Nem csak a Brexit csúszik ki Johnson kezei közül, az előrehozott választást sem szavazta meg a brit parlament

Publikálás dátuma
2019.09.05. 07:13

Fotó: JESSICA TAYLOR / AFP
434 voksra lett volna szükség, ám csak 298-an szavaztak az indítványra.
Nem sikerült elfogadtatni a londoni alsóházban az előrehozott parlamenti választásról beterjesztett miniszterelnöki kezdeményezést, mivel a szerda éjjeli szavazáson nem gyűlt össze az indítvány jóváhagyásához törvényben előírt kétharmados többség.
Boris Johnson miniszterelnök szerda este jelentette be, hogy előrehozott választások kiírását kezdeményezi október 15-ére, miután az alsóház elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a konzervatív párti brit kormánynak Nagy-Britannia megállapodás nélküli kiléptetését az Európai Unióból. A törvény lényege az, hogy ha október 19-ig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.
Johnson többször is határozottan leszögezte, hogy erre nem hajlandó, és a rendezetlen Brexitet tiltó törvény szerda esti elfogadása után előrehozott választásokat kezdeményezett. Ennek elfogadásához 434 voksra lett volna szükség, ám csak 298-an szavaztak az indítványra.

Nem akadályozza a felsőház a megállapodás nélküli kiválást tiltó törvényt

A konzervatív politikusok a brit parlament felső kamarájában, a Lordok Házában nem fogják megakadályozni annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül váljon ki az Európai Unióból - erősítette meg a konzervatív kormányfő hivatala csütörtök délelőtt. Ennek alapján hétfőn, az alsóházi véglegesítés után II. Erzsébet királynő kihirdetheti a jogszabályt.
A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett, Boris Johnson miniszterelnök által hevesen ellenzett indítványt szerda éjjel hagyta jóvá 327-299 arányban az alsóház, és a jogszabály azonnal a Lordok Háza elé került további vitára. A törvény lényege, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál az október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Frissítve: 2019.09.05. 10:48

