Felhőszakadást, jégesőt és viharos szelet hoz a hidegfront

Publikálás dátuma
2019.09.08. 16:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Országszerte figyelmeztetéseket adtak ki, nagyobb mennyiségű csapadékra is számíthatunk.
Már vasárnap kora estétől záporos, zivataros tömbök érkeznek dél felől, amelyek nagyobb eséllyel a középső és nyugati országrészt érintik. Éjfélig felhőszakadásra is számíthatunk, legnagyobb eséllyel északnyugaton – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Hétfő hajnaltól újabb hullámban várható zivatarok érkezése, ezúttal már nyugat felől. A kiterjedtebb csapadékzóna előreláthatóan késő délelőtt válik intenzívvé a Dunántúl keleti, valamint az Alföld nyugati tájai felett, ekkor akár heves zivatarok is lehetnek. A rendszer hétfő kora este érheti el a Tiszántúlt, majd keddre virradóra legyengülve elhagyja az országot. Az éjszakai zivatarokhoz elsősorban nagyobb csapadék társulhat, de néhol jégeső és erős, viharos széllökések is lehetnek. Hétfőn a zivatarokat már nagyobb eséllyel kísérheti felhőszakadás, valamint jellemzőbbek lehetnek a viharos lökések is. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 25 fok között valószínű, de a keleti határvidéken 26, 29 fok is lehet. A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki.
Kedden a hajnali ködfoltok feloszlását követően gyengén felhős, napos idő várható csapadék nélkül. A keleti szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.
Szerdán eleinte a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható, majd nyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet. Délután nyugaton helyenként eső, zápor fordulhat elő. A keleti szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet keleten 25, 30, nyugaton 22, 25 fok között valószínű.
Csütörtökön nyugat felől csökken a felhőzet. Kezdetben elszórtan még előfordulhat kisebb eső, zápor, majd fokozatosan megszűnik a csapadék. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 28 fok között alakul.
Pénteken a reggeli ködfoltok feloszlását követően gomolyfelhős, napos, csapadékmentes idő várható. A nyugati szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között lehet. 
Szombaton észak felől erősen megnövekszik a felhőzet. Elszórtan kisebb eső, zápor egyaránt előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.
Szerző

Hétfőn katonai konvojok járnak majd az utakon

Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:59

Fotó: Molnár Ádám
A Honvédelmi Minisztérium közölte, hogy mely útvonalakon kell számítani a menetoszlop közlekedésére.
Újabb nemzetközi gyakorlatra készül a Magyar Honvédség – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A gyakorlatra történő felkészülés ideje alatt,
hétfőn katonai járművekből álló menetoszlop közlekedésére kell számítani a Hajdúhadház, Vay Ádám Kiképző Bázis 2. telephely – 4 sz. főút – 354 sz. főút – M35 autópálya – 47 sz. főút – Berettyóújfalu – Szeghalom – Hódmezővásárhely – M43 – Sándorfalvi út – Sándorfalva – Atkai holtág útvonalakon.

A Magyar Honvédség arra kéri a járművezetőket, hogy az említett útvonalakon a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a menetoszlopokat, ezzel is segítve azok biztonságos és folyamatos haladását.
Szerző

Karácsonyék aláírásgyűjtéssel vetnének véget a stadionépítési láznak

Publikálás dátuma
2019.09.08. 12:35

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ellenzéki főpolgármester-jelölt elmondta: nem hiszi, hogy van olyan budapesti, aki újabb stadiont szeretne jól működő egészségügyi ellátás, jól működő szociális ellátás, vagy jól karbantartott zöldfelületek helyett.
Stadionépítés helyett az egészségügyi ellátást fejlesztő beruházásokra lenne szükség Budapesten – mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt vasárnap Budapesten. A politikus közölte: az önkormányzati választás kampányában aláírásokat gyűjtenek a stadionépítési láz megállítására. A baloldali ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével tartott közös sajttájékoztatóján azt mondta, Tarlós István jelenlegi főpolgármester régóta nem a budapestiekkel akar jóban lenni, hanem a kormánnyal, és Orbán Viktor miniszterelnök bábjává vált. Minden ügyben a kormány akaratát képviseli és nem a budapestieket – tette hozzá Karácsony Gergely. Mint mondta, nem hiszi, hogy van olyan budapesti, aki újabb stadiont szeretne jól működő egészségügyi ellátás, jól működő szociális ellátás, vagy jól karbantartott zöldfelületek helyett. Emlékeztetett: a főpolgármesternek vétójoga van minden kormányzati beruházással szemben, de Tarlós István nem élt ezzel. Nem tett semmit annak érdekében, hogy azt a sok száz milliárd forintot, amit Budapesten felesleges vagy káros beruházásra költenek, értelmes, a budapestiek életét érdemben javító beruházásokra költsék – fogalmazott. Karácsony Gergely szerint az egyedüli biztosíték arra, hogy a felesleges és pazarló beruházások nem valósulnak meg, és helyettük az itt élőket szolgáló, például az egészségügyi ellátást segítő beruházások lesznek, az, ha október 13-án a budapestiek a sarkukra állnak és visszaveszik a városukat. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke felidézte: két és fél évvel ezelőtt a Momentumnak a budapesti olimpia rendezése ellen indított népszavazási kezdeményezését negyedmillióan támogatták. Mint mondta, akkor „megfutamodott” Orbán Viktor és Tarlós István, de most meg akarják építeni azokat a létesítményeket, amelyeket eredetileg az olimpia miatt szerettek volna. Hozzátette: a főpolgármesternek lehetősége van megvétózni a stadionok építését, ezért támogatják Karácsony Gergely megválasztását. A politikus kérdésre válaszolva elmondta, alkalmas jelöltnek tartják Karácsony Gergelyt.