Előfizetés

2,6 milliós átlagáron osztogatja a lakásokat a szolnoki fideszes önkormányzat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 08:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Két év alatt 40 lakást adtak el, és Szalay Ferenc polgármester szerint nem minősül közérdekű adatnak, hogy milyen értékbecslés után állapították meg a rendkívül kedvező árakat.
A 24.hu információja szerint Kozák Ferenc, a Lungo Drom Szolnoki prominense, Farkas Flórián volt ORÖ-elnök, fideszes képviselő régi szövetségese volt az egyike azoknak a lakásbérlőknek, akiknek a fideszes vezetésű város eladta az általuk bérelt önkormányzati tulajdonú lakást. Kozák - aki a helyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökeként jelenleg is központi szereplő a választási felkészülésben - egy 76 nézetméteres, két és fél szobás ingatlant bérelt a Megyeháza szomszédságában. 
És a belvárosi, Tisza-parti lakásért mindössze 4,1 millió forintos bruttó árat kért az önkormányzat.

Pedig Szolnok belvárosában jelenleg 25-35 millió forintnál olcsóbban nem nagyon lehet 70-80 négyzetméter közötti lakást találni. De a szerződés szerint az önkormányzat eredetileg is csak 4,6 millió forintban határozta meg az ingatlan forgalmi értékét, aztán még ebből is tett félmilliós engedményt a bérlő értéknövelő beruházásaira hivatkozva. Azt, hogy Kozák kiváló üzletet csinált, mi sem jelzi jobban, mint hogy azonnal továbbértékesítette a lakást.
Szalay Ferenc polgármester fideszes önkormányzata két év alatt negyven lakást értékesített a bennük lakó bérlőknek, mint ezt az ellenzék közös polgármester-jelöltjének, Radócz Zoltánnak sikerült megtudnia. Voltak, akik Kozák Ferencnél is szerencsésebbek voltak:
a két év alatt értékesített lakások átlagára ugyanis alig haladta meg a 2,6 millió forintot.

Az önkormányzat sem a szerencsések neveit, sem azt nem volt hajlandó elárulni, milyen értékbecslések alapján határozta meg a szokatlanul alacsony árakat. Állítják, ez utóbbi nem is minősül közérdekű adatnak. Radócz ezért pert is indított az önkormányzat ellen, ami folyamatban van.

Herényi Károly: Helyben kell kezdeni a túlhatalom felszámolását

Vas András
Publikálás dátuma
2019.09.10. 08:50

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Érzi a változtatás igényét – mondja Herényi Károly, aki az MDF bukása után évekre eltűnt a nagypolitikából, de most megmérkőzik a fideszes polgármesterjelölttel.
Tényleg erre van szüksége? Az UD Zrt.-ügy miatt nyolc évig távol kellett tartanom magam a közélettől, mert vádlott volt a megszólításom. Noha elvileg letöltendő büntetéssel fenyegettek, a per végül megrovással ért véget, az ítéletének pedig köze sincs a valósághoz. Teljesen egyértelmű, csak azért volt szükség az egészre, hogy meghurcoljanak, s hosszú évekre kivonjanak a politikából.

Akkor dafke indul? Sokan megkértek rá, hogy jelöltessem magam. Olyanok, akik változásokat akarnak. És persze magam miatt is: 30 éve, a rendszerváltáskor szálltam be a politikába, és sok jót ígértem a választóknak, de keveset tudtam megvalósítani azok közül. Vagyis tartozásom van feléjük. Elsősorban a közhangulaton szeretnék változtatni, ugyanis a városban a szembenállás kultúrája uralkodik az együttműködés helyett.

Miért lenne másképp, mint az országban? De ebbe nem szabad beletörődni! Ahogyan abba sem, hogy a mostani hatalmi struktúra a mindenhatóságon és az információk hiányos-szelektált adagolásán alapszik. A kormány túlhatalma pedig lesugárzik az önkormányzatiságba.

A sorozatos kétharmadok azt mutatják, hogy az embereket ez nem zavarja, de legalábbis kevéssé érdekli.
Én viszont éppenséggel a változtatás igényét látom. Persze nem mindig fennhangon jelenik, meg, elég nagy a látencia. Erről is beszéltünk a kampánynyitón Farkasházy Tivadarral.

Tizenöt éve nehéz lett volna elképzelni, hogy együtt kampányolnak. Bár más politikai oldalon álltunk, mindig tiszteltem. Nem vagyok híve annak, hogy politikai alapon szelektáljam, kivel állok szóba. Amúgy a 2004-es, uniós csatlakozásról szóló népszavazás előtt minden parlamenti párt együtt kampányolt, s azt kifejezetten élveztem.

Innen jutottunk el 2019-re odáig, hogy az Európai Parlamentben magyar hazaárulózza a magyart.
Sajnos a politikai elit kulturális színvonala folyamatosan zuhan. De ez világtendencia, elég ha Nagy-Britannia vagy az Egyesült Államok első emberére nézünk. A kampányban amúgy éppen az emberek ezzel kapcsolatos más irányú igényeit akarjuk kielégíteni.

A többes szám az ellenzéki pártokat jelöli? Függetlenként indulok, az ellenzék azzal támogat, hogy nem indít senkit velem szemben. Riválisaim a Fidesz-KDNP pártkatonái lesznek: a polgármester és a jelenlegi képviselők, akik a helyi érdekek képviselete helyett Orbán Viktor helytartójaként viselkednek, dolgoznak, az ő és köreinek érdekeit szolgálják.

Földváron még nincsenek is annyira jelen a NER-oligarchák, mint más balatoni településeken.
Azért a régi minisztériumi vendégház, a Három Hattyú már Mészáros Lőrincé. És úgy hallani, a kikötőre is fáj a foga. Erről szól a rendszer: bekebelezni mindent, amit lehet, aztán a fejlesztésekkel elzárni a tavat az átlagemberek elől. Fel is vállalják, hogy nem kell a „proli” a Balatonhoz! Fizetőssé tették a földvári strandokat, a parkolást, sokan pedig ezt már nem engedhetik meg maguknak. Én viszont azt szeretném, hentes is legyen, ne csak Mészáros.

Lehet választást nyerni az ingyenes parkolás ígéretével? Nem is ezzel kampányolok, hanem azzal, hogy kérdezzük meg róla az embereket. Halljuk a véleményeket mindenről, döntsünk együtt, hogy minél több embernek jó legyen! Egy település többet jelent a járdánál, a térkőnél. Azt kell észrevenni, hogy a Facebookon helyi nyugdíjas csoport működik: az idős emberek megtanulták használni az internetet, mert csak így tudnak napi kapcsolatban lenni külföldön élő gyerekeikkel, unokáikkal, akik elmentek innen valamiért. Pedig Balatonföldvár még az ország szerencsésebb