Szabad szemmel: Orbán saját képére formálja a történelmet

Publikálás dátuma
2019.09.05. 06:57

Nemzetközi sajtószemle, 2019. szeptember 5.
Politico Hírek szerint a cseh Vera Jourová, a Babis vezette ANO tagja venné át a jogállam betartatásával kapcsolatos feladatokat az új Bizottságban a terület eddigi gazdájától, a holland szociáldemokrata Timmermanstól. Így neki kellene foglalkoznia a Magyarország és Lengyelország ellen kilátásban lévő szankciókkal, de olyan kérdések is hozzátartoznának, mint a dezinformáció, a választások befolyásolása és a gyűlöletbeszéd. A kezdeményezés valószínűleg azzal függ össze, hogy von der Leyen kezet akar nyújtani a Visegrádi Csoportnak, miután annak egyes tagjai azzal vádolták meg a most távozó Bizottságot, hogy az elfogult a térséggel szemben a demokratikus normák kapcsán. A hírt kiszivárogtató illetékes azt közölte, hogy Jourová valószínűleg elfogadja az ajánlatot, mások viszont felhívják a figyelmet, hogy a testület összetétele még egyáltalán nem biztos. A jelentés ugyanakkor emlékeztet arra, hogy mind a magyar, mind a lengyel kormány esetében elakadt a jogállami eljárás. Viszont ha minden igaz, a jövőben a cseh politikus felügyelné azt a mechanizmust, amely minden évben kiértékelné a demokrácia helyzetét a tagállamokban. Von der Leyen azt ígérte, hogy támogatja a rendszeres vizsgálatot, Magyarország viszont feltehetőleg élesen elutasítaná azt. Mellesleg a Bizottság következő első embere az eddigiek szerint egyetért abban, hogy ha bármely tagállam megszegi a jogállamiság előírásait, akkor szigorú ellenlépéseket kell vele szemben életbe léptetni, ideértve az anyagi támogatás csökkentését. Jourová idáig az igazságügyi biztos volt és javarészt olyan benyomást keltett, hogy független személyiség. Ám kellemetlen pillanatok várhatnak rá a meghallgatás során Strasbourgban, amiért Babis miniszterelnök pártja delegálta. Mindenesetre a Bizottság szóvivője azt közölte, hogy addig semmi sem dőlt el, amíg nem áll fel az egész testület.
Le Monde A történelem átírása fontos politikai eszköz, a vezetők élnek is vele Moszkvától kezdve, Varsón át Budapestig. A módszer csábító, de kockázatos – írja a lap volt főszerkesztője. Sylvie Kauffman szerint Orbán Viktor szintén úgy tekinti a múltat, hogy azt felhasználhatja a jelenben, éspedig egy olyan országban, ahol az emlékezetre igencsak rányomták bélyegüket az idők. Emlékművek, szobrok, kutató intézetek, semmi sem marad ki a nagy nemzeti narratíva szolgálatából. Alig egy hete Párizsban, a nagyköveti értekezleten Marcon irigykedve beszélt a magyarországi és oroszországi kulturális és civilizációs viták erejéről, mert ugyan azok ugyan téves mederben folynak, mégis ösztönzőek. Az elnök hozzáfűzte, hogy a kollektív emlékezethez inkább a reneszánsznak, a felvilágosodásnak kell alapul szolgálnia, amire az újság szemleírója úgy reagál, hogy nem is lenne rossz napjainkban újra feltalálni a humanizmust. Csak éppen nem szabad megengedni, hogy az megadja magát, és így újraírják a történelmet. Mint ahogy azzal Moszkva próbálkozik újabban a Molotov-Ribbentrop-paktum kapcsán. Pedig arról Putyin 10 éve még egészen másként nyilatkozott. A konzervatív lengyel kormány ugyanakkor azon van, hogy háttérbe szorítsa, milyen felelősség terheli a lengyeleket a zsidók üldöztetéséért. Egyúttal igyekszik egész mitológiát szőni a 9 évvel ezelőtti szmolenszki repülőszerencsétlenség köré, amelyben életét vesztette Lech Kaczynski, az akkori elnök.
Bloomberg Az uniónak küldött békeajánlattal ér fel, hogy a leendő olasz miniszterelnök olyasvalakit szán a pénzügyi tárca élére, akit szinte jobban ismernek Brüsszelben, mint Rómában. Az 53 éves Roberto Gualtieri igazi bennfentes az EU-ban: 10 éve EP-képviselő, az utóbbi 5 évben ő vezette a gazdasági és pénzügyekkel foglalkozó bizottságot. Személye kulcsfontosságú lehet, hogy Olaszország helyreállítsa a szervezettel a kapcsolatokat, amelyeknek igencsak sokat ártott az előző kabinet. Egyúttal Salvini volt a főcsővezető a földrészen a nacionalista politikusok között, megpróbálta minden kérdésben szembeállítani ezeket az erőket a Bizottsággal, a költségvetési szabályoktól kezdve a menekültekig. Politikailag igazából ebből élt, és olyan populista hatalmasságoknak udvarolt, mint Le Pen és Orbán Viktor. Jól is állt a közvélemény kutatásokban, amikor megpróbált előrehozott választásokat kicsikarni, ám Conte keresztezte a terveit. Az első reakciók kedvezőek Brüsszelben, és ez jó Rómának, hiszen vissza kell szereznie a bizalmat maga iránt az EU-ban. Az új miniszter első feladata az lesz, hogy kompromisszumot érjen el a jövő évi olasz költségvetés ügyében, miután Salvini ki akarta engedni az adósságféket. Gualtieri egyébként a kommunisták ifjúsági szervezetében kezdte politikai pályafutását, de azután a Demokrata Párt egyik alapítója lett, amely most az 5 Csillaggal együtt igyekszik kihúzni az csávából Olaszországot.
Süddeutsche Zeitung A német Goethe Intézet vezetője nagyon kedvezőtlennek tartja, hogy a jobboldali populisták egyre nagyobb befolyást gyakorolnak a kultúra területén, például Magyarországon és Lengyelországban. Merthogy a művészeteket fokozatosan a nemzeti mondandó szolgálatába állítják. Márpedig a társadalmat egyre nagyobb mértékben befolyásolja a mindennapos hangos csetepaté, a manipuláció, a megtévesztés, a dolgok leegyszerűsítése, valamint a nyelv eldurvulása. Klaus-Dieter Lehmann Berlinben, német-izraeli irodalmi napok megnyitóján mondott beszédet. Rámutatott, hogy populista, illetve szélsőséges erők megosztják az embereket, akiknek millióit árasztják el a közösségi médián keresztül álhírekkel, valamint indulatokat kiváltó jelszavakkal. Kitért arra, hogy egész Európában nő az új szélsőjobb népszerűsége, új keletű elégedetlenségek bukkannak felszínre, ezeket ellenségképek kísérik, és mind nagyobb vonzerőt fejt ki az idegenellenesség, illetve a kisebbségekkel szembeni hadjárat. Egyébként a már említett berlini rendezvény fő témája a populizmus, illetve a megosztás.
Die Welt A menekültválság csúcspontjának 4. évfordulóján a nagy kérdés az, hogy dönthetett volna-e másként is a német kancellár, mint hogy nyitva tartotta a sorompókat az érkező tömeg előtt? Ezt hangsúlyozta annak a filmnek a rendezője, amely a ZDF közszolgálati tévécsatorna megbízásából játékfilm formájában rekonstruálta az akkori eseményeket, és amelyet az este mutatott be a televízió. Természetesen az akkori főszereplők párbeszédét nem kis részben a fantázia segítségével idézték fel, de mint az egyik forgatókönyvíró elmondta, nagyon sok támpontot kaptak az események részvevőitől. Így a tartalmat hitelesen tudták visszaadni. Mindenesetre a filmben Merkel majdnem szétrobban a dühtől, miután megtudja, hogy Orbán Viktor 100 buszt vezényelt ki, mert így akarta meggyorsítani a Keleti pályaudvar elől megindult ezrek távozását. A lap kritikája kifogásolja, nem sok derült ki arról, mi vezérelte a magyar miniszterelnököt. Mindenesetre a kancellár azt kérdi Steinmeiertől, a berlini diplomácia akkori vezetőjétől, hogy az szeretné-e, ha a magyar politikus leveretné a menetet? A filmben bejátszanak napjainkban készült interjúrészleteket is. Így például a titkosszolgálat akkori vezetője arról beszélt: számára az egész történetben megmagyarázhatatlan, hogy a kormány kezdetben kivételesnek minősítette az állapotokat, de azután a rendkívüli körülmények igencsak sokáig elhúzódtak.  
Szerző

