Előfizetés

Szombaton orosz foglyokat cserélhetnek ukrán foglyokra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 21:48
Képünk illusztráció / Tom Hanks a hidegháborús évek Berlinjébe érkezik, hogy tárgyaljon a fogolycseréről FORRÁS: INTERCOM
A kegyelemben részesült orosz állampolgárokat már "a gyűjtőhelyre" szállították, de nem mondhatják meg, hogy hova.
Akár már szombaton létrejöhet az ukrán-orosz fogolycsere, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már aláírta a kegyelmi rendeleteket azoknak az orosz állampolgároknak, akik szerepelnek a tervezett fogolycsere listáján - állította az UNIAN ukrán hírügynökségnek pénteken Valentyin Ribin orosz ügyvéd, több Ukrajnában elítélt orosz védője az MTI szerint. Az ügyvéd azt nem tudta megmondani, hogy pontosan hány személy kapott eddig kegyelmet az ukrán elnöktől. Közölte ugyanakkor, hogy a kegyelemben részesült orosz állampolgárokat már "a gyűjtőhelyre" szállították, de nem mondhatja meg, hogy hova - tette hozzá. Ribin nem zárta ki, hogy akár már szombaton megtörténhet a fogolycsere a két ország között. Ezt szerinte csak egy dolog hátráltathatja, mégpedig, hogy egy fontos fogoly - Ruszlan Gadzsijev - még hiányzik a "gyűjtőhelyről". Ukrán források szerint Gadzsijev orosz harckocsizó, aki 2015 elején a Donyec-medencei Debalcevénél folyt harcok közben esett ukrán fogságba, 2017-ben ítélték 15 év börtönbüntetésre, az ítéletet idén augusztusban másodfokon is jóváhagyták. A bíróság terrorizmus és más bűncselekmények mellett 9 ukrán katona haláláért mondta ki felelősnek. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Valentyin Ribin az ügyvédje mások mellett a fogolycsere-listán szereplő két, hazaárulásért és dezertálásért 13, illetve 14 év börtönre ítélt volt krími katonának, Olekszandr Baranovnak és Makszim Odincovnak. Mindketten 2014-ben, a Krím megszállásakor álltak át az orosz hadsereg szolgálatába. 2016 novemberében fogták el őket az ukrán titkosszolgálatok munkatársai a Krím félsziget és Herszon megye közti adminisztratív határon. Oroszország őrizetbe vételüket saját katonái elrablásának minősítette. Az orosz ügyvéd értesüléseit az ukrán elnök sajtóosztályán egyelőre nem voltak hajlandók kommentálni az UNIAN hírügynökségnek, és semmilyen hivatalos információt sem adtak ez ügyben.

A Facebook ellen indított pert nyolc amerikai tagállam és Washington

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 21:32
Illusztráció
Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / DPA
A verseny elfojtásával és a felhasználók adatainak veszélybe sodrásával vádolják a közösségimédia-óriást.
Több amerikai tagállam pert indított a Facebook ellen - közölte pénteken Letitia James, New York állam igazságügyi minisztere az MTI szerint. Közleményében Letitia James leszögezte: a vizsgálatot kétpárti egyetértéssel indítják meg a jövő héten, hogy feltárják, a Facebook csökkentette-e felhasználóinak választási lehetőségeit a verseny elfojtásával, és veszélybe sodorta-e felhasználóinak adatait. A Facebook elleni vizsgálathoz New York mellett eddig csatlakozott Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Nebraska, Ohio, Tennessee és a szövetségi főváros, Washington is. Valamennyi államban azt feltételezik, hogy a Facebook a közösségi média területén meglévő monopol helyzetét felhasználhatta a verseny elfojtására. Ettől függetlenül mintegy tucatnyi amerikai tagállam várhatóan trösztellenes vizsgálatot indít a Google ellen is. A pert indítók azt gyanítják, hogy a Google visszaélt helyzetével a digitális reklámozás piacán. A The Wall Street Journal pénteki értesülései szerint a vizsgálatot Ken Paxton texasi államügyész jelenti be a jövő héten egy médiakonferencián. Facebook - amely nemrég egyezett meg a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal a hanyag adatkezelés miatt kirótt 5 milliárd dolláros kártérítésben - pénteken nem reagált a tagállami vizsgálatra. A Google együttműködést ígért. Az amerikai közvélemény-kutatások azt jelzik, hogy a közvélemény egyre inkább kiábrándul a nagy tech-óriásokból és különösen a média-platformjaikból, jóllehet a felhasználásukról nem mond le. A törvényhozók és a szabályzók ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy néhány óriásvállalat uralkodó szerepre tett szert a kereskedelemben és a kommunikációban egyaránt. A technológiai ipar szélsőséges koncentrációja rossz a fogyasztó számára, és szerintünk rosszat tesz Amerikának is" - fogalmazott egy júniusban tartott kongresszusi meghallgatáson Herbert Slatery, Tennessee főállamügyésze. Hozzátette: ez eltorzítja a piacot, és visszafogja a kutatás-fejlesztést és az innovációt.

Washington nekimegy négy autógyárnak és Kaliforniának, mert szigorúbban veszik a környezetvédelmet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 20:30
Volkswagenek útban Amerikába
Fotó: HENDRIK SCHMIDT / AFP
Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított négy autógyár, a Ford, a Honda, a BMW és a Volkswagen ellen.
A Wall Street Journalt szemléző MTI szerint az amerikai kormányzat azt kívánja feltárni, hogy a cégek megsértették-e a versenyszabályokat azzal, hogy külön megállapodást kötöttek Kalifornia állammal olyan gépjárművek gyártásáról, amelyek a szövetségi előírásoknál szigorúbb kaliforniai szabályzóknak megfelelő kipufogógáz-kibocsátásúak. A megállapodást a kaliforniai levegőtisztaságért felelős hivatal és a négy vállalat közösen jelentette be júliusban. A Wall Street Journal megkeresésére a Ford, a Honda és a BMW megerősítette a megállapodás tényét, a Volkswagen azonban nem kívánta kommentálni az ügyet. A lap értékelése szerint a szövetségi minisztérium vizsgálata újabb lépés Washington és Kalifornia, illetve Washington és az autóipar szereplői között. Az amerikai kormány számos ügyben kifogásolta a kaliforniai kormányzat lépéseit, a többi között a levegőtisztaságról hozott, szigorító döntései miatt. A déli tagállamnak ugyanis megvan a gazdasági és politikai ereje ahhoz, hogy a szövetségi kormányzat vetélytársaként lépjen fel a környezetvédelem terén, így a gépjárművek és teherautók számára megállapítandó környezetvédelmi szabályzókat illetően is.
"Ez irritálja az elnököt és kormányzatának több magas rangú tisztségviselőjét"

- írta a lap, amelynek értesülései szerint Kalifornia ugyan hajlandónak mutatkozik a levegő tisztaságát biztosító szabályzók enyhítésére, de nem olyan mértékben, ahogyan a szövetségi kormányzat azt elvárná.