Több mint 100 gyors rádiókitörést észlelt egy kínai űrteleszkóp

Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:21

Fotó: Ou Dongqu/XINHUA / AFP
Titokzatos jeleket, úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB) észlelt az űrből egy, a Földtől mintegy három milliárd fényévnyi távolságra lévő forrásból a kínai óriásteleszkóp.
Az észlelés után a tudósok egyeztetik és feldolgozzák a jeleket – közölték a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói. 
A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcső a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkóp.       
A gyors rádiókitörések a legfényesebb kitörések az univerzumban. Azért nevezik őket gyorsnak, mert a jeleik rövidek, alig néhány milliszekundumosak. Eredetüket még nem tudták megmagyarázni. Az ismétlődő kitörések észlelése azonban segíthet a rádiókitörések fizikai mechanizmusának és eredetének megismerésében.
A kínai tudósok egy nagyon érzékeny műszert szereltek a teleszkópra, amellyel megfigyelték az FRB121102 nevű FRB-forrást. Ezt először 2015-ben észlelte a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium. Augusztus végétől szeptember elejéig több mint 100 kitörést észleltek a forrásból. Ez a valaha észlelt legmagasabb számú kitörés.
A Pingtang megyei karsztvölgyben álló FAST építése 2016 szeptemberében fejeződött be, rendszeres működését idén szeptemberben kezdi el. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal, amellyel a korábban kivitelezhetetlen kutatások is lehetővé válnak. A gravitációs hullámok, az exobolygók, az ultranagy energiájú kozmikus sugárzás (UHECR), a csillagközi anyag megismerésében, a csillagászati, asztrofizikai és alapvető fizikai ismeretek bővítésében is nagy szerepe lehet a jövőben.
Szerző
Témák
űrteleszkóp

Egyben, de irányíthatatlanul fekszik az indiai holdraszálló a „kemény leszállás” után

Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:42

Fotó: HANDOUT / AFP
„Egy darabban, megdőlve fekszik” az indiai Csandraján-2 űrszonda Vikram leszállóegysége a Holdon – közölte hétfőn az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
Vasárnap ugyan megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét, de mivel kapcsolat nem volt a Vikram nevű modullal, nem lehetett tudni, milyen állapotban ért földet. A Hold körül keringő indiai űrszonda fedélzetén lévő kamerával készült és hétfőn küldött képek szerint a leszállóegység „kemény leszállást” hajtott végre közel a tervezett helyszínhez.
„A leszállóegység ott van egyetlen darabban, nem tört össze. Megdőlt helyzetben van”

– idézte az ISRO illetékesét hétfőn a média.

 A holdraszálló egység és a rover élettartama egy holdi nap, azaz 14 földi nap.
A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat.
A híradások egy másik ISRO illetékest is idéztek, aki hétfőn arról beszélt, hogy a leszállóegységgel csak akkor lehetne helyreállítani a kapcsolatot, ha könnyen landolt volna és minden rendszere működne. 
„Van tapasztalatunk abban, hogy visszanyerjük az elveszett kapcsolatot egy űrhajóval, amely földkörüli pályán kering. De a Vikram esetében ez a műveleti rugalmasság nem áll fenn. A leszállóegység már a Hold felszínén fekszik, és nem tudjuk irányítani”

– mondta a szakember.

Szerző

Két ókori egyiptomi nemesember sírját is megnyitják Luxorban

Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:14

Fotó: Ken Gillham/robertharding / AFP
Restaurálták és megnyitják a látogatók előtt két ókori egyiptomi nemesember sírját Luxorban, a Drá Abul Naga nekropoliszban - jelentette be az egyiptomi régészeti minisztérium.
A több mint háromezer éves sírok közül az egyik (TT159) az újbirodalmi 19. dinasztia idejéből (i.e. 1295-1186) származik, és Ámon isten negyedik főpapja, Raja, valamint felesége, Mutemvia nyugodott benne. A másik, a 20. dinasztia idejéből (i.e. 1186-1069) származó sírban (TT286) egy Niai nevű tisztségviselőt, az áldozati asztal írnokát helyezték örök nyugalomra.
A gazdagon díszített barlangszerű sírkamrákat az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) 2,14 millió dolláros támogatásából, az Egyiptomi Amerikai Kutatóközpont (ARCE) részvételével, három évi munkával állították helyre eredeti szépségükben.
"A két sír csaknem 3500 éves, és nagyon jó állapotban van az elmúlt évek helyreállítási munkálatainak köszönhetően. Általuk új turistalátványossággal gyarapszik a Drá Abul Naga nekropolisz" - mondta a vasárnap sajtóbejáráson Mosztafa Vaziri, a Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.
Egyelőre nem közölték, hogy pontosan mikor nyitják meg a látogatók előtt az új látnivalókat a Nílus nyugati partján fekvő nekropoliszban.
Szerző
Témák
Luxor