Előfizetés

Több mint 100 gyors rádiókitörést észlelt egy kínai űrteleszkóp

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 16:21

Fotó: Ou Dongqu/XINHUA / AFP
Titokzatos jeleket, úgynevezett gyors rádiókitöréseket (Fast Radio Burst, FRB) észlelt az űrből egy, a Földtől mintegy három milliárd fényévnyi távolságra lévő forrásból a kínai óriásteleszkóp.
Az észlelés után a tudósok egyeztetik és feldolgozzák a jeleket – közölték a Kínai Tudományos Akadémia Állami Csillagvizsgáló Intézetének (NAOC) kutatói. 
A fél kilométer átmérőjű, FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) néven emlegetett rádiótávcső a valaha épített legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkóp.       
A gyors rádiókitörések a legfényesebb kitörések az univerzumban. Azért nevezik őket gyorsnak, mert a jeleik rövidek, alig néhány milliszekundumosak. Eredetüket még nem tudták megmagyarázni. Az ismétlődő kitörések észlelése azonban segíthet a rádiókitörések fizikai mechanizmusának és eredetének megismerésében.
A kínai tudósok egy nagyon érzékeny műszert szereltek a teleszkópra, amellyel megfigyelték az FRB121102 nevű FRB-forrást. Ezt először 2015-ben észlelte a Puerto Ricó-i Arecibo Obszervatórium. Augusztus végétől szeptember elejéig több mint 100 kitörést észleltek a forrásból. Ez a valaha észlelt legmagasabb számú kitörés.
A Pingtang megyei karsztvölgyben álló FAST építése 2016 szeptemberében fejeződött be, rendszeres működését idén szeptemberben kezdi el. Több mint tíz ország és régió kutatói terveznek megfigyeléseket a teleszkóppal, amellyel a korábban kivitelezhetetlen kutatások is lehetővé válnak. A gravitációs hullámok, az exobolygók, az ultranagy energiájú kozmikus sugárzás (UHECR), a csillagközi anyag megismerésében, a csillagászati, asztrofizikai és alapvető fizikai ismeretek bővítésében is nagy szerepe lehet a jövőben.

A Crohn-betegség nem „csak” hasfájás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 15:15

Fotó: GARO/Phanie / AFP
Ismeretlen a kiváltó oka, ráadásul százszázalékos gyógymódja sincs az emésztőrendszer krónikus gyulladásának, a Crohn-betegségnek.
Amikor az immunrendszer egészségesen működik, sok baktériumot, illetve beteg sejtet távolít el, megelőzve ezzel az elfajulásukat. Néha azonban, legtöbbször ismeretlen okból egészséges sejteket is megtámad. Ilyen, úgynevezett autoimmun folyamat eredménye a Crohn-betegség is, amikor a természetes védekező mechanizmus az emésztőtraktus nyálkahártyáját veszi célba. A gyulladással járó folyamat fekélyképződéshez, súlyos esetben akár vérzéshez is vezethet. A betegségre jellemző lehet a tünetek időszakos fellángolása – mondta dr. Koncz Zsuzsa, a Budai Egészségközpont gasztroenterológus szakorvosa.

A Crohn-betegség leggyakoribb bélrendszeri tünetei:

• krónikus vizes vagy véres-nyákos hasmenés • alhasi görcsös fájdalom • étvágytalanság, fogyás • fáradékonyság • hőemelkedés, láz • ritkábban puffadás, hányinger, hányás

Egyéb tünetei

• ízületi tünetek • bőrelváltozások, kiütések • afta a szájban • szemproblémák

Az évente százezer emberből 10-15-öt érintő Crohn-betegség nőket és férfiakat is érint, és gyakran családi halmozódást mutat. A tápcsatorna bármely szakaszát, azaz a nyelőcsövet, gyomrot, vékony- és vastagbelet is érintheti, ezért szinte nincs két ugyanolyan formája. A tünetek együttes előfordulása esetén célszerű minél előbb gasztroenterológushoz fordulni, aki a laborvizsgálatok mellett széklettenyésztéses vizsgálatokat rendelhet el. A diagnózis felállításához szükség lehet hasi ultrahangra, vastagbéltükrözésre vagy gyomortükrözésre is - mondta a szakorvos.
„Mivel jelenleg nincs gyógymód a betegség végleges gyógyítására, így az elsődleges cél a tünetek csökkentése és a bélnyálkahártya gyógyítása. Egyes gyógyszereket a fellángolási időszakban, másokat pedig a nyugalomban lévő fázisban, a következő fellángolás megelőzésére alkalmaznak. Előfordul, hogy több gyógyszert is ki kell próbálni, mire kiderül, hogy melyik a leghatásosabb. Vannak olyan helyzetek is, amikor sebészeti úton el kell távolítani a gyulladt- vagy a szűkült bélszakaszt. A tünetek életmódbeli változtatással is enyhíthetők, segíthet a rostdús ételek fogyasztása és a dohányzás elhagyása. Érdemes tartózkodni a nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerektől is, mert a betegség fellángolását okozhatják” – tette hozzá a szakorvos.

Egyben, de irányíthatatlanul fekszik az indiai holdraszálló a „kemény leszállás” után

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.09. 14:42

Fotó: HANDOUT / AFP
„Egy darabban, megdőlve fekszik” az indiai Csandraján-2 űrszonda Vikram leszállóegysége a Holdon – közölte hétfőn az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO).
Vasárnap ugyan megtalálták a Hold felszínén a második indiai űrmisszió, a Csandraján-2 űrszonda leszállóegységét, de mivel kapcsolat nem volt a Vikram nevű modullal, nem lehetett tudni, milyen állapotban ért földet. A Hold körül keringő indiai űrszonda fedélzetén lévő kamerával készült és hétfőn küldött képek szerint a leszállóegység „kemény leszállást” hajtott végre közel a tervezett helyszínhez.
„A leszállóegység ott van egyetlen darabban, nem tört össze. Megdőlt helyzetben van”

– idézte az ISRO illetékesét hétfőn a média.

 A holdraszálló egység és a rover élettartama egy holdi nap, azaz 14 földi nap.
A leszállóegységgel szombat hajnalban szakadt meg a kapcsolat, mindössze pár perccel azelőtt, hogy talajt ért volna a Hold eddig felfedezetlen térségében, annak déli sarkvidékén. Az ISRO szerint a Vikram már 2,1 kilométerre megközelítette a Holdat, amikor elveszett vele a kapcsolat.
A híradások egy másik ISRO illetékest is idéztek, aki hétfőn arról beszélt, hogy a leszállóegységgel csak akkor lehetne helyreállítani a kapcsolatot, ha könnyen landolt volna és minden rendszere működne. 
„Van tapasztalatunk abban, hogy visszanyerjük az elveszett kapcsolatot egy űrhajóval, amely földkörüli pályán kering. De a Vikram esetében ez a műveleti rugalmasság nem áll fenn. A leszállóegység már a Hold felszínén fekszik, és nem tudjuk irányítani”

– mondta a szakember.