Előfizetés

A náci dizájnt mutatja be egy holland múzeum kiállítása

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.08. 18:46
Egy alkalmazott kicsomagolja az egykori német diktátornak, Adolf Hitlernek tulajdonított tálalószekrényt a Design Museum Den Bosch-ban, s-Hertogenboschban, Hollandiában, 2019. augusztus 27-én
Fotó: JEROEN JUMELET /
Tiltakozások ellenére nyílt meg a tárlat, fényképezni szigorúan tilos.
Hozzászoktunk, hogy a múzeumok a kultúra jó oldalát mutatják meg, a dizájnt pedig gyakran úgy tárják elénk, hogy az hozzájárul a jobb világhoz. A dizájn azonban a világ egészét tükrözi, annak minden jó és rossz oldalával. A Harmadik Birodalom Dizájnja című kiállításunk a dizájnt mint a sötétség erőinek eszközét mutatja be - írja a holland Design Museum Den Bosch honlapja. A múzeum 's-Hertogenbosch-ban található, ugyanabban a városban, ahol a Jheronimus Bosch Art Center is működik. A dizájn-múzeum szerint a nácik a formatervezés mesterei voltak, hogy ezzel is elérjék céljukat, hogy meggyőzzék híveiket, és hogy elpusztítsanak sok millió embert. Felhívják a figyelmet arra, hogy a múzeum kritikával áll kiállításának alapanyagához. A kiállított tárgyak többek között a Deutsches Historisches Museumtól, a Münchner Stadtmuseumtól, a Müncheni Haus der Kunsttól, a berlini Institut für Zeitgeschichtétől érkeztek a holland múzeumba kölcsönben, azonban a téma érzékenysége miatt egyik intézmény sem adta hozzá a nevét hivatalosan. A kiállítás megnyitását tiltakozások is kísérték, de ennek ellenére a tárlat zavartalanul látogatható. Fényképet készíteni azonban tilos, és ezt rendkívül szigorúan veszik, mert a szervezők attól félnek, hogy a közösségi médiában rossz irányt vennének a fotókat közlő bejegyzések.

Joker Arany Oroszlánt ért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 14:14
Todd Phillips rendező (jobbra) és a Jokert alakító Joaquin Phoenix a 76. Velencei Filmfesztivál legjobb filmnek járó Arany Oroszlánjával 2019. szeptember 7-én, a velencei Lidón
Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP or licensors
A Todd Phillips rendezte Batman-előzményfilm nyerte a 76. Velencei Filmfesztivál legjobb filmért járó fődíját.
A Joker című filmről készült kritikánkat itt olvashatják.   A második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját Roman Polanski J'accuse (Vádolom!) című alkotása nyerte el. Polanski a film címét Émile Zola azonos témájú regényétől kölcsönözte. A legjobb színésznőnek járó díjat (Voli Cup) a francia Ariane Ascaride kapta a szintén francia Robert Guediguian által rendezett Gloria Mundi című filmben játszott szerepéért. A legjobb színésznek járó Volpi Cupot az olasz Luca Marinellinek ítélték oda a Martin Eden című Jack London-adaptációban alakított szerepért. A rendező az olasz Pietro Marcello volt. A zsűri különdíját Franco Maresco olasz rendező szatirikus dokumentumfilmje (A maffia már nem az, ami volt régen) kapta meg. A legjobb rendező a svéd Roy Andersson lett A végtelenségről című novellasorozatáért. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a kínai Yonfan érdemelte ki a Cherry Lane, 7-es szám című romantikus regényfeldolgozásáért, amely a 60-as évek Hongkongjában játszódik. Versenyen kívül, a Sconfini szekcióban kapta meg a legjobb filmért járó díjat Nate Parker American Skin című filmje. A szombaton véget ért fesztiválon - amely szeptember 4-én kezdődött - 21 film versenyzett a fődíjért. A velencei a legnagyobb múltú filmfesztivál a világon, 1932-ben rendezték meg először. 

Géczi János kapta a Quasimodo költőverseny fődíját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.08. 10:49
Géczi János költő a Hajdúböszörményi Írótáborban
Fotó: Facebook
Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral című verséért érdemelte ki az elismerést a költő.
Az idei Salvatore Quasimodo nemzetközi költőverseny fődíja mellett különdíjat is kiosztottak, amit megosztva kapott Fodor Balázs Kútásók című művéért és Aknai Tamás Sziget című alkotásáért. Cserép László, a Salvatore Quasimodo Alapítvány titkára az MTI-nek elmondta, hogy százhatvankét pályázó több mint háromszáz verssel nevezett a versenyre. A 27. alkalommal megrendezett nemzetközi megmérettetésen a Salvatore Quasimodo-emlékdíj és a Salvatore Quasimodo-különdíj mellett a zsűri kilenc költőnek adományoz elismerő oklevelet. A díjakat szombaton adták át a balatonfüredi Anna Grand Hotel dísztermében, ahol Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott köszöntőt, délután megemlékezést tartottak Salvatore Quasimodo költő emlékfájánál, végül irodalmi estet rendeztek a költőverseny díjnyertes alkotásaiból a Kisfaludy Színház művészeinek közreműködésével. A nemzetközi költőversenyt Salvatore Quasimodo olasz költő emlékére rendezik meg 1992 óta Balatonfüreden. Az irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett költő 1961-ben járt a tóparti városban gyógykezelésen, gyógyulásának emlékére fát ültetett a Tagore-sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit.