Külföldön élő és börtönben ülő nyugdíjasoknak is jár a rezsiutalvány

Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:10
Képünk illusztráció
Fotó: Philippe Lissac /GODONG / AFP
Az állami ajándékkal csak Magyarországon lehet fizetni, de átruházható.
Egy hete kezdte el kézbesíteni a rezsiutalványokat a Magyar Posta. Logisztikai okokból először a budapesti nyugdíjasok kapják meg a háromszor 3000 ezer forintos utalványt, de mint az a Magyar Államkincstár oldaláról kiderül, a külföldön élők és a börtönbüntetésüket töltők is megkapják a kormány extra ajándékát – vette észre a Privátbankár. A portál kiemeli: az állami ajándékkal csak Magyarországon lehet fizetni, így a külföldön élő nyugdíjasnak garantáltan nem lesz extra segítség, abból legfeljebb a Magyarországon élő rokonok tudnak profitálni. A rezsiutalvány ugyanis átruházható, így ha a nyugdíjasnak nincs szüksége rá, a hozzátartozóját segítheti vele – mondta a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár még augusztus végén. A Magyar Államkincstár oldaláról az is kiderül, hogy a külföldön élő nyugdíjasoknak is szeptemberben kezdik el postázni az utalványokat. Ha a jogosult nem jelöl meg meghatalmazottat, de utóbb rájön, hogy mégis van valaki a családban, ismerősei között, aki Magyarországon él és jól jönne neki az utalvány, akkor a külföldi címre kipostázott utalványokat valahogy vissza kell juttatnia az itt élőkhöz.
A külföldön élő nyugdíjasoknál valamivel összetettebb a helyzete azoknak az idős magyaroknak, akik büntetésüket töltik valamely hazai intézményben. Az Államkincstár tájékoztatása szerint ha előzetes letartóztatását vagy szabadságvesztés-büntetését töltő személy az ellátásainak átvételére meghatalmazott valakit, akkor a rezsiutalványt is ez a személy fogja postai úton megkapni. Abban az esetben, ha a büntetését töltő nyugdíjas bankszámlán kapja a nyugdíját, akkor a nyugdíjfolyósítónál megadott levelezési címére érkezik a rezsiutalvány. Ha a büntetés-végrehajtási intézetbe érkezik a nyugdíj, a 9000 forintos extra juttatás is a börtön címére érkezik, a jogosult nevével a borítékon. Ha a nyugdíjas a fenti lehetőségek egyikével sem élt és megszűnt a rendszeres havi ellátás folyósítása, akkor a rezsiutalványt sem kaphatja meg. Amennyiben valaki véletlenül nem kapta a rezsiutalványát, pedig jogosult lenne rá, akkor szeptember 30-ig lehet érdeklődni vagy a Postánál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.
Szerző

Budapesti járatokat is érint a British Airways kétnapos sztrájkja

Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:00

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A munkabeszüntetés miatt nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.
Negyvennyolc órás sztrájkot indítottak a British Airways (BA) brit légitársaság pilótái hétfőn bérköveteléseik nyomatékosítására. A British Airways gyakorlatilag egyetlen járatot sem képes elindítani, több mint 1500 járatot törölt, ami 280 ezer utast érint. A Budapestre érkező, illetve induló BA-járatok egyike sem közlekedik se hétfőn, se kedden. A hvg.hu összesítése szerint a munkabeszüntetés miatt
nyolc Londonból Budapestre induló és kilenc Budapestről Londonba induló járatot töröltek.

A kétnapos sztrájk 80 millió font bevételkiesést okoz a vállalatnak. A fennállásának idén századik évfordulóját ünneplő brit légitársaság pilótái eddig még soha nem tartottak munkabeszüntetést. A British Airline Pilots' Association (Balpa) pilótaszövetség tavaly novemberben kezdeményezett béremelést a BA-pilótáknak a munkáltatónál, de azóta sem sikerült megegyezésre jutni. A szövetség nem fogadta el a társaság három év alatt 11,5 százalékos béremelésről szóló ajánlatát, amely alapján nagyjából évi 200 ezer fontra emelkedett volna a pilóták jövedelme. A pilótaszövetség szerint a vállalat eredményei alapján kedvezőbb ajánlatban kellene részesülniük. A British Airways 4300 pilótát foglalkoztat, naponta mintegy 850 járattal 145 ezer embert utaztat. A British Airways anyavállalata, az International Airlines Group (IAG) adózás előtti eredménye tavaly 3 milliárd font volt, csaknem 9,8 százalékkal több mint az előző évben. A British Airways ebből 1,96 milliárd fonttal vette ki a részét, ami 8,7 százalékos növekedés az előző évhez képest. A British Airways pilótái július 22-én szavazták meg, hogy szeptember 9-10-én és 27-én munkabeszüntetést tartanak. A Balpa közölte, hogy januárig további sztrájkot tarthatnak a British Airways pilótái.
Szerző

Szijjártó: megjött az orosz gáz

Publikálás dátuma
2019.09.09. 11:48
SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Mészáros János / MTI
A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a magyar gáztárolók jelenlegi töltöttsége 93 százalék.
A jövőre Ukrajnán keresztül megvásárolni szándékozott orosz gáz mára szinte teljesen megérkezett a hazai tárolókba – közölte a külgazdasági tárca az MTI-vel azután, hogy Szijjártó Péter tárcavezető Budapesten találkozott Nyikolaj Fjodorovval, az orosz szövetségi parlament felsőháza első elnökhelyettesével. A Gas Infrastructure Europe adatai szerint a magyar gáztárolók jelenlegi töltöttsége 93 százalék. A szint egybeesik az uniós átlaggal, de Ausztria 98, Szlovákia pedig 97 százalékon áll. Az elmúlt évek tükrében ugyanakkor kétségkívül messze ez a legmagasabb hazai arány. Számításunk szerint a 6,3 milliárd köbméteres hazai rendszerben jelenleg 5,9 milliárd köbméter gáz áll. Szijjártó Péter szerint így biztosított Magyarország jövő évi gázellátása. Ezt szakértők már csak azért is vitatják, mert az éves hazai fogyasztás 9 milliárd köbméter. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal eközben közzétette, hogy az augusztusi adatok szerint az EU fővárosai közül Budapesten a legolcsóbb a lakossági gáz. Adatbázisuk tanúsága szerint ugyanakkor együtt állunk a dobogó legfelső fokán az elsőséget júliusban tőlünk visszavevő Bukaresttel. A többi rezsimutatónk nem változott.
Szerző
Frissítve: 2019.09.09. 19:37