Az utolsó pillanatban letiltották a Molnár-darabot

Publikálás dátuma
2019.09.08. 19:17

Fotó: Móricz Zsigmond Színház
Kizárólag „a darab legszigorúbb értelemben vett eredeti szövegét” engedték volna színpadra állítani.
Molnár Ferenc örökösei nem engedélyezték a Delila című darab nyíregyházi bemutatóját. A Mohácsi István–Mohácsi János alkotópáros által színpadra álmodott előadást az utolsó pillanatban tiltották le, mert kizárólag „a darab legszigorúbb értelemben vett eredeti szövegét” engedték volna színpadra állítani. „Kisemmizve, letaglózva állunk. Meggyőződésünk, hogy minőségi, mély emberismerettel és bölcsességgel, a Mohácsi testvérek szellemével és új inspirációival átjárt előadást készítettünk. Változatunk nemhogy tiszteletlen, hanem ellenkezőleg: főhajtással felérő mai válasz Molnár Ferenc művére és géniuszára. Álláspontunk változatlanul ez. Azonban a jog nem hagy eszközöket a kezünkben. Kompromisszumkereső fáradozásaink nem vezettek eredményre, a magyarországi színházi gyakorlatban példátlanul merev elutasítással találkoztunk” – áll egyebek mellett a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közleményében.  
Szerző

A náci dizájnt mutatja be egy holland múzeum kiállítása

Publikálás dátuma
2019.09.08. 18:46
Egy alkalmazott kicsomagolja az egykori német diktátornak, Adolf Hitlernek tulajdonított tálalószekrényt a Design Museum Den Bosch-ban, s-Hertogenboschban, Hollandiában, 2019. augusztus 27-én
Fotó: JEROEN JUMELET /
Tiltakozások ellenére nyílt meg a tárlat, fényképezni szigorúan tilos.
Hozzászoktunk, hogy a múzeumok a kultúra jó oldalát mutatják meg, a dizájnt pedig gyakran úgy tárják elénk, hogy az hozzájárul a jobb világhoz. A dizájn azonban a világ egészét tükrözi, annak minden jó és rossz oldalával. A Harmadik Birodalom Dizájnja című kiállításunk a dizájnt mint a sötétség erőinek eszközét mutatja be - írja a holland Design Museum Den Bosch honlapja. A múzeum 's-Hertogenbosch-ban található, ugyanabban a városban, ahol a Jheronimus Bosch Art Center is működik. A dizájn-múzeum szerint a nácik a formatervezés mesterei voltak, hogy ezzel is elérjék céljukat, hogy meggyőzzék híveiket, és hogy elpusztítsanak sok millió embert. Felhívják a figyelmet arra, hogy a múzeum kritikával áll kiállításának alapanyagához. A kiállított tárgyak többek között a Deutsches Historisches Museumtól, a Münchner Stadtmuseumtól, a Müncheni Haus der Kunsttól, a berlini Institut für Zeitgeschichtétől érkeztek a holland múzeumba kölcsönben, azonban a téma érzékenysége miatt egyik intézmény sem adta hozzá a nevét hivatalosan. A kiállítás megnyitását tiltakozások is kísérték, de ennek ellenére a tárlat zavartalanul látogatható. Fényképet készíteni azonban tilos, és ezt rendkívül szigorúan veszik, mert a szervezők attól félnek, hogy a közösségi médiában rossz irányt vennének a fotókat közlő bejegyzések.
Szerző

Joker Arany Oroszlánt ért

Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:14
Todd Phillips rendező (jobbra) és a Jokert alakító Joaquin Phoenix a 76. Velencei Filmfesztivál legjobb filmnek járó Arany Oroszlánjával 2019. szeptember 7-én, a velencei Lidón
Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP or licensors
A Todd Phillips rendezte Batman-előzményfilm nyerte a 76. Velencei Filmfesztivál legjobb filmért járó fődíját.
A Joker című filmről készült kritikánkat itt olvashatják.   A második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját Roman Polanski J'accuse (Vádolom!) című alkotása nyerte el. Polanski a film címét Émile Zola azonos témájú regényétől kölcsönözte. A legjobb színésznőnek járó díjat (Voli Cup) a francia Ariane Ascaride kapta a szintén francia Robert Guediguian által rendezett Gloria Mundi című filmben játszott szerepéért. A legjobb színésznek járó Volpi Cupot az olasz Luca Marinellinek ítélték oda a Martin Eden című Jack London-adaptációban alakított szerepért. A rendező az olasz Pietro Marcello volt. A zsűri különdíját Franco Maresco olasz rendező szatirikus dokumentumfilmje (A maffia már nem az, ami volt régen) kapta meg. A legjobb rendező a svéd Roy Andersson lett A végtelenségről című novellasorozatáért. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a kínai Yonfan érdemelte ki a Cherry Lane, 7-es szám című romantikus regényfeldolgozásáért, amely a 60-as évek Hongkongjában játszódik. Versenyen kívül, a Sconfini szekcióban kapta meg a legjobb filmért járó díjat Nate Parker American Skin című filmje. A szombaton véget ért fesztiválon - amely szeptember 4-én kezdődött - 21 film versenyzett a fődíjért. A velencei a legnagyobb múltú filmfesztivál a világon, 1932-ben rendezték meg először. 
Szerző