San Francisco terrorszervezetnek nyilvánította az ország egyik legbefolyásosabb szervezetét, amely a fegyvertartás szabadságáért lobbizik

Publikálás dátuma
2019.09.05. 06:18

Fotó: SETH HERALD / AFP
Az Országos Fegyverszövetség az USA egyik legbefolyásosabb szervezete.
San Francisco városa szerdán belföldi terrorista szervezetnek nyilvánította az Országos Fegyverszövetséget (NRA), amely az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb szervezete. A város vezetőségének ülésén egyhangúlag fogadták el a határozatot, amely elítéli a fegyvertartás és fegyvervásárlás mellett mindig aktívan kampányoló, és politikusok kampányait anyagilag segítő NRA-t. A határozat egyebek mellett leszögezi, hogy az "Egyesült Államokat a fegyveres erőszak járványa sújtja", és egyben kárhoztatja a fegyverszövetséget, amiért "népszerűsíti a fegyverek tulajdonlását és erőszakra ösztökéli a fegyvertulajdonosokat".  "Minden országban vannak erőszakos és gyűlölködő emberek, de egyedül Amerikában tesszük lehetővé nekik, hogy katonai jellegű fegyverekhez jussanak, ami nagyrészt az Országos Fegyverszövetség befolyásának köszönhető" - fogalmaz a határozat. A városatyák egyúttal azt szorgalmazzák, hogy San Francisco és a megye is gondolja újra kapcsolatait azokkal a vállalatokkal, amelyek az NRA-vel üzletelnek. A demokrata párti vezetésű városban akkor született meg a határozat gondolata, amikor júliusban a San Franciscótól délre fekvő Gilroy fokhagymafesztiválján egy férfi tüzet nyitott a résztvevőkre, és ámokfutása három halálos áldozatot követelt. Az Egyesült Államokban az elmúlt években egyre gyakoribbá váltak a több halálos áldozatot követelő fegyveres ámokfutások és fajgyűlölő indíttatású, szélsőséges merényletek, a kongresszus törvényhozói pedig nem tudnak egyetértésre jutni abban, hogyan fékezzék meg ezt a tendenciát.
Szerző
Témák
fegyver USA