WHO: 3,7 millió életet mentene meg a helyes táplálkozás

Publikálás dátuma
2019.09.06. 09:59

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Az egyes életszakaszokban szükséges megfelelő táplálás biztosítása kellene, hogy az egészségügyi szolgáltatások egyik alapköve legyen - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amely szerint ezzel a következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni.
A következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni a helyes táplálkozás biztosításával - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amely szerint az egészségügyi szolgáltatások egyik alapköve kellene, hogy legyen az egyes életszakaszokban szükséges megfelelő táplálás biztosítása.
A mutatók szerint 
világszerte csökken - a testmagasság és az életkor aránya alapján - alultápláltnak számító gyerekek aránya:

1990 és 2018 között 39,2 százalékról 21,9 százalékra csökkent az öt évnél aluli gyerekek körében az alultápláltság, ami számokban kifejezve 252,5 millióról 149 millióra való csökkenést jelent. A világszervezet statisztikai adati szerint Afrikában és Délkelet-Ázsiában jóval lassabb a változás üteme.
A gyerekkori elhízás ugyanakkor növekszik:

1990 és 2018 között a túlsúlyosnak számító gyerekek aránya 4,8-ról 5,9 százalékra emelkedett, ami több mint kilenc millió gyereket jelent.
A felnőttkori túlsúly és elhízás csaknem minden régióban és országban növekedést mutat.

 2016-ban 1,3 milliárd ember volt túlsúlyos és ebből 650 millió, vagyis a világ népességének 13 százaléka számított elhízottnak. Az elhízás fokozza a diabétesz, a szív-és érrendszeri betegségek, az izomzat és a csontrendszer rendellenességei, valamint bizonyos ráktípusok kockázatát.
Jamamoto Naoko, a WHO munkatársa szerint a minőségi szolgáltatások biztosítása és az univerzális egészségügyi ellátás megvalósítása érdekében a megfelelő élelmezésnek az alapvető egészségügyi szolgáltatások egyik alapkövének kellene lennie. "Emellett jobb élelmiszer-környezetre van szükség, amelyek 
mindenki számára lehetővé teszik az egészséges táplálkozást"

- tette hozzá a szakember.

Jelentésében a világszervezet a saját egészségügyi irányelveiket leginkább követő intézkedések bevezetésére buzdítja az országokat, emellett néhány ajánlást is megfogalmaz, például a vas és folsav étrend-kiegészítők alkalmazását a várandósság alatti időszakban, valamint a késleltetett köldökzsinór-elvágást, amely biztosítja, hogy a csecsemő fontos tápanyagokhoz jusson hozzá.
Szerző

Nem mindegy, milyen allergiagyógyszert szedünk

Publikálás dátuma
2019.09.05. 12:27
Illusztráció
Fotó: FRISO GENTSCH/dpa Picture-Alliance / AFP
Az allergiás tüneteket több készítmény is enyhítheti, nem mindegy azonban, hogy ezek közül ki melyiket szedi.
Emelkedőben van a növények pollenszórása, a parlagfű virágzásának éppen a csúcsidőszakát éljük. Az allergiások tüsszögnek, viszket a szemük, folyik és dugul az orruk, sokan aludni sem tudnak. Bár ismerik a sok helyen ajánlott praktikákat: erdő, mező kerülése, gyakori hajmosás, hajnali szellőztetés, ezek általában nem segítenek, ezért sokan gyógyszerekhez nyúlnak, ám nem mindegy, mit szedünk be.
Az antihisztaminok között léteznek első és második generációsak is. Légúti allergiák kezelésében az utóbbiak, ezeken belül is a korszerű, új típusú antihisztaminok váltak be leginkább. Ezek előnye, hogy nem korlátozzák a napi tevékenységeket, szedésük mellett ugyanis kevésbé jellemző fáradtság, és álmosító mellékhatás is csak néhány készítmény esetében jelentkezik. Azt, hogy kinek milyen készítmény a jó, a hatóanyag tartalom és a beteg tünetei döntik el – mondta Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont orvosa.
Ha pollenallergia miatt szedjük, akkor egész szezonban – az allergén növény pollenszórásának ideje alatt - alkalmazhatjuk a készítményeket. A legjobb eredményt is akkor tudjuk elérni, ha hosszú távon használjuk, nem csak magas pollenkoncentráció idején. Dr. Tárnok Ildikó hangsúlyozta, hogy a gyógyszerek szedését akkor is a megadott módon javasolt folytatni, ha a beteg jobban érzi magát. Ha ilyenkor csökkenti a gyógyszerek adagját, a készítmények nem tudják megfelelően kifejteni a hatásukat.
Egy másik lehetséges ok, amiért antihisztamin szedése mellett is allergiás tünetek jelentkeznek, hogy nem megfelelően választottunk hatóanyagot. Ez általában az előzetes orvosi ellenőrzés nélkül szedett készítmények kapcsán szokott előfordulni. A legjobb eredményt akkor várhatjuk, ha orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabott terápiát alkalmazunk, ami adott esetben jelentheti akár több gyógyszer kombinációját is. 
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az antihisztaminok főleg az orrfolyást, tüsszögést, könnyezést, torok- és szemviszketést csökkentik. Ha egyéb légúti panaszaink vannak, más típusú kezelésre van szükségünk. Légúti allergiásoknál – főleg, ha az allergia nem megfelelően kezelt - gyakrabban alakul ki asztma. Erre már nem elég az antihisztamin, egyéb gyógyszerekre is szükség van a tünetek megszüntetéséhez.
Kezdődő allergiás asztmára utal, ha fizikai terhelésre, például lépcsőzés, futás közben jelentkező nehézlégzés, a mellkasi szorító érzés, a sípoló légzés, éjszaka vagy a reggeli órákban jelentkező köhögőroham. Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, légzésfunkciós vizsgálat elvégzése javasolt annak eldöntésére, hogy valóban asztma vagy egyéb légúti betegség okozza-e a panaszokat, esetleg más belgyógyászati ok áll-e a háttérben.
Szerző

