Előfizetés

Teherautóval karambolozott egy gépkocsi Mezőörsnél, négy ember meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 17:32

Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Az autó utasai a helyszínen életüket vesztették.
Összeütközött egy teherautó és egy személygépkocsi hétfő délután a 81-es számú főút 63. kilométerszelvényében, a Győr-Moson-Sopron megyei Mezőörs térségében. Az autó négy utasa a baleset következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket vesztették – írja a police.hu. Az érintett útszakaszt a rendőrség a szemle és a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárta. A rendőrök a Győr felől érkezőket a főútról Midszentpuszta felé, a Kisbér felől érkezőket Mezőörs belterületén szintén Mindszentpuszta irányába terelik.

Járókelők mentették meg egy fiatal férfi életét a budapesti bevásárlóközpont parkolójában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 17:04
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Telefonos instrukciók alapján végezték a mellkasi nyomásokat a mentők kiérkezéséig.
Önkéntesek siettek azonnal a segítségére annak az férfinak, akihez a múlt héten kérték a fővárosi mentők segítségét – írja az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán. A bejelentés szerint a 20 év körüli férfi egy bevásárlóközpont parkolójában esett össze, a helyszínre a mentésirányító a legközelebbi eset kocsit és a Szív City mobil applikációt is riasztotta.
„A jelzésre négyen is a helyszínre szaladtak és a telefonos instrukciók alapján, kiváló csapatot alkotva végezték a mellkasi nyomásokat a mentők kiérkezéséig. A gyorsan kiérkező eset kocsi emelt szinten folytatta a küzdelmet a fiatalember életéért, ami végül sikerre vezetett. A férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba bajtársaink”

– fogalmazott a mentőszolgálat.

Tomboló vihar csapott le Szegedre, többen megsérültek (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:59

Fotó: Szegedma.hu
Fákat döntött ki, bútorokat dobált az orkánerejű szél, elvitte a helyi nemzeti színház épületének tetejét is.
Váratlan vihar söpört végig Szegeden, több helyen is kitépek fák maradtak az óriási, becslések szerint 112 kilométer/órás sebességű, esővel kísért szélrohamok után. Az ítéletidőnek egy súlyos és egy életveszélyes sérültje is van a szeged.hu szerint – utóbbit a Széchenyi téren érte a vihar, és egy padon ült, mikor a mögötte álló platánfa kitört, és ráborult. A szeged.hu úgy tudja, hogy a helyszínen hárman is megsérültek, ketten közülük pedig a válságos állapotban lévő első áldozatnak próbáltak segíteni. A Csongrád megyei katasztrófavédelem beszámolója szerint a a platán alá szorult sérültet végül tűzoltók szabadították ki a törzs alól. Munkájukat a Szeged Televízió is követte:
A megyei katasztrófavédelem közel ötszáz riasztást kapott a vihar tombolása alatt, elsősorban Szegedről. A Pusztaszeri utcában egy társasház belső udvarát rongálta meg a szél, a Szabadkai úton faágak dőltek a villamossínekre és a felsővezeték is leszakadt. A Hajnóczy utcában szintén több faág zuhant az úttestre, a város hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel eltávolították az ágakat. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán. 
A helyi lap hozzáteszi, hogy a A Lófaránál székeket és asztalokat vitt a szél, faágakat szakított le, a járókelők menekültek. A jogi kar épületének tetejét is megrongálta a vihar, cserepek estek az udvarba, a kültéri üveglift teteje betört. A jogi kar melletti épülete melletti ház tetejének egy része a Fekete sas utcába zuhant.
A Délmagyar pedig arról tett közzé videót, ahogy egy szélroham részben letépi a Szegedi Nemzeti Színház épületének tetejét, ahol ezek után már a nézőtérre esett az eső. A viharkárok miatt Szeged polgármestere, Botka László 200 millió forintot különített el a helyreállításra.
A vihar megbénította a térség közlekedését is: a Mávinform MTI-nek küldött tájékoztatása szerint Sztöbb vasútvonalon is fennakadások vannak. A közlemény szerint a szegedi fővonalon Szatymaz és Kiskundorozsma állomás között a vihar miatt több helyen faágak kerültek a felsővezetékre, ezért szünetel a vonatközlekedés ezen a szakaszon. Szatymaz és Szeged között pótlóbuszok viszik az utasokat, a szegedi vonalon egy-két órával hosszabb eljutási idővel kell számolni - várhatóan késő estig. Az InterCity vonatok Cegléd és Szeged között felármentesen vehetőek igénybe. A Szeged-Békéscsaba vonalon Hódmezővásárhely és Kútvölgy között fa dőlt a vasúti pályára, ezért a tervezetten Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő pótlóbuszok meghosszabbított útvonalon, Kútvölgyig járnak. A Szentes-Orosháza vonalon is fakidőlés okozott fennakadást, ott a forgalom már újraindult