 5-6 fok is előfordulhat. Északon és a középső tájakon pára-, ködfoltok képződhetnek. Napközben országszerte napos, száraz idő várható, 23-27 fokos maximumokkal, keleten még többfelé élénk északias széllel - írja az Időkép.
Csütörtökön is országszerte napos, száraz időre készülhetünk, csak kevés felhő lesz az égen. Esni sehol sem fog. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 7-14, délután 24-29 fokot mérhetünk. Pénteken újabb hidegfront okozhat többfelé erős, viharos szelet. Több lesz a felhő fölöttünk, de napközben csak kevés zápor fordulhat elő. Este nyugaton, délnyugaton viszont több helyen eleredhet az eső. A legmelegebb órákban 21-28 fok valószínű. Hétvégén is gyakran lesz felhős az ég, inkább csak rövid napos időszakok lehetnek. Több helyen előfordulhat eső, zápor, helyenként zivatar. A szél időnként feltámadhat. A csúcshőmérséklet 20 és 25, a tartósan felhős, csapadékos tájakon kevéssel 20 fok alatt alakul.

Polt Péterrel tisztázná az OLAF igazgatója a rengeteg korrupciógyanús ügyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.03. 19:51

Fotó: Népszava
Jó lenne kideríteni, mi áll a háttérben – mondta Ville Itälä, aki többek között a legfőbb ügyésszel tárgyalná meg a kínos ügyeket.
Magyarországra utazna az unió csalás elleni hivatalának vezetője, hogy személyesen tisztázza, miért van nálunk annyi, gyanúsnak talált uniós pályázati ügy – ezt az OLAF igazgatója, Ville Itälä személyesen közölte az Euronewsnak adott interjújában. Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor, Itälä igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne, és – mint a lapnak elmondta – már felvette a kapcsolatot a Legfőbb Ügyészséggel.
A budapesti tárgyalás céljaról azt mondta, javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti. „Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellenne megoldást találnunk ezekre” - mondta Itälä az Euronews-nak.

A legtöbb pénzt tőlünk kérik vissza

Az igazgató bejelentése összefügg azzal, hogy az OLAF kedden lesújtó adatokat közölt a hazai helyzetről. Lapunk is beszámolt róla, hogy a csalás elleni hivatal tavaly Magyarországon indította el és zárta le a legtöbb vizsgálatot, amit közösségi pénzekkel elkövetett csalás gyanúja miatt kezdeményezett. A brüsszeli székhelyű hivatal 2018-ban kilenc ügyben kezdett vizsgálatot és hetet zárt le. 
Az EU-tagállamok listavezetői vagyunk abban is, hogy 2014-2018 között az OLAF hazánk esetében ajánlotta a legmagasabb arányú pénzbüntetést a feltárt ügyekben. Ennek megfelelően a felzárkóztatási és agrártámogatások 3,84 százalékának visszafizettetését javasolta, ami többszöröse a 0,45 százalékos uniós átlagnak. Magyarországon kívül csak Szlovákia 2,29 százalékos “teljesítménye” haladta meg ezt arányt.

Az uniós hivatal friss jelentésében rangsorolta a tagországokat aszerint is, hogy melyikből érkezett a legtöbb, korrupcióval, sikkasztással kapcsolatos panasz. Magyarország a második helyre szorult Bulgária mögé: 2018-ban a magyarok 33 bejelentést tettek, míg a bolgárok 48-at. Figyelemre méltó azonban, hogy a 33-ból csak egyetlenegy panasz feladója volt valamely közhivatal, a többiek magánszemélyek vagy magáncégek.

Eljárást indítani? Na még mit nem!

A hírportál emlékeztet rá: Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben. Ilyen volt a miniszterelnök vejének, Tiborc István korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF közlése szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást az Elios Innovatív Zrt ellen.  Az OLAF javaslatait ugyanakkor más tagállamokban sem mindig veszik komolyan. A cseh ügyészség például felfüggesztette a nyomozást a miniszterelnök korábbi mezőgazdasági cégének ügyében, amely az OLAF szerint szabálytalanul vett fel uniós pénzeket.