„Okosíthatja” is a gyereket a reggeli

Publikálás dátuma
2019.09.04. 14:03

Fotó: F. Hammond & A. Rosin/PhotoAlto / AFP
A tanulást is segíti a megfelelő étkezés. Dietetikus elmondja, mit érdemes reggeliznie és iskolába magával vinnie egy gyereknek.
A minőségi reggelizés segíthet a gyereknek a jobb iskolai teljesítmény elérésében. Ráadásul számos vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik kihagyják a nap első étkezését, nagyobb eséllyel alakul ki túlsúly és elhízás – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.
A megfelelő reggeli elkészítéséhez olyan nyersanyagokat érdemes választani, amit a gyerek szeret, de biztosítják is az energiát a koncentrációhoz. Ilyenek a teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyérfélék, pékáruk, amelyekre kenhetünk zöldség-, például vöröslencse-, padlizsánkrémet vagy humuszt. Tegyünk rá sovány felvágottat, például valamilyen sonkafélét és friss zöldséget is. A szendvics mellé kínálhatunk tejtermékeket, illetve gyümölcsöt. A cukrozott reggelizőpelyhek helyett inkább hozzáadott cukrot nem tartalmazó, natúr készítményeket adjunk, amelyekhez friss gyümölcsöt, olajos magvakat keverhetünk. Már reggel is fontos a folyadékfogyasztás is – tette hozzá Wolher Veronika.

Ha nem éhes

Étvágytalanság esetén kínáljunk savanykás gyümölcslevet, pár kanál gyümölcspürét. Ez képes beindítani a nyálelválasztást, fokozza az emésztést, az étvágyat. Érdemes picivel korábban felkelni, hogy legyen idő reggelizni. Ha egy gyerek a többszöri kínálás ellenére is visszautasítja a reggelit, csomagoljuk be és tegyük a táskájába, hogy elvihesse és később megehesse. 
Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt, zöldséget, zöldségkrémmel megkent, sajtos szendvicset adjunk, de megfelelő kisétkezés lehet a joghurt, a kefir, egy tejdesszert, pár szem, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, magas rosttartalmú keksz, vagy egy kis adag előre elkészített gyümölcsös zabkása is. 
Sok iskolai büfében még mindig lehet csokoládét, chipset, finomított pékárut, cukorkát kapni, de vannak olyan helyek is, ahol gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű szendvicset, tejterméket is lehet találni. Ha a gyerek otthon a tudatos táplálkozásra való törekvést látja, nagyobb eséllyel választ egészségesebb nyersanyagokat, élelmiszereket a büfében is. A kevésbé egészséges ételeket kínáló büfék kísértését úgy lehet kikerülni, ha nem is kell odamennie a gyereknek, mert hozott otthonról egészséges elemózsiát – mondta a dietetikus.
Szerző