Előfizetés

Matolcsy György kritikus cikkel szállt bele Varga Mihályba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:20

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Vigyázz a gondolataidra és a tetteidre – üzente a jegybankelnök a Talmudot idézve a pénzügyminiszternek, akit három megjegyzése miatt is élesen bírált.
 Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek? - tette fel a cseppet sem költőinek szánt kérdést a jegybankelnök a növekedés.hu-n publikált legújabb írásában, amelyben vitába szállt a pénzügyminiszter néhány korábbi kijelentésével, s melyet az MTI is idéz. A felvetés maga is unortodox, hiszen a vágyaknak semmi köze a növekedési prognózisokhoz, de Matolcsy Györgyöt nem olyan fából faragták, hogy ezen fennakadjon.
A jegybankelnök idézi Vargát, aki múlt heti Közgazdász Vándorgyűlésen arról beszélt, hogy
"vége van az új magyar Aranykornak, ennyi volt, hét évig tartott, de most vége van, mint a botnak".

"Jó hírem van: nincs vége, még évtizedekig tart, és a végén sikeresen felzárkózunk a nyugati fejlettséghez és életminőséghez" – vélekedett Matolcsy, aki optimizmusát a gyors magyar gazdasági bővüléssel és az Európai Unió leggyorsabb és legjobb válságkezelésével (2012-2014) indokolta.
Magyarország ennek köszönhetően dinamikusan közeledett (2013-2019) a déli államokhoz, az északiakhoz, a franciákhoz, a hollandokhoz, Ausztriához és Németországhoz egyaránt – írta Matolcsy. A felzárkózás szerinte folytatható, mert "rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány. Azért, mert jól ötvözzük az állam és a piac eszközeit, a hagyományos és a nem-hagyományos megoldásokat" - . Matolcsy György szerint Varga Mihály azt is mondta, hogy a német gazdasági lassulás nem gyűrűzik be a magyar gazdaságba. "Tényleg? Ezt már hallottuk az 1970-es évtized két kőolaj árrobbanásánál: a tényeket ismerjük. Nem kellene inkább felkészülni, ha esetleg mégis hatna ránk a német gazdaság megtorpanása" - tette fel a kérdést. Matolcsy György úgy vélte, hogy Varga Mihály harmadik állítása ezeken is túltesz, "ez már valami más". 
"Miniszterünk szerint a forint árfolyamának stabilnak kell lennie. Mi lenne a miniszter szerint a stabil árfolyam: 330/320/310 vagy 300 forint/euró, esetleg 240 forint/euró, mint 2008 tavaszán? Ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?" - kérdezte.

Megjegyezte, hogy szemben a pénzügyminiszterrel, a magyar jegybanknak nincs árfolyam célja, mert tartja magát az MNB törvény előírásaihoz. A teljes árstabilitást őrzi, ráadásul másokkal szemben eléri inflációs célját. Nem a benzin, gázolaj, forint, részvények, lakások, az alma vagy a körte árának a változatlan szintjét próbálja megtartani, ha megpróbálná, abból nagy baj lenne - hangsúlyozta Matolcsy György.
"Kérdezzük meg a minisztert, ha már van - helytelenül - valamilyen kedvenc árfolyam szintje, amit stabilan akar tartani, akkor mit kíván tenni ennek elérése érdekében" - fogalmazott. Ironikusan felteszi a kérdést: "Ugye nem kezdeményezi az árfolyam rögzítését? Nem hiszi, hogy a forint árfolyamát mozgató török, dél-afrikai, argentin és egyéb eseményeket irányítani tudja? Ugye nem gondolja, hogy a forintot támadókat egy dicsérő oklevéllel megfékezheti?"
"Ugye azt sem hiszi, hogy használ Magyarországnak, ha - nem először - meggondolatlanul beszél a forint árfolyamáról?"

A jegybankelnök végezetül a Talmudból idéz, és azt javasolja, hogy Varga Mihály hallgasson az ősi bölcsességre: "Vigyázz a gondolataidra, mert szavak lesznek belőlük, vigyázz a szavakra, mert tettek lesznek belőlük, vigyázz a tetteidre, mert a személyiséged lép elő belőlük és vigyázz az egyéniségedre, mert a sorsod lesz belőle." 

Külföldön élő és börtönben ülő nyugdíjasoknak is jár a rezsiutalvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:10
Képünk illusztráció
Fotó: Philippe Lissac /GODONG / AFP
Az állami ajándékkal csak Magyarországon lehet fizetni, de átruházható.
Egy hete kezdte el kézbesíteni a rezsiutalványokat a Magyar Posta. Logisztikai okokból először a budapesti nyugdíjasok kapják meg a háromszor 3000 ezer forintos utalványt, de mint az a Magyar Államkincstár oldaláról kiderül, a külföldön élők és a börtönbüntetésüket töltők is megkapják a kormány extra ajándékát – vette észre a Privátbankár. A portál kiemeli: az állami ajándékkal csak Magyarországon lehet fizetni, így a külföldön élő nyugdíjasnak garantáltan nem lesz extra segítség, abból legfeljebb a Magyarországon élő rokonok tudnak profitálni. A rezsiutalvány ugyanis átruházható, így ha a nyugdíjasnak nincs szüksége rá, a hozzátartozóját segítheti vele – mondta a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár még augusztus végén. A Magyar Államkincstár oldaláról az is kiderül, hogy a külföldön élő nyugdíjasoknak is szeptemberben kezdik el postázni az utalványokat. Ha a jogosult nem jelöl meg meghatalmazottat, de utóbb rájön, hogy mégis van valaki a családban, ismerősei között, aki Magyarországon él és jól jönne neki az utalvány, akkor a külföldi címre kipostázott utalványokat valahogy vissza kell juttatnia az itt élőkhöz.
A külföldön élő nyugdíjasoknál valamivel összetettebb a helyzete azoknak az idős magyaroknak, akik büntetésüket töltik valamely hazai intézményben. Az Államkincstár tájékoztatása szerint ha előzetes letartóztatását vagy szabadságvesztés-büntetését töltő személy az ellátásainak átvételére meghatalmazott valakit, akkor a rezsiutalványt is ez a személy fogja postai úton megkapni. Abban az esetben, ha a büntetését töltő nyugdíjas bankszámlán kapja a nyugdíját, akkor a nyugdíjfolyósítónál megadott levelezési címére érkezik a rezsiutalvány. Ha a büntetés-végrehajtási intézetbe érkezik a nyugdíj, a 9000 forintos extra juttatás is a börtön címére érkezik, a jogosult nevével a borítékon. Ha a nyugdíjas a fenti lehetőségek egyikével sem élt és megszűnt a rendszeres havi ellátás folyósítása, akkor a rezsiutalványt sem kaphatja meg. Amennyiben valaki véletlenül nem kapta a rezsiutalványát, pedig jogosult lenne rá, akkor szeptember 30-ig lehet érdeklődni vagy a Postánál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.

Budapesti járatokat is érint a British Airways kétnapos sztrájkja

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:00

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A munkabeszüntetés miatt nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.
Negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways (BA) brit légitársaság pilótái hétfőn bérköveteléseik nyomatékosítására. A British Airways gyakorlatilag egyetlen járatot sem képes elindítani, több mint 1500 járatot törölt, ami 280 ezer utast érint. A Budapestre érkező, illetve induló BA-járatok egyike sem közlekedik se hétfőn, se kedden. A hvg.hu összesítése szerint a munkabeszüntetés miatt
nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.

A kétnapos sztrájk 80 millió font bevételkiesést okoz a vállalatnak. A fennállásának idén századik évfordulóját ünneplő brit légitársaság pilótái eddig még soha nem tartottak munkabeszüntetést. A British Airline Pilots' Association (Balpa) pilótaszövetség tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a BA-pilótáknak a munkáltatónál, de azóta sem sikerült megegyezésre jutni. A szövetség nem fogadta el a társaság három év alatt 11,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát, amely alapján nagyjából évi 200 ezer fontra emelkedett volna a pilóták jövedelme. A pilótaszövetség szerint a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük. A British Airways 4300 pilótát foglalkoztat, naponta mintegy 850 járattal 145 ezer embert utaztat. A British Airways anyavállalata, az International Airlines Group (IAG) adózás előtti eredménye tavaly 3 milliárd font volt, csaknem 9,8 százalékkal több mint az előző évben. A British Airways ebből 1,96 milliárd fonttal vette ki a részét, ami 8,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. A British Airways pilótái július 22-én szavazták meg, hogy szeptember 9-10-én és 27-én munkabeszüntetést tartanak. A Balpa közölte, hogy januárig további sztrájkot tarthatnak a British Airways pilótái.