Őserdő vagy pálmaolaj – Harc a 60 milliárdos üzlet ellen

Publikálás dátuma
2019.09.10. 11:05

Fotó: SIA KAMBOU / AFP
Az ellenkezések ellenére a világ pálmaolaj-termelésének 85 százalékát adó Malajzia és Indonézia most olyan törvény bevezetését fontolgatja, amely szerint betiltanák azokat a termékeket, amelyek azzal büszkélkednek, hogy nem használnak pálmaolajat. Malajzia emellett nemzetközi kampányba és lobbizásba kezdett, hogy megvédje fő exportcikkét. Egyes áruházláncok az országban már meg is kezdték a pálmaolajmentes termékek eltávolítását polcaikról.
A pálmaolajat nem lehet egykönnyen kivezetni a piacról, már csak azért sem, mert a termelt mennyiség 70 százalékát az élelmiszeripar használja fel. Helyettesíteni lehetne napraforgó, repce vagy kókuszolajjal, de a pálmaolaj messze a legjobb hozamú, adott területen tízszer annyi termeszthető, mint a fent említettekből. Ha kicserélnénk az élelmiszerekben a pálmaolajat valamilyen más zsiradékra, az árak (legalábbis a gyártónál jelentkező költségek) mindenképpen emelkednének. Bár ettől nem nőne duplájára a margarin vagy a Nutella ára, de a multinacionális élelmiszeripari cégek olyan döbbenetes mennyiségű terméket állítanak elő, hogy összességében a csekély árkülönbség is hatalmas költségmegtakarítást eredményezhet. Márpedig a malajziai pálmaolaj tonnánkénti ára 544 dollár, ehhez képest a szójaolaj 625 dollár, a kókuszolaj 657. Ha nincs reális alternatíva, akkor a fenntartható módon való előállításra kell fókuszálni. E célból alakult a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal, amelyben a csatlakozott termelők vállalták, hogy nem vágnak ki érintetlen esőerdőt az ültetvények számára, biztosítják a vízkészletek védelmét, megakadályozzák az eróziót. A munkásoknak emberi körülményeket biztosítanak, a helyi közösségekkel pedig megegyeznek, ahelyett, hogy erővel elvennék a földjeiket. Ma az RSPO-minősítéssel rendelkező pálmaolaj a világtermelés ötödét adja. Több világcég, például a Nestlé, az Unilever és a Procter & Gamble vállalta, hogy csak fenntartható pálmaolajat fog vásárolni. Ez hatalmas lépés – de még mindig nem elégséges…. A Yorki Egyetem minap megjelentetett kutatása szerint a fenntartható pálmaolajra való áttérés lenne a legjobb a biodiverzitás számára, nem pedig a pálmaolaj teljes elfelejtése, és más olajnövények erőltetése.  Nem mindenki ért ugyanakkor egyet azzal, hogy létezik egyáltalán „fenntartható” pálmaolaj. A kutatók szerint semmi sem indokolja, hogy a termelők fenntarthatónak nevezzék saját működésüket, amikor az erdőirtás mértékében nincs különbség a különféle ültetvények között. Az eredményekről ezt a lesújtó összegzést nyilatkozta Roberto Gatti, a kutatás vezetője az Independentnek: ,,Az olajpálma termesztése minden esetben az eredeti növényzet teljes elpusztítását igényli... Ha a trópusi esőerdő megóvása elsődlegességet élvez a társadalmunkban, akkor (ezeken a területeket) nincs mód a pálmaolaj-termelésre" – írja az index.hu.

Fejbe lőtték az erdővédelmi hatóság egyik emberét Brazíliában

A brazil rendőrség gyilkosság miatt nyomoz annak a tisztségviselőnek az ügyében, aki azon dolgozott, hogy megvédje az őslakosokat azoktól a farmerektől és fakitermelőktől, akik el akarják foglalni a földjeiket a Vale do Javari rezervátum területén. Maxciel Pereira dos Santost kétszer lőtték fejbe Tabatinga városában, amikor egy forgalmas utcán motorozott. Brazíliában 2017-ben 57 környezetvédelmi aktivistát öltek meg.  Bolsonaro elnök hivatalba lépése óta az esőerdők védelméért felelős hatóság költségvetését 25 százalékkal vágták meg, az erdőtüzek megelőzésére pedig 23 százalékkal költenek kevesebbet. Ezzel egy időben a kiszabott környezetvédelmi bírságok száma 29 százalékkal csökkent, az összegük pedig 43 százalékkal esett vissza. BBC  

Szerző
Témák
Mozaik pálmaolaj