Ferenc pápa: A kiváltság kultúrája és a korrupció érdekszövetsége miatt csak keveseknek adatik meg a gazdagság

Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:23

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
A katolikus egyházfő bírálta azt, hogy az emberek a jó és a rossz meghatározásánál gyakran igazolják azt a gyakorlatot, amely elvezet a kiváltság kultúrájához, a kirekesztéshez majd a korrupcióhoz.
A kiváltság kultúrája és a korrupció érdekszövetsége miatt csupán keveseknek adatik meg a gazdagság, míg a nagy többség nyomasztó szegénységben szenved – jelentette ki Ferenc pápa vásárnap, amikor szentmisét mutatott be Madagaszkár fővárosa, Antananarivo külterületén. Becslések szerint több százezer ember vett részt a szabadtéri szertartáson, míg a Vatikán a helyi szervezőkre hivatkozva azt közölte, hogy egymillió. Sokan a hideg idő ellenére az éjszakát a szabadban töltötték, hogy találkozzanak a katolikus egyházfővel, aki három afrikai országot felölelő apostoli körútja során Mozambikból érkezett Madagaszkárra, ahonnan majd Mauritiusra utazik tovább. A pápa homíliájában bírálta azt, hogy az emberek a jó és a rossz meghatározásánál gyakran igazolják azt a gyakorlatot, amely elvezet a kiváltság kultúrájához, a kirekesztéshez majd a korrupcióhoz. Ez az érdekszövetség csak azoknak hoz felemelkedést, akik kapcsolatba hozhatók vele, míg mások kirekesztődnek és a lehetőségek hiánya miatt nem képesek életükön javítani – figyelmeztetett az egyházfő. Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) becslése szerint Madagaszkár 26 milliós lakosságának 90 százaléka kevesebb mint két dollárból él naponta, és a szigetországban a legtöbb gyerek alultáplált. A lakosságnak csupán 13 százaléka jut hozzá az elektromos áramhoz. Ferenc pápa a szentmisét követően ellátogat Akamasoába, a főváros egyik olyan kerületébe, amelyet „A barátság városának” hívnak. Ezt Pedro Opeka atya, egy 71 éves misszionárius alapította, aki teológiát tanult a majdani pápa idején Argentínában, mielőtt életét arra tette föl, hogy családi közösségeket teremtsen Madagaszkáron. Az elmúlt 50 évben az Opeka által támogatott szervezet 25 ezer embernek épített házat, száz iskolát, hat klinikát és két focistadiont. Jövőre azt tervezik, hogy szállást emelnek a mentősöknek.
Szerző

4,1-es erősségű földrengés volt Székelyföld közelében

Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Muhammad Fauzy / AFP
A földmozgás 136 kilométeres mélységben következett be.
A Richter-skála szerinti 4,1-es erősségű földrengést mértek a vasárnapra virradó éjszaka, 2 óra 21 perckor Buzău megyében, Vrancea szeizmikus térségében – írja a román földfizikai intézet (INFP) jelentése alapján a maszol.ro. A földrengés 136 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumához legközelebb eső települések Nehoiu (13 km), Vălenii de Munte (28 km), Bodzaforduló (31 km), Slănic (32 km) és Urlaţi (42 km). Szeptember eleje óta hét földmozgást észleltek Romániában, ezek a Richter-skála szerinti 2 és 4,5 közötti erősségűek voltak. A Richter-skála szerinti 4,5-ös erősségű földmozgás szeptember 3-án, kedden történt, ugyancsak Buzău megyében, és ez volt az idei legerősebb.
Szerző

Közösen járőrözik az amerikai és a török hadsereg Kelet-Szíriában

Publikálás dátuma
2019.09.08. 13:31

Fotó: Emin Sansar / AFP / Anadolu Agency
Augusztus 7-én állapodtak meg arról, hogy közös műveleti központot hoznak létre.
Megkezdte a közös járőrözést az amerikai és a török hadsereg vasárnap Szíria északkeleti térségében, ahol biztonsági övezetet terveznek kialakítani. Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a törökországi Akcakale határvárosból hat török páncélozott jármű lépte át Szíria határát és csatlakozott más amerikai járművekhez, hogy az Eufrátesz folyótól keletre járőrözzenek. Az Egyesült Államok és Törökország augusztus 7-én állapodott meg arról, hogy közös műveleti központot hoznak létre az Észak-Szíriába – a török határ és az amerikaiak támogatta kurd milíciák ellenőrzése alatt lévő területekre – tervezett biztonsági övezet kialakításával és igazgatásával kapcsolatban. Az övezet létrehozásának célja, hogy megakadályozzon egy esetleges török hadműveletet a kurd milicisták ellen, illetve csökkentse a két NATO-szövetséges ország között a kurd fegyveresek jelenléte miatt keletkezett feszültséget. Ankara a szíriai kurdokat a törökországi szeparatista kurdok és az elszakadást hirdető török Kurd Munkáspárt (PKK) szövetségesének tartja. A művelettel az a célja, hogy a kurd erőket távol tartsa a török határtól. Az Egyesült Államok ugyanakkor szorosan együttműködik a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milicista csoporttal a dzsihadisták elleni harcban, és katonai elemzők szerint a kurd harcosoknak döntő szerepük volt az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzésében. 
Szerző