Szent István, a kabócák és a drónok

Publikálás dátuma
2019.09.07. 08:00
Együtt a színpadon Vigh Andrea, Snétberger F., Gyémánt Bálint, Balázs J., Miklósa E., Harcsa V., Sárközy Lajos, Pálfalvi T. és Devich Gergely
Fotó: MVM
A MVM Zrt. ingyenes, jótékonysággal összekapcsolt szabadtéri fúziós koncertje búcsúztatta a nyarat a Bazilika előtt világhírű előadóinkkal, sok érdeklődő örömére.
Ugyan a koncert csak este 8-kor kezdődött, pontosabban 8 óra után két perccel, megvárva a bazilika esti harangszavát, a környék már késő délután benépesült. A Szent István téri cukrászdák és az éttermek jó kilátást ígérő terasza után a köztéri padok teltek meg, később a virágtartók szélére is letelepedtek a szemfülesebbek. Akik 7 körül érkeztek, már nehezebben tudták bebiztosítani az ülőhelyüket, hiába hoztak magukkal otthonról széket, fogyott a szabad négyzetméter. Az MVM ZENERGIA úgynevezett fúziós koncert: stílusok és előadók, valamint a Bazilikát színesítő fényfestés találkozásából egyedi hangulatú produkció született. Ahogy Kóbor György elnök–vezérigazgató fogalmazott: ez a különleges, magas színvonalú és bő választékú kulturális esemény jól illeszkedik a mindennapjaink fúziós élményeihez, hiszen folyamatosan együtt élünk a jelen és a múlt művészi értékeivel. De szombat este nemcsak a klasszikus találkozott a könnyűzenével, hanem a kultúraközvetítés is a jótékonysággal. Az MVM Csoport és a nézők közös felajánlására volt ehhez szükség. A koncert idén is ingyenes volt, de a hivatalos ülőhelyekre támogatói jegyet lehetett vásárolni elővételben, egységesen 3000 forintért. 
Piaf La vie en rose dalát Harcsa Veronika énekelte, Rózsa nőtt a falakra. Piazzola: Oblivion, hatásos fényekkel
Az MVM Csoport, mint a legnagyobb nemzeti energetikai társaságcsoport, felelős üzleti magatartást tanúsítva elkötelezett abban, hogy gazdasági súlyának megfelelően szerepet vállaljon a magyar és európai értékek támogatása, segítése területén, ez egységes identitásként a vállalatvezetés és a munkavállalók közös értékrendjéből táplálkozó cégcsoporti magatartásként jelenik meg. Elsődleges szponzorációs területük a képzőművészet, a zeneművészet, az oktatás, a sport, a környezetvédelem és a karitáció. Ennek megfelelően választották ki azt a három alapítványt is, melyre az érdeklődők szavazatait várták szombat estig. A koncert limitált számú ülőhelyére támogatói jegyet lehetett vásárolni. A voksok döntötték el, hogy hová kerüljön az ezekből befolyt összeg. A támogatói jegy komoly érdeklődést váltott ki, az internetes jegyirodákban már az esemény előtt egy héttel elfogyott mind. A három, támogatásra javasolt szervezet tevékenysége kapcsolódik a zenéhez, a gyerekekhez, az oktatáshoz, érdemes a munkájukkal megismerkedni, az MVM ezzel is segíti a működésüket. A Zene mindenkié Egyesület 1997 óta foglalkozik értelmileg akadályozott gyerekek és fiatalok zenei nevelésével egy speciális „színes kotta” módszer segítségével. Parafónia és Paracitera zenekaraikkal bejárták már hazánk és Európa nagy részét.

Jótékony célok

A jegyeladásból befolyt összeg jótékony célú felhasználásáról az mvmzenergia.hu weboldalán augusztus 31-ig lehetett szavazni. Az alapítványok munkáját ott bővebben is meg lehet ismerni. A támogatói ülőhelyek bevétele idén a Mozgásjavító Általános Iskolát támogatja. 

