Előfizetés

Kudarcba fulladt India Hold-missziója

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.07. 09:01

Fotó: HANDOUT / AFP
Megszűnt a kapcsolat a Csandraján-2 holdszonda holdra szálló egységével.
Kudarcot szenvedett szombaton India második Hold-missziója, miután az ország űrügynöksége elvesztette a kommunikációs kapcsolatot a Csandraján-2 holdszonda Vikram nevű holdra szálló egységével, csupán percekkel azelőtt, hogy talajt ért volna a bolygó eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. "A leszállás a tervnek megfelelően haladt mindaddig, amíg a Vikram 2,1 kilométerre meg nem közelítette a felszínt. Ekkor elveszett vele a kapcsolat. A rendelkezésünkre álló adatokat elemezzük" - közölte Kailaszavadivo Szivan, az űrügynökség (ISRO) elnöke 15 perccel azután, hogy az egységnek talajt kellett volna érnie. Az ügynökség sajtótájékoztatót ígért két órával későbbre, majd ezt lemondták. A Holdat érés teljesen automatikusan történt, a Földről nem irányították. A Vikram hétfőn a terveknek megfelelően vált le a Hold körüli pályán keringő Csandraján-2-ről. Ha a misszió sikerült volna, akkor India lett volna a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely "megveti a lábát" a Holdon. Ez volt az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang'o-4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban. A Csandraján-1, India első Hold-missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján-2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.

Kiderült, melyik az idei év fürdője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 14:42

Fotó: Shutterstock
Ötödik alkalommal versengtek idén a hazai fürdők. A három kategóriában rendezett közönségszavazást egy nagy visszatérő, egy építészeti különlegesség és egy nagyváros legkisebb fürdője nyerte.
Június 1. és augusztus 31. között három kategóriában – Az Év Fürdője, Az Év Regionális Fürdője, A Helyiek Kedvenc Fürdője – közel kétszáz fürdő versenyzett. A termalfurdo.hu által szervezett szavazást, amelyre 153 ezer voks érkezett, egy nagy visszatérő, egy építészeti különlegesség és egy nagyváros legkisebb fürdője nyerte.
Az Év Fürdője díjat a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő nyerte, amely a 80-as évekig az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb fürdője volt. A 90-es évektől kezdve némileg lemaradt a versenytársaitól, és csak az utóbbi néhány évben zárkózott fel újra a legnépszerűbb fürdőhelyek közé. Itt található az ország talán legsokoldalúbban alkalmazható gyógyvize, amely mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is. A gyógyulást pedig a város mikroklímája, a napsütéses órák magas számának köszönhető melegebb időjárás is elősegíti. A 13,5 hektáros ősfás parkban található strandon 2016-ban szabadtéri csúszdapark épült, 2017-ben fedett gyermekvilággal, idén pedig egy komplett wellness részleggel és modern szaunavilággal bővült a fürdő.
Az Év Regionális Fürdője a Hagymatikum Makó lett. A Makovecz Imre tervei alapján 2012-ben épült hagymatikum fürdőjének különlegessége a gyógykezelések során alkalmazott marosi gyógyiszap. A fürdőben a 15 medence és a 4 csúszda mellett 9 szauna is található, köztük olyan specialitások, mint a gyógynövényes szauna.
A Helyiek Kedvenc Fürdőjének a Miskolctapolcai Strandfürdőt választották. Miskolc három fürdőjének legkisebbjét nem szabad összetéveszteni a közelében található világhírű Barlangfürdővel. A helyiek körében ismert és kedvelt strand wellness részlege egész évben várja a vendégeket, de népszerűségét a szezonálisan nyitva tartó úszómedencének, fokozatosan mélyülő családi medencéjének, valamint röplabda és lábtenisz pályáinak köszönheti.

TOP15 fürdő rangsora:

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Hungarospa Hajdúszoboszló Zalakarosi Fürdő Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Gyulai Várfürdő Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ Demjéni Termál Völgy Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Mezőkövesd) Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő (Egerszalók) Miskolctapolca Barlangfürdő Napfényfürdő Aquapolis (Szeged) Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő Bükfürdő Thermal & Spa Egri Termálfürdő 

TOP15 regionális fürdő rangsora:

Hagymatikum (Makó) Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő (Kiskunmajsa) Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdő Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő Brigetio Gyógyfürdő Komárom Velence Resort & Spa Lipóti Termál- és Élményfürdő Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont Thermal Spa Tamási Hajdúnánási Gyógyfürdő Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő (Tiszakécske) Igali Gyógyfürdő Thermal Spa Siklós Hertelendi Termálfürdő (Magyarhertelend) 

TOP15 kedvenc helyi fürdő rangsora:

Miskolctapolcai Strand Nagyszénási Parkfürdő Nagykátai Gyógyfürdő és Strand Lepence Spa (Visegrád) Kerekdombi Termálfürdő (Tiszakécske) Százhalombatta, Sporthalom Kft. Városi Strand Orfű Aquapark Borbála Fürdő (Algyő) Termálfürdő Leányfalu Mesteri Termálfürdő Tápiószentmártoni Strand- és Termálfürdő Csisztafürdő (Buzsák) Albertirsai Strandfürdő Csurgó Városi Uszoda Hajdúdorogi Strandfürdő

Az időjárás változatossá, a fejfájás állandóvá válik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.06. 11:06

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A pénteken átvonuló gyenge hidegfronttal indulva vasárnapig három front is nehezíti az időjárásra érzékenyek életét.
Péntektől változékonyra fordul az időjárás, vasárnapig három front is megnehezíti az arra érzékenyek életét. Több hullámban érkezik csapadék, és gyakran lesz erős a szél is. A hőmérséklet a csapadékos időszakokban az átlag alatt, a naposakban pedig annak környékén alakul. A reggelek továbbra is hűvösebbnek ígérkeznek, ami a kopásos jellegű ízületi bántalmak erősödésével, végtagfájdalmakkal, valamint megfázásveszéllyel is jár - – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
Pénteken már reggeltől érezteti hatását az a gyenge hidegfront, ami csak lassan mozog kelet felé, így még szombaton is meghatározza a humánmeteorológiai helyzetet, elsősorban fej- és izomfájást, görcsöket okozva. A szombaton várható csapadék miatt az ízületi panaszok felerősödhetnek. A szeles időt nehezen tolerálókra is nehezebb napok várnak, a fejfájás mellett ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek. A gyerekeket is nyűgösebbé teheti a megerősödő légmozgás.
A változásra érzékenyek még vasárnap sem könnyebbülhetnek meg, mert kettősfront érkezik, így a tüneteik erősek maradhatnak. A hét utolsó napján egyrészt a keringési panaszok fokozódása várható, másrészt általánossá válik a fejfájás. Emiatt romolhat a teljesítőképesség, az alvás és ingerlékenyek is lehetünk. Mindezt tartósan nehéz elviselni, könnyen belefárad a szervezetünk – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
A hirtelen elromló időjárás, a ború a hangulatra is átragadhat. Az allergiásoknak azonban jó hír, hogy a pollenterhelés átmenetileg csökken.