Előfizetés

Rejtélyesen eltűnt egy 800 kilós tengeralatti megfigyelőállomás

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.06. 11:08

Fotó: Forschungstaucherzentrum CAU
Már a haditengerészet bevonását fontolgatják egy 800 kilogramm súlyú tengeralatti megfigyelőállomás megtalálásához a Balti-tengerben Németország partjainál.
A csütörtöki második merülés sem járt sikerrel. A Kieli Egyetem búvárai csak egy kirojtosodott kábel maradványait találták meg. Ez a kábel tartotta az állomást 22 méterrel a felszín alatt - mondta el a kieli kikötőben a GEOMAR óceánkutató központ szóvivője. A rendőrség is nyomoz a bázis eltűnése miatt, amely egyelőre rejtélyes.
A 800 kilogrammos, két részből álló állomás augusztus 21. óta nem küld adatokat, azóta tartják nyilván eltűntként. Az Eckernförde-öböl bejáratánál, a tengerfenéken feküdt Kieltől mintegy 20 kilométerre északnyugatra. Célja az volt, hogy adatokat gyűjtsön a Balti-tengerben zajló változásokról. Védett vizekben feküdt, ahol nem járhatnak hajók, így nem kaphatta fel egy halászhajó hálója. Helyzete az ellopását is valószerűtlenné teszi. A GEOMAR kizárta azt is, hogy egy áramlat vagy egy nagyobb állat mozdíthatta el a helyéről súlya és az állomást helyén tartó nehéz kábelek miatt is.
Hermann Bange, a projekt vezetője elmondta, az intézet a német haditengerészet segítségül hívását fontolgatja. Maga az állomás 300 ezer euróba (99 millió forintba) került, az általa gyűjtött adatok értéke azonban "gyakorlatilag felbecsülhetetlen".

Lángoló Földdel követelt klímavédelmet Magyarországnak a Greenpeace

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.05. 10:06

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace
A környezetvédő szervezet petícióban követeli a kormánytól: védje meg Magyarország lakosságát.
Egy lángoló Földdel hívta fel a figyelmet a Greenpeace szerdán a Hősök terén a klímavészhelyzetre. A zöld szervezet szerint nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig, ezért petícióban követelik a kormánytól: védje meg Magyarország lakosságát.
A bolygónk Brazíliától Szibérián át Indonéziáig lángokban áll, a sarkvidékeken olvadnak a jégsapkák, az óceánjainkat megállás nélkül szennyezzük. Mindennek fajok milliói esnek áldozatul. Az emberiség saját életfeltételeit és ezzel önmagát pusztítja. Magyarországon már 1,2 fokkal melegebb van, mint 100 évvel ezelőtt – ez gyorsabb mértékű melegedés, mint a világátlag. A hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban kb. 15 százalékkal emelkedett meg az elmúlt 10 évben. A Duna rekordokat döntő, extrém alacsony vízszintje 2018-ban, az idei tavaszi súlyos aszály, és a hazánkban megjelenő trópusi betegségek mind azt mutatják, hogy a klímaválság Magyarországot sem kíméli – írták közleményükben.
„Klímavészhelyzetben nemzeti és nemzetközi összefogásra egyaránt szükség van. (...) Ha azt akarjuk, hogy ne legyenek pár éven belül Magyarországon is súlyos élelmezési-, és vízproblémáink, most kell cselekednünk: meg kell óvnunk az élővilágunkat, erdeinket, vizeinket, át kell alakítani a mezőgazdaságunkat” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.
A környezetvédő szervezet szerint valódi, felelős vezetőkre van szükség az üzleti és a politikai életben egyaránt annak érdekében, hogy csökkentsük a klímaváltozásból fakadó károkat, és minél jobban tudjunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.  
„Változásra van szükség egyéni- és rendszerszinten egyaránt. Át kell alakítanunk a közlekedésünket, az energiarendszereinket, a fogyasztási szokásainkat, és az egész gazdaságunkat. Magyarország még mindig az uniós átlag alatt teljesít a megújulók terén, és 2030-ra is csak az uniós minimumkövetelményt, a 20 százalékos részarányt vállaltuk, miközben a fosszilis energiahordozóktól sürgősen meg kell válnunk” – tette hozzá Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.
„Vészhelyzetben két dolgot tehetünk: menekülünk vagy megküzdünk. Másik élhető bolygó híján reális esélyünk csak az utóbbira van. De csak akkor, ha mindannyian nekilátunk a munkának” -  írta a Greenpeace Magyarország. A petíciójukhoz itt lehet csatlakozni. 

Gyűjtés indul a menhelyi kutyák támogatására

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.05. 09:31
Illusztráció
Fotó: Zhang Dagang/Imaginechina / AFP
Tegyünk együtt a kutyákért! címmel közösségi adománygyűjtő program indul a menhelyek támogatására.
A tájékoztatás szerint a program célja a magyarországi menhelyek és az ott élő kutyák helyzetének javítása, a megbélyegző negatív stigmák feloldása, valamint a felelős örökbefogadás népszerűsítése. A szervezők a háromrészes közösségi adománygyűjtés első szakaszában, szeptember 24-ig 2 millió forintot szeretnének összegyűjteni, amelyet elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre fordítanak: kenneleket, kutyaházakat építenek a leginkább rászoruló kutyáknak, hogy a hideget biztonságban, méltóbb körülmények között várhassák.
Adakozni a Kutyaszemmel honlapján lehet, valamint telefonon vagy SMS-ben, de az ország csaknem 40 pontján is várják a felajánlásokat. A befolyt összeget a Hangya Közösség Alapítvány osztja szét a leginkább nélkülöző, jellemzően vidéki menhelyek között. A kampány októberben és decemberben újabb adománygyűjtéssel folytatódik.
A Kutyaszemmel a Cofidis Magyarország szemléletformáló jótékonysági kezdeményezése, egy olyan társadalmi összefogásra építő program, amely a legkiszolgáltatottabb kutyáknak nyújt komplex segítséget - írták a tájékoztatóban.