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ 1992 óta segíti a III. kerületi rászorulókat, hogy hozzájussanak a megfelelő segítséghez. A Mozgássegítő Általános Iskolában több mint 200 mozgáskorlátozott gyermek oktatása, nevelése, mozgásfejlesztése és gondozása, sérülésspecifikus ellátása, önállóságra nevelése zajlik. Mivel a szavazás szinte a rendezvény kezdetéig, szombat délután négyig zajlott, így Bősze Ádám műsorvezető életszerű izgalmak közepette a színpadon jelenthette be, hogy a leadott kétezer voksból több mint ezret a – teljes nevén – Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium kapta, vagyis őket támogatja a befolyt összeg. Az intézményt Locsmándi Alajos igazgató képviselte a helyszínen, ő vette át Kóbor György kezéből a plakettet. Ahogy fogalmazott: az ország egész területéről fogadnak mozgásukban korlátozott gyerekeket. „Azáltal, hogy ezeknek a gyereknek néha lábai, máskor eszközei kell hogy legyünk, hogy a tanulásban segíthessük őket, a támogatási összeget eszközvásárlásra fogjuk fordítani.”
A koncert minden tekintetben világszínvonalú kulturális része ezek után kezdődött Bősze Ádám értő műsorvezetésében, a tőle megszokott magas színvonalú, mégis könnyed zenei ismeretterjesztéssel összekötve. Bősze bevezetője közben meglepő hangerővel szóltak a Belvárosban is honos kabócák, de a Zenergia ötletgazdája és fő motorja, Balázs János zongoraművész lejátszotta őket Liszt 2. magyar rapszódiájával, majd csatlakozott hozzá Gyémánt Bálint gitáron és Sárközi Lajos a zenekarával, hogy a Queen együttes Bohém rapszódiájával illusztrálják, mit is jelent számukra a fúziós kifejezés. Az akusztikait vizuális hatásokkal kísérték, a zeneszámok hangulatát idéző fényfestmények borították a Szent István Bazilika homlokzatát. A kilencvenes években fiatal, elkötelezett zenészek, köztük Vigh Andrea hárfaművész létrehozták a Forrás Kamarazenekari Egyesületet. Talán az akkori hevület miatt választotta erre az estre Vigh – aki mára a Zeneakadémia rektora – Hasselmanns Forrás című művét. A tér felett röptetett drónok nyilván azt is rögzítették, hogy a fellépők remek csapatjátékosok, és milyen önfeledten élvezték a számukra szokatlan feladatokat. Harcsa Veronika könnyedén énekelt Pálfalvi Tamás trombitája vagy Snétberger Ferenc gitárja mellett, Miklósa Erika örömmel énekelte a számára világsikert hozó Éj királynőjét – ezúttal Szakcsi Lakatos Béla átiratában Sárközi Lajosékkal. Ez lehetett volna az est fő attrakciója, ha Balázs János nem találta volna ki a mindent vivő zárlatot. Queennel kezdtek, és – ha csak áttételesen is – Queennel zártak. Magyarországon nem először szólalt meg koncertkörnyezetben a Tavaszi szél vizet áraszt. Legszebb virágénekünket ezelőtt 33 évvel Freddie Mercury énekelte egy stadionnyi ember előtt, majd elénekeltette a közönséggel is. Most Miklósa Erika és Harcsa Veronika tették ugyanezt, hasonló érzelmi töltéssel, azonos színvonalon.

Paganinitől Piafig

Az esten felhangzott művek szerzői: Liszt, Queen, Hasselmans, Arlen, Durand, J. Strauss, Margaret Island, Gershwin, Piazzola, Saint-Saens, Paganini, Piaf, Snétberger, Mozart – Szakcsi.  

Junior Prima Díj

Az MVM vállalatcsoport komolyan veszi a kiemelkedő tehetségek és teljesítmények támogatását, ezért 2008 óta a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának társalapítója. A mostani koncerten a díjazottak közül fellépett Sárközy Lajos és zenekara, Devich Gergely és Pálfalvi Tamás. 

Szerző
Témák
koncert

Pierre Richard Budapesten: Nemes Jeles óriási tehetség, Bolsonaro idióta

Publikálás dátuma
2019.09.06. 20:52
Pierre Richard
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Üdvrivalgással fogadták a francia világsztárt az Urániánál.
A színész, rendező a harmadik Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik díszvendégeként érkezett a magyar fővárosba - írja az Euronews. A 85 éves komikus a Félénk vagyok, de hódítani akarok című film vetítése előtt arról beszélt, hogy Charlie Chaplin, Buster Keaton és Jacques Tati is nagy hatással voltak rá. Sajtótájékoztatóján azt mondta: ösztönösen készítette a filmjeit, soha nem gondolt arra, hogy üzeneteket juttasson el az emberekhez. A mai napig rácsodálkozik, hogy külföldön is sokan szeretik, amit csinál. Az Euronews szerint kitért arra is, hogy borászkodik Dél-Franciaországban, és szerinte a film és a bor is összehozza a társaságot, a moziban és az asztalnál olyan élményeket szerzünk, amelyeket megoszthatunk másokkal. Arról is beszélt, hogy brazil felesége miatt különösen aggasztja, ami Brazíliában történik az esőerdővel, és hogy az őslakosok életét ellehetetlenítik. Bolsonaro elnökről szólva pedig nem fogta vissza magát: "Az Amazonas vidéke, amely nagyon fontos a bolygó túlélése szempontjából, fokozatosan megsemmisül, súlyos pusztításokat szenved. Egy idióta miatt." Pierre Richard a 24.hu szerint beszélt arról is, hogy a magyar filmeket ugyan nem nagyon ismeri, de Nemes Jeles Lászlót óriási tehetségnek tartja. A szerdáig tartó Klasszikus Film Maratonon a Magas szőke férfi, felemás cipőben (1972) című vígjátékot is bemutatják, de többek között szabadtéren is lehet mozizni a Szent István Bazilika előtti téren. Levetítik például Dziga Vertov Ember a felvevőgéppel című 1929-es némafilmjét, Michael Nyman angol zeneszerző pedig hétfőn itt mutatja be azt a darabját, amelyet a film ihletett.
Szerző
Frissítve: 2019.09.06. 21:21
Fotó: Horváth Judit

