pénzügyi alap;katasztrófavédelem;Brexit;

2019-09-04 21:44:39

A katasztrófavédelmi alaphoz is hozzányúlt az EU a Brexit miatt

Euró százmilliókat tettek félre arra az esetre, ha a rendezetlen kiválás komolyabb gazdasági károkat okozna.

Mintegy 780 millió eurót tett elérhetővé a bennmaradó tagállamok számára az Európai Bizottság az Egyesült Királyság esetleges rendezetlen kilépése okozta gazdasági károk enyhítésére - idézi az MTI a brüsszeli testület szerdai bejelentését.

Az EB tájékoztatása szerint ezen összeget a főként természeti katasztrófák kezelésére szolgáló szolidaritási alapból, illetve a globalizációs alkalmazkodási alapból különítik el. Ezen felül szükség esetén további alapokat is felszabadíthatnak a jövőben ezen célból, például a mezőgazdasági szektor támogatására. 

Természeti helyett gazdasági katasztrófa fenyeget

Egy névtelenséget kérő tisztségviselő rámutatott, azért volt lehetséges az átcsoportosítás, mert idén viszonylag kevés természeti katasztrófa sújtotta az Európai Uniót, kiemelte azonban, hogy ez egyszeri alkalom például az érintett vállalatok túlélésének megsegítése, a munkahelyek megőrzése érdekében.

A huszonhetek az április végi határidőig pályázhatnak, ekkor fognak dönteni a kérelmekről eseti alapon. Szakértők szerint a rendezetlen brit kiválást az Egyesült Királyságon kívül leginkább Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország és Németország szenvedné meg gazdaságilag, de különböző mértékben az összes tagállamra nézve lennének negatív következmények.  

Kemény Brexittől tartanak

Az Európai Bizottság szerdán ismét figyelmeztetett, hogy megnőtt az úgynevezett kemény Brexit valószínűsége az október 31-éig hátralévő idő rövidsége és a brit belpolitikai helyzet miatt - igaz, a brit alsóház épp szerda este fogadta el azt a törvénytervezetet, ami megtiltaná a Boris Johnson vezette konzervatív tory kormánynak a rendezetlen kilépést.

Az EB  szóvivője szerint nem érkezett még mindig semmifajta alternatív javaslat a politikai bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltására, amelyre az ír-szigeti béke fenntartása és az egységes piac integritásának megőrzése érdekében van szükség.

Ezután újságírói kérdésekre válaszolva megerősítette, hogy a londoni fejlemények ellenére továbbra is Boris Johnson brit kormányfő az Európai Bizottság elnökének elsőszámú tárgyalópartnere. „Elképzelhetőek újabb politikai csavarok, a mi álláspontunk azonban szilárd" - fogalmazott.  A felek delegációi "technikai tárgyalásokat" folytattak szerdán Brüsszelben, sajtóhírek szerint eredménytelenül.