Lángoló Földdel követelt klímavédelmet Magyarországnak a Greenpeace

Publikálás dátuma
2019.09.05. 10:06

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace
A környezetvédő szervezet petícióban követeli a kormánytól: védje meg Magyarország lakosságát.
Egy lángoló Földdel hívta fel a figyelmet a Greenpeace szerdán a Hősök terén a klímavészhelyzetre. A zöld szervezet szerint nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig, ezért petícióban követelik a kormánytól: védje meg Magyarország lakosságát.
A bolygónk Brazíliától Szibérián át Indonéziáig lángokban áll, a sarkvidékeken olvadnak a jégsapkák, az óceánjainkat megállás nélkül szennyezzük. Mindennek fajok milliói esnek áldozatul. Az emberiség saját életfeltételeit és ezzel önmagát pusztítja. Magyarországon már 1,2 fokkal melegebb van, mint 100 évvel ezelőtt – ez gyorsabb mértékű melegedés, mint a világátlag. A hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban kb. 15 százalékkal emelkedett meg az elmúlt 10 évben. A Duna rekordokat döntő, extrém alacsony vízszintje 2018-ban, az idei tavaszi súlyos aszály, és a hazánkban megjelenő trópusi betegségek mind azt mutatják, hogy a klímaválság Magyarországot sem kíméli – írták közleményükben.
„Klímavészhelyzetben nemzeti és nemzetközi összefogásra egyaránt szükség van. (...) Ha azt akarjuk, hogy ne legyenek pár éven belül Magyarországon is súlyos élelmezési-, és vízproblémáink, most kell cselekednünk: meg kell óvnunk az élővilágunkat, erdeinket, vizeinket, át kell alakítani a mezőgazdaságunkat” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.
A környezetvédő szervezet szerint valódi, felelős vezetőkre van szükség az üzleti és a politikai életben egyaránt annak érdekében, hogy csökkentsük a klímaváltozásból fakadó károkat, és minél jobban tudjunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.  
„Változásra van szükség egyéni- és rendszerszinten egyaránt. Át kell alakítanunk a közlekedésünket, az energiarendszereinket, a fogyasztási szokásainkat, és az egész gazdaságunkat. Magyarország még mindig az uniós átlag alatt teljesít a megújulók terén, és 2030-ra is csak az uniós minimumkövetelményt, a 20 százalékos részarányt vállaltuk, miközben a fosszilis energiahordozóktól sürgősen meg kell válnunk” – tette hozzá Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.
„Vészhelyzetben két dolgot tehetünk: menekülünk vagy megküzdünk. Másik élhető bolygó híján reális esélyünk csak az utóbbira van. De csak akkor, ha mindannyian nekilátunk a munkának” -  írta a Greenpeace Magyarország. A petíciójukhoz itt lehet csatlakozni. 
Szerző

Gyűjtés indul a menhelyi kutyák támogatására

Publikálás dátuma
2019.09.05. 09:31
Illusztráció
Fotó: Zhang Dagang/Imaginechina / AFP
Tegyünk együtt a kutyákért! címmel közösségi adománygyűjtő program indul a menhelyek támogatására.
A tájékoztatás szerint a program célja a magyarországi menhelyek és az ott élő kutyák helyzetének javítása, a megbélyegző negatív stigmák feloldása, valamint a felelős örökbefogadás népszerűsítése. A szervezők a háromrészes közösségi adománygyűjtés első szakaszában, szeptember 24-ig 2 millió forintot szeretnének összegyűjteni, amelyet elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre fordítanak: kenneleket, kutyaházakat építenek a leginkább rászoruló kutyáknak, hogy a hideget biztonságban, méltóbb körülmények között várhassák.
Adakozni a Kutyaszemmel honlapján lehet, valamint telefonon vagy SMS-ben, de az ország csaknem 40 pontján is várják a felajánlásokat. A befolyt összeget a Hangya Közösség Alapítvány osztja szét a leginkább nélkülöző, jellemzően vidéki menhelyek között. A kampány októberben és decemberben újabb adománygyűjtéssel folytatódik.
A Kutyaszemmel a Cofidis Magyarország szemléletformáló jótékonysági kezdeményezése, egy olyan társadalmi összefogásra építő program, amely a legkiszolgáltatottabb kutyáknak nyújt komplex segítséget - írták a tájékoztatóban.
Szerző
Frissítve: 2019.09.06. 10:14

Elaltatták Yvonne-t, a bujkáló tehenet

Publikálás dátuma
2019.09.04. 11:28

Fotó: ARMIN WEIGEL/dpa Picture-Alliance / AFP
Egy németországi állatmenhelyen elpusztult Yvonne, a tehén, amely nyolc éve megszökött és hónapokon át sikeresen bujkált üldözői elől a bajorországi erdőkben.
A 14 éves állat életéért két napon át küzdöttek a gondozók és az állatorvosok, ám végül fájó szívvel el kellett engedniük - közölte kedden a szökevényt befogadó állatmenhely, a deggendorfi Gut Aiderbichl. A menhely szerint Yvonne valószínűleg "rámászott" egy másik szarvasmarhára, és dulakodás közben súlyosan megsérült a medencéje, a tehenet el kellett altatni.
Yvonne-nal a menhely egyik legkiemelkedőbb négylábú személyisége távozott az élők sorából - írta nekrológjában a deggendorfi intézmény, hangsúlyozva, az állat egyedülállóan erős, karakteres egyéniség, fajának lenyűgöző képviselője volt. 
Yvonne, eredeti nevén Angie, 2011 tavaszán szökött meg, amikor az ausztriai Karintiából egy bajorországi gazdához került. Bevette magát az erdőbe, és hetekig békésen megvolt a vadon élő állatok közt, ám egy napon majdnem egy rendőrautónak szaladt. Ekkor figyeltek fel rá, veszélyesnek minősítették és elrendelték a kilövését. A szökevény azonban hónapokon át sikeresen kijátszotta az elejtésére, elfogására tett legrafináltabb kísérleteket, és ügyességével, bátorságával maga mellé állította a közvéleményt, híre Amerikába és Indiába is eljutott, utóbbi helyen, ahol szentként tisztelik a marhákat, menedéket ajánlottak neki. 
Yvonne-t végül a Gut Aiderbichl állatmenhely szakembereinek sikerült befogniuk altatólövedékek segítségével, és a tehenet, amely előbb-utóbb a vágóhídon végezte volna, a deggendorfi menhely fogadta be, ahol csaknem napra pontosan nyolc évvel a befogása után altatták el.
Szerző