Mi lennél, ha nem színész lennél?

Megkérdezték az Örkény István Színház művészeit, mivel foglalkoznának, ha nem a színészetet választották volna, majd ki is próbálhatták a képzelt foglalkozást. A rendhagyó portrékat Veszprémi Judit ötlete alapján Horváth Judit készítette, a teljes sorozatot a színház Facebook-oldalán nézheti meg.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.09.06. 17:25
Mácsai Pál - gyermekorvos. "Nagyon szerettem gyerekorvosunkat, Holló Tamást. Az akartam lenni, ami ő. Aztán 17 évesen lementem a Pinceszínházba"
Fotó: Horváth Judit
Jéger Zsombor - juhász. A juhásznak jól van dolga. Egyik dombról a másikra Terelgeti nyáját, fújja furulyáját, Bú nélkül éli világát. Ha megunta furulyáját, Előveszi a dudáját. Belefújja búját a birka bőrébe, Szélnek ereszti belőle.
Fotó: Horváth Judit
Csuja Imre - teremőr. "A látogatók nyüzsgése hasonlít a színház nézőterére, csak itt nem kell félnem az ügyelő hívásától" Szépművészeti Múzeum
Fotó: Horváth Judit
Máthé Zsolt - Björn Borg. "Ha nem színész lennék, teniszező lennék"
Fotó: Horváth Judit
Nagy Zsolt - kamionsofőr. "Azért szerettem volna kamionos lenni gyerekként, mert el akartam menekülni onnan, ahol éltem. A legkönnyebb útnak ez látszott"
Fotó: Horváth Judit
Borsi-Balogh Máté - mozdonyvezető. "Sosem gondoltam arra, hogy mozdonyvezető szeretnék lenni. Amikor elkezdtem gondolkozni, milyen szakmát tudnék elképzelni magamnak, három szó jutott eszembe: utazás, magány" Vasúttörténeti Park
Fotó: Horváth Judit
Gálffi László - világutazó, étteremkritikus, sommelier. "Úton lenni, utazni jó! Új városok, ízek, illatok! És ha ezért még fizetnének is, az maga a mennyország lenne!" Costes Étterem
Fotó: Horváth Judit
Kókai Tünde - hegymászó. Láttam Uram, a hegyeidet S olyan kicsike vagyok én. Szeretnék nagy lenni, hozzád hasonló, Hogy küszöbödre ülhessek. Uram. Odatenném a szivemet. (József Attila)
Fotó: Horváth Judit
Epres Attila - pilóta. "Mindig is pilóta szerettem volna lenni, vagy inkább valami nagy, szabad madár. De akkor a Szovjetunióban kellett volna tanulni, az oroszt meg nem szerettem" Goldtimer Alapítvány
Fotó: Horváth Judit
Novkov Máté - kukás. "Gyerekkoromban, amikor Pécsen laktunk, mindig kimentem az erkélyre, amikor jöttek a kukások. Egyik nap anyával lementünk hozzájuk és átadtam nekik egy táblás Milka csokoládét. Felemelt a fülkébe és tettünk egy kört a panelházak közöt
Fotó: Horváth Judit
Csákányi Eszter - balerina. "Miből lesz a cserebogár"
Fotó: Horváth Judit
Znamenák István - operatőr. "A legszebb hivatás az operatőré. Én nem az lettem" A Nínó bárkája c. film forgatása, rendező: Miklauzic Bence, operatőr: ifj. Seregi László
Fotó: Horváth Judit
Für Anikó - sokgyerekes erdészfeleség. "Csonka családban, egykeként nevelkedett természetrajongó vagyok"
Fotó: Horváth Judit
Zsigmond Emőke - szobrász. "Azért szeretnék szobrász lenni, mert szeretem a jó szobrokat, és hogy bebizonyítsam: van jövője a magyar köztéri szobrászatnak"
Fotó: Horváth Judit
Hámori Gabriella - ápolónő. "Azóta szeretnék ápolónő lenni a Hospice házban, amióta egy szerettemmel sok időt töltöttem ott" Hospice ház
Fotó: Horváth Judit