Előfizetés

Másodfokú riasztásokat adtak ki felhőszakadás veszélye miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 13:43
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Főleg keleten készül leszakadni az ég, de máshol is kialakulhat zivatar viharos szél kíséretében, és a riasztás a fővárosra is vonatkozik.
Több járásra másodfokú riasztást adtak ki felhőszakadás veszélye miatt hétfőn, kora délután. Az érintett területen a következő órákban intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Az ég az ország keleti felében készül leszakadni: érintett
  • Bács-Kiskun,
  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Csongrád,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Nógrád,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Pest megye és Budapest.
Emellett zivatarveszély miatt az egész országra kiadták a figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Délután a Dunától keletre, este, késő este a keleti határ közelében fordulhat elő helyenként felhőszakadás, viharos szél és jégeső. Ezzel együtt a késő délutáni órákig másutt is kialakulhat néhol zivatar viharos szél kíséretében, nagyobb eséllyel a Dunántúl déli, délnyugati felében.

Elmarasztalták a szavazatvásárló fideszes hódmezővásárhelyi jelöltet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 13:16

Fotó: Daru Árpád Facebook oldala
A TASZ szándékosan nem kérte, hogy bírságot szabjanak ki, mivel az ilyen típusú jogsértéseknek nem volt eddig joggyakorlata. A TVB most viszont elvi éllel adott ki határozatot.
Vesztésre állt, így inkább orosz kamuprofilok voksait megvásárolva elcsalt egy a Facebook-on lévő szimpátiaszavazást Daru Árpád, Hódmezővásárhely 1-es választókerületének kormánypárti jelöltje. A Fidesszel közös listán induló Daru el is ismerte akkor az Indexnek: megvett egy nyilvánosan hirdetett szolgáltatást, így kapott egy cégtől orosz, angol, ázsiai és amerikai szavazatokat. A kamuprofilok segítségül hívását - azaz a szavazás elcsalását - azzal indokolta, hogy így kívánta demonstrálni álláspontját; szerinte ugyanis az oldal nem tükrözi a hódmezővásárhelyiek véleményét. Daru végül így is vesztett, de az ügy ezzel nem ért véget:
Darut elmarasztalta a választási bizottság a TASZ kifogása nyomán.

Mint a jogvédők írják közleményükben, ha a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a választási alapelvek sérelméről értesül, pártállástól függetlenül felajánlja ingyenes segítségét az ellenérdekű jelöltnek. Ez most is így történt, és meg is született a kifogás. Ebben úgy érveltek, hogy
a szavazatvásárlás sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét.

A kifogást az elsőfokon eljáró helyi választási bizottság még elutasította, de a TASZ fellebbezett, a Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) pedig helyt adott a kifogásnak. Elfogadták azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is. A döntés nagyon fontos megállapításokat tartalmaz:
a választási bizottság elvi éllel mondja ki, hogy a közösségi oldalak közvélemény-befolyásoló ereje kiemelkedő.

Míg Daru Árpád arra hivatkozott, hogy cselekedetével a szavazás komolytalanságára akarta felhívni a figyelmet, a TVB szerint egy Facebookon indított, nagyobb szavazói csoportot érintő szavazás eredménye az egyik vagy másik jelölt népszerűségére vonatkozóan üzenetet hordoz magában. A határozat szerint amennyiben pedig ez az üzenet szándékosan eltorzítva jelenik meg, nem a valóságot és a tényeket tükrözi, ugyanígy eltorzíthatja a választói akaratot is. Így tehát
nem tolerálható az a magatartás, hogy "valaki szándékosan, népszerűséget mérő szavazatok »megvásárlásával« vagy a népszerűséget mérő eredmények meghekkelésével beleavatkozik a választói akarat kialakításába."

A TVB a jogsérelem megállapítása mellett eltiltotta a kormánypárti jelöltet a további jogsértésektől. A TASZ beadványában szándékosan nem kérte, hogy bírságot szabjanak ki a szavazatvásárló jelöltre, mivel az ilyen típusú jogsértéseknek nem volt eddig joggyakorlata.

Újabb 2,1 milliárdot kap a 650 millió forint mellé a balatonfenyvesi kisvasút

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 11:09
A balatonfenyvesi kisvasút
Fotó: MAVCSOPORT.HU
Egy fürdőbe vivő 5-6 kilométeres vonal felújítása, egy biciklitárolós állomás felépítése: 2750 millió forint, közpénzből.
2,1 milliárd forinttal járul hozzá az állam a balatonfenyvesi kisvasút Csisztafürdőhöz vezető ágának újra üzembe helyezéséhez és felújításához - mondta el a település polgármestere az MTI-nek hétfőn. A térségi települések három évvel ezelőtt nyújtottak be pályázatot, hogy a Nagybereken átvágó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe. Ez közúton csak nagy kerülővel érhető el. A polgármester arra is emlékeztetett:
a célra év elején nyertek 650 millió forint támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A 2,1 milliárd forintból a vasút felújítása történik meg, a 650 millió forintos forrásból pedig Csisztafürdőnél egy kerékpáros-turizmust is kiszolgáló állomás épül, fejlesztik a kisvasút imremajori állomását, és korszerűsítik a fenyvesi végállomás épületét.
Hogy mikor nyílik meg újra a vonal, az még kérdéses; a balatonfenyvesi polgármester reméli, hogy már 2012-ben.

Az Orbán-kormánynak minden pénzt megérnek a kisvasutak

A következő három évben - 2020 és 2022 között - összesen 12,6 milliárd forintot szán a kormány kisvasutakkal kapcsolatos fejlesztésekre. Érdemes megjegyezni, hogy a 19 tételes listáról hiányzik a felcsúti kisvasút (hivatalos nevén Vál-völgyi Kisvasút) meghosszabbítása.
A kormány az elsősorban a lakosság helyett a turisztikai ipar igényeit kielégítő kisvasutak fejlesztéséről még 2017-ben döntött, ez már a II. ütem lesz. A kisvasutak hamarosan egységes marketinget és felügyeletet is kapnak, és a kormány azt akarja, hogy a jövőben Szép-kártyával is lehessen fizetni használatukért.