Előfizetés

Wehrmacht-páncélosmakettet is árulnak a bécsi múzeumban

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2019.09.09. 09:15
Az egykori felderítő repülőgépek legendás teljesítményét is dicsőítik az egyik kiállításon
Fotó: MÚZEUM/HGM.AT
Az ajándékboltban ma is kapható olyan könyv, amely a harmadik birodalom hadseregét dicsőíti – írta a minap Kurier című lap.
Az „Ausztria tűzben – a bátorság tragédiája 1939-1945” című, 1988-ban megjelent kötet előszavában egyebek közt az olvasható, hogy „a Wehrmacht hősiesen harcolt, emberfeletti bátorságról tett tanúbizonyságot”. A könyv szerzője szerint „a háború utáni nemzedékek teljesen hamis képet kapnak a német hadseregről, amely a háborúban rendkívül korrekt magatartást tanúsított”.    Mint a beszámolóban olvasható, a boltban a náci hadsereg egykori páncélos járműveinek méretarányos modellje is kapható. A hadtörténeti múzeum az egyetlen olyan állami múzeum Bécsben, amely még minisztériumi felügyelet alatt áll, és a Kurier szerint az ottani kiállításokon egyáltalán nem érzékelhetők semmiféle tudományos kutatás nyomai. A lap idézi az egyik legtekintélyesebb osztrák történészt, Eva Blimlingert, a képzőművészeti egyetem rektorát, aki látogatása során úgy érezte, hogy  muzeális közeggé átalakított kaszárnyában van, ahol háborús eszközöket dicsőítenek, például egykori felderítő repülőgépek legendás teljesítményét éltetik. Blimlinger azt sürgeti, hogy a múzeumot vegyék el a védelmi minisztériumtól, és helyezzék a szövetségi múzeumfelügyelet alá. Kiderült, hogy a HGM évek óta kitapintható irányultságáról a minisztérium korábban nem is szerzett tudomást, és nem emelt vele szemben kifogást sem Norbert Darabos, sem Hans Peter Doskozil volt szociáldemokrata védelmi miniszter sem. Az átmeneti osztrák kormány védelmi minisztere, Thomas Starlinger viszont, aki júniusi kinevezése előtt az osztrák államelnök, Alexander Van der Bellen katonai tanácsadója volt, vizsgálatot rendelt el az ügyben, kivált annak hírére, hogy a múzeum kiállítását nem csupán az osztrák szélsőjobboldali identitárius mozgalom vezetője, Martin Sellner, hanem az Új-Zélandon terrorcselekményt elkövető – Sellner mozgalmát pedig pénzzel segítő – férfi is megtekintette. A média felhívja a figyelmet arra: a múzeum élén olyan történész – Christian Ortner – áll, akit még az első néppárti-szabadságpárti koalíció idején,  2000 elején helyeztek pozíciójába, és aki a Szabadságpárt felettébb vitatott megítélésű ideológusának, Lothar Höbeltnek a tanítványa. De 2009-től egy nála is radikálisabb munkatársat kapott a múzeum, Walter Kalinát, a Szabadságpárt egykori szélsőséges politikusának, Martin Grafnak az emberét. Ő nem csupán a hadtörténeti múzeum irányát igyekszik jobbra tolni, de Pappenheim álnéven a Wikipédián is ír a Wehrmachtot éltető megjegyzéseket, valamint beszámol a Szabadságpárt és az identitáriusok kapcsolatairól is.

120 hongkongi iskola diákjai emlékeztették élőlánccal a kormányt: 4 nap, és lejár az ultimátumuk

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 08:52

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
Azt ígérik, ha péntekig nem teljesíti a vezetés a tüntetők négy követelését, fokozott akciókba kezdenek.
Több ezer diák alkotott több helyen élőláncot Hongkongban hétfő reggel. A South China Morning Post internetes oldalán közzétett egyik cikk szerint a város mintegy 120 tanintézményének tanulói vettek részt az akcióban. A megmozdulások javarészt a tanítás megkezdése előtt zajlottak le, mivel egyes iskolák nem engedélyezték diákjaiknak, hogy részt vegyenek az általános sztrájkban míg mások szülői engedélyhez kötötték azt.
A tanórák bojkottálását kezdeményező diákok sztrájkszövetsége megismételte azt az augusztus 29-én kiadott figyelmeztetését, hogy
amennyiben a kormányzat szeptember 13-ig nem teljesíti a tüntetők öt követelését, fokozott akciókba kezdenek.

Carrie Lam hongkongi kormányzó a múlt héten egyet teljesített ugyan a követelések közül azzal, hogy visszavonta a tömegmegmozdulásokat eredetileg kiváltó, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezetet, ám ez már bőven kevésnek bizonyult. Vasárnap ismét sok tízezres tömeg volt az utcákon. A demonstrálók az Egyesült Államok konzulátusához vonultak, és követelték az amerikai kongresszustól, hogy fogadja el azt az elé beterjesztett törvényjavaslatot, amely az emberi jogok és a demokrácia hongkongi érvényesüléséről szól. A javaslat elfogadása esetén Washingtonnak lehetősége lenne vízumtilalmat és számláik befagyasztását alkalmazni olyan hongkongiakkal szemben, akiket az emberi jogok megsértése miatt bűnösnek vélnek. Az amerikai kormány továbbá köteles lenne minden évben felülvizsgálni Hongkong politikai autonómiájának helyzetét, és megállapítani, hogy az 1992-ben az Egyesült Államok és Hongkong között létrejött egyezménynek megfelelően a város megőrizheti-e különleges kereskedelmi státusát. A megmozdulás napközben békésen folyt, de a késő esti órákban ismét összecsapások történtek a rendőrök és a tüntetők között.
Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. Az elmúlt években azonban sok hongkongi aggodalommal figyeli, ahogy Peking egyre jobban növeli befolyását a városban, egyúttal csorbítja az ott lakók szabadságát.

A tüntetők követelései

Az immár harmadik hónapja tartó tömegtüntetéseket kiváltó törvénytervezet értelmében bűnügyi eljárás esetén a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának. A hongkongiak tényként kezelték, hogy ezután megszaporodtak volna a politikai indíttatású gyanúsítások, majd természetesen a kiadatások. A törvénytervezet visszavonásán kívül a demonstrálók további négy követelés teljesítését kívánják elérni:
- a rendőrségi brutalitás független kivizsgálását;
- a tüntetésekkel összefüggésben őrizetbe vettek szabadon engedését;
- az előbbiekkel szemben felhozott "lázadás" vádjának eltörlését; és
- a Pekinghez hű Carrie Lam lemondását, demokratikus választások megtartását.

4000 autóval borult az óceánba a dél-koreai teherhajó

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 07:46

Fotó: Georgia Department of National Resources Coastal
A legénység 4 tagját nem találják, ők még mindig az Egyesült Államok partjainál szerencsétlenül járt hajó fedélzeten lehetnek.
Felborult egy dél-koreai konténerszállító hajó több ezer autóval a fedélzetén Georgia partjainak közelében, a St. Simons-szorosban - tudatta a hajót üzemeltető dél-koreai vállalat hétfőn. A Hyundai Glovis és a dél-koreai külügyminisztérium is megerősítette, hogy a 24 fős legénységből húsz embert sikeresen kimentettek a hajóról, de négy embert továbbra is keresnek. Ők feltételezhetően jelenleg is a fedélzeten vannak.
A 2017-ben gyártott Golden Ray nevű hajó Marshall-szigeteki zászló alatt hajózik, végállomása a Közel-Kelet lett volna, ahová mintegy 4000 dél-koreai autót kellett volna leszállítania.
Kapcsolódó
Felborult egy teherhajó, négy embert nem találnak, húszan megsérültek