Távozik a londoni alsóház elnöke

Publikálás dátuma
2019.09.09. 19:09

Fotó: AFP / PRU
Ha lesz a jövő hónapban előrehozott parlamenti választás, akkor annak időpontjában, választások híján pedig október 31-én köszön le John Bercow.
Távozik tisztségéből legkésőbb október végén John Bercow, a brit parlament alsóházának elnöke. Bercow, aki 2009 júniusa óta tölti be ezt a tisztséget, hétfőn közölte: ha lesz a jövő hónapban előrehozott parlamenti választás, akkor annak időpontjában, választások híján október 31-én – a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes határnapján – köszön le a parlamenti kamara éléről. Döntését bejelentő alsóházi felszólalásában Bercow kijelentette: meggyőződése szerint az okozza a legkisebb felfordulást és az legdemokratikusabb, ha az októberi utolsó vitanap után távozik. A Brexit jelenlegi határidejére utalva hozzátette, hogy október második fele „meglehetősen élénknek bizonyulhat” az alsóházban, és ez azt igényli, hogy abban a rövid időszakban még egy „tapasztalt egyén” – vagyis ő – irányítsa a parlamenti ügymenetet. Az 56 esztendős Bercow az alsóház 157. elnöke azóta, hogy a tisztség a jelenlegihez valamelyest hasonló formában és azonos elnevezéssel 1377-ben kialakult. Ő egyben az első, zsidó vallását gyakorló elnöke a választott törvényhozói kamarának. A II. világháború óta ugyancsak ő az első olyan elnöke az alsóháznak, akinek megbízatása alatt négy miniszterelnök – Gordon Brown, David Cameron, Theresa May és Boris Johnson – követte egymást. Bercow a Tony Blair vezette Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmét hozó 1997-es választásokon, az akkor ellenzékbe került – jelenleg kormányzó – Konzervatív Párt képviselőjeként jutott be az alsóházba. A brit parlamenti konvenció alapján az alsóház mindenkori elnökének meg kell szüntetnie tagságát abban a pártban, amelyet elnökké választásáig képviselt, és Bercow is így tett, amikor 2009-ben az alsóház élére választották. John Bercow-t az elmúlt hónapokban súlyos bírálatokkal illették a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának képviselői, akik megkérdőjelezték pártatlanságát a Brexit-folyamat parlamenti ügymenetének irányításában. Többször komoly konfliktus támadt közte és a kormány között is, legutóbb például márciusban, amikor egy 1604-ben kelt parlamenti precedensvégzésre hivatkozva megtiltotta, hogy Theresa May akkor miniszterelnök az EU-val kötött Brexit-megállapodás nem sokkal korábban elvetett verzióját „változatlan vagy jórészt változatlan” formában újból a ház elé terjessze. A konfliktus jeleként a Konzervatív Párt nemrégiben bejelentette, hogy a parlamenti konvenciókkal szakítva ellenjelöltet állít Bercow-val szemben a házelnök választókerületében a következő választásokon. Ez mindazonáltal jelentőségét vesztette, miután Bercow hétfőn bejelentette októberi távozását. Az íratlan hagyományok alapján a házelnöki posztra a két legnagyobb parlamenti erő, a Konzervatív Párt és a Munkáspárt felváltva állít jelölteket, így ha ezt a konvenciót betartják, az alsóház következő elnöke a Munkáspárt frakciójából kerülhet ki.
Szerző

Vízzel teli aknában találták meg egy másfél éves szlovák kisfiú holttestét

Publikálás dátuma
2019.09.09. 18:35
Illusztráció
Fotó: Horst Galuschka / AFP
A mentők megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.
Szombaton este egy aknából húzták ki egy másfél éves kisfiú holttestét a sabivoni járásbeli Ostrovany községben – írja a parameter.sk. A cikk szerint a fiút mintegy húsz percen át keresték, mire megtalálták a vízzel teli aknában, közel ahhoz a házhoz, amelyben a családjával éltek. Jozef Minár mentőszolgálati szóvivő közölte, hogy miután kihúzták az aknából, még megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A kisfiú egyik rokona a Joj TV-nek arról számolt be, hogy a közelükben játszott a kisfiú, de aztán szem elől tévesztették, egy idő után pedig azt kezdték kiabálni, hogy beleesett az aknába. A rendőrség vizsgálja, milyen körülmények között esett bele, Jana Ligday rendőrszóvivő közlése szerint büntetőeljárás indult az ügyben.
Szerző
Témák
Szlovákia akna

Sokba került Dániának Trump lemondott látogatása

Publikálás dátuma
2019.09.09. 18:30

Fotó: Mads Claus Rasmussen / AFP
Az amerikai elnök két héttel az út előtt döntött arról, hogy mégsem megy az országba.
Donald Trump amerikai elnök elmaradt dániai látogatása hozzávetőleg négymillió dán koronába (177 millió forint) került a dán rendőrségnek – közölte a dán közszolgálati rádió hétfőn. 
„A kiadásokhoz tartozik a többi között a visszavont szabadságok utáni kártérítés, a lefoglalt szállások törlése, az eszközökkel és felszereléssel kapcsolatos működési, valamint a szervezési időszakkal kapcsolatos költségek”

– derült ki a hatóság aktáiból.

Ezek a kiadások nem tartalmazzák azonban
a biztonsági szolgálat, a hadsereg, a koppenhágai repülőtér, valamint a dán királyi udvar költségeit, amelyek szintén előkészületeket tettek a magas rangú amerikai vendég fogadására.

Donald Trump két héttel szeptember elejére tervezett látogatása előtt lemondta dániai útját, mert a koppenhágai vezetés nem bizonyult hajlandónak tárgyalni vele Grönland eladásáról. Donald Trump Grönland megvételére vonatkozó felvetését egyébként sem a Dán Királyság – amelynek része az autonómiát élvező Grönland –, sem a grönlandi lakosság nem találta viccesnek. Mette Frederiksen dán kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a sziget nem eladó. Egyedül II. Margit dán királyné nem mutatkozott sértődöttnek. „Előfordul, hogy az embernek le kell mondania egy látogatást” – mondta, s hozzátette, a meghívás továbbra is fennáll.
Szerző