Kiderült, melyik az idei év fürdője

Publikálás dátuma
2019.09.06. 14:42

Fotó: Shutterstock
Ötödik alkalommal versengtek idén a hazai fürdők. A három kategóriában rendezett közönségszavazást egy nagy visszatérő, egy építészeti különlegesség és egy nagyváros legkisebb fürdője nyerte.
Június 1. és augusztus 31. között három kategóriában – Az Év Fürdője, Az Év Regionális Fürdője, A Helyiek Kedvenc Fürdője – közel kétszáz fürdő versenyzett. A termalfurdo.hu által szervezett szavazást, amelyre 153 ezer voks érkezett, egy nagy visszatérő, egy építészeti különlegesség és egy nagyváros legkisebb fürdője nyerte.
Az Év Fürdője díjat a Harkányi Gyógy- és Strandfürdő nyerte, amely a 80-as évekig az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb fürdője volt. A 90-es évektől kezdve némileg lemaradt a versenytársaitól, és csak az utóbbi néhány évben zárkózott fel újra a legnépszerűbb fürdőhelyek közé. Itt található az ország talán legsokoldalúbban alkalmazható gyógyvize, amely mozgásszervi panaszok mellett bizonyítottan jótékony hatással van nőgyógyászati és bőrbetegségekre is. A gyógyulást pedig a város mikroklímája, a napsütéses órák magas számának köszönhető melegebb időjárás is elősegíti. A 13,5 hektáros ősfás parkban található strandon 2016-ban szabadtéri csúszdapark épült, 2017-ben fedett gyermekvilággal, idén pedig egy komplett wellness részleggel és modern szaunavilággal bővült a fürdő.
Az Év Regionális Fürdője a Hagymatikum Makó lett. A Makovecz Imre tervei alapján 2012-ben épült hagymatikum fürdőjének különlegessége a gyógykezelések során alkalmazott marosi gyógyiszap. A fürdőben a 15 medence és a 4 csúszda mellett 9 szauna is található, köztük olyan specialitások, mint a gyógynövényes szauna.
A Helyiek Kedvenc Fürdőjének a Miskolctapolcai Strandfürdőt választották. Miskolc három fürdőjének legkisebbjét nem szabad összetéveszteni a közelében található világhírű Barlangfürdővel. A helyiek körében ismert és kedvelt strand wellness részlege egész évben várja a vendégeket, de népszerűségét a szezonálisan nyitva tartó úszómedencének, fokozatosan mélyülő családi medencéjének, valamint röplabda és lábtenisz pályáinak köszönheti.

TOP15 fürdő rangsora:

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő Hungarospa Hajdúszoboszló Zalakarosi Fürdő Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő Gyulai Várfürdő Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ Demjéni Termál Völgy Zsóry Gyógy- és Strandfürdő (Mezőkövesd) Saliris Resort Gyógy és Wellness Fürdő (Egerszalók) Miskolctapolca Barlangfürdő Napfényfürdő Aquapolis (Szeged) Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Pesterzsébeti Sós-jódos Gyógy- és Strandfürdő Bükfürdő Thermal & Spa Egri Termálfürdő 

TOP15 regionális fürdő rangsora:

Hagymatikum (Makó) Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő (Kiskunmajsa) Várkertfürdő Pápai Gyógy- és Termálfürdő Berekfürdői Gyógy- és Strandfürdő Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő Brigetio Gyógyfürdő Komárom Velence Resort & Spa Lipóti Termál- és Élményfürdő Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont Thermal Spa Tamási Hajdúnánási Gyógyfürdő Tisza-parti Gyógy- és Élményfürdő (Tiszakécske) Igali Gyógyfürdő Thermal Spa Siklós Hertelendi Termálfürdő (Magyarhertelend) 

TOP15 kedvenc helyi fürdő rangsora:

Miskolctapolcai Strand Nagyszénási Parkfürdő Nagykátai Gyógyfürdő és Strand Lepence Spa (Visegrád) Kerekdombi Termálfürdő (Tiszakécske) Százhalombatta, Sporthalom Kft. Városi Strand Orfű Aquapark Borbála Fürdő (Algyő) Termálfürdő Leányfalu Mesteri Termálfürdő Tápiószentmártoni Strand- és Termálfürdő Csisztafürdő (Buzsák) Albertirsai Strandfürdő Csurgó Városi Uszoda Hajdúdorogi Strandfürdő

Szerző
Frissítve: 2020.04.09. 10:41

Az időjárás változatossá, a fejfájás állandóvá válik

Publikálás dátuma
2019.09.06. 11:06

Fotó: GARO/Phanie / AFP
A pénteken átvonuló gyenge hidegfronttal indulva vasárnapig három front is nehezíti az időjárásra érzékenyek életét.
Péntektől változékonyra fordul az időjárás, vasárnapig három front is megnehezíti az arra érzékenyek életét. Több hullámban érkezik csapadék, és gyakran lesz erős a szél is. A hőmérséklet a csapadékos időszakokban az átlag alatt, a naposakban pedig annak környékén alakul. A reggelek továbbra is hűvösebbnek ígérkeznek, ami a kopásos jellegű ízületi bántalmak erősödésével, végtagfájdalmakkal, valamint megfázásveszéllyel is jár - – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
Pénteken már reggeltől érezteti hatását az a gyenge hidegfront, ami csak lassan mozog kelet felé, így még szombaton is meghatározza a humánmeteorológiai helyzetet, elsősorban fej- és izomfájást, görcsöket okozva. A szombaton várható csapadék miatt az ízületi panaszok felerősödhetnek. A szeles időt nehezen tolerálókra is nehezebb napok várnak, a fejfájás mellett ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetnek. A gyerekeket is nyűgösebbé teheti a megerősödő légmozgás.
A változásra érzékenyek még vasárnap sem könnyebbülhetnek meg, mert kettősfront érkezik, így a tüneteik erősek maradhatnak. A hét utolsó napján egyrészt a keringési panaszok fokozódása várható, másrészt általánossá válik a fejfájás. Emiatt romolhat a teljesítőképesség, az alvás és ingerlékenyek is lehetünk. Mindezt tartósan nehéz elviselni, könnyen belefárad a szervezetünk – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
A hirtelen elromló időjárás, a ború a hangulatra is átragadhat. Az allergiásoknak azonban jó hír, hogy a pollenterhelés átmenetileg csökken.
Szerző

WHO: 3,7 millió életet mentene meg a helyes táplálkozás

Publikálás dátuma
2019.09.06. 09:59

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Az egyes életszakaszokban szükséges megfelelő táplálás biztosítása kellene, hogy az egészségügyi szolgáltatások egyik alapköve legyen - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amely szerint ezzel a következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni.
A következő hat évben 3,7 millió emberéletet lehetne megmenteni a helyes táplálkozás biztosításával - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amely szerint az egészségügyi szolgáltatások egyik alapköve kellene, hogy legyen az egyes életszakaszokban szükséges megfelelő táplálás biztosítása.
A mutatók szerint 
világszerte csökken - a testmagasság és az életkor aránya alapján - alultápláltnak számító gyerekek aránya:

1990 és 2018 között 39,2 százalékról 21,9 százalékra csökkent az öt évnél aluli gyerekek körében az alultápláltság, ami számokban kifejezve 252,5 millióról 149 millióra való csökkenést jelent. A világszervezet statisztikai adati szerint Afrikában és Délkelet-Ázsiában jóval lassabb a változás üteme.
A gyerekkori elhízás ugyanakkor növekszik:

1990 és 2018 között a túlsúlyosnak számító gyerekek aránya 4,8-ról 5,9 százalékra emelkedett, ami több mint kilenc millió gyereket jelent.
A felnőttkori túlsúly és elhízás csaknem minden régióban és országban növekedést mutat.

 2016-ban 1,3 milliárd ember volt túlsúlyos és ebből 650 millió, vagyis a világ népességének 13 százaléka számított elhízottnak. Az elhízás fokozza a diabétesz, a szív-és érrendszeri betegségek, az izomzat és a csontrendszer rendellenességei, valamint bizonyos ráktípusok kockázatát.
Jamamoto Naoko, a WHO munkatársa szerint a minőségi szolgáltatások biztosítása és az univerzális egészségügyi ellátás megvalósítása érdekében a megfelelő élelmezésnek az alapvető egészségügyi szolgáltatások egyik alapkövének kellene lennie. "Emellett jobb élelmiszer-környezetre van szükség, amelyek 
mindenki számára lehetővé teszik az egészséges táplálkozást"

- tette hozzá a szakember.

Jelentésében a világszervezet a saját egészségügyi irányelveiket leginkább követő intézkedések bevezetésére buzdítja az országokat, emellett néhány ajánlást is megfogalmaz, például a vas és folsav étrend-kiegészítők alkalmazását a várandósság alatti időszakban, valamint a késleltetett köldökzsinór-elvágást, amely biztosítja, hogy a csecsemő fontos tápanyagokhoz jusson hozzá.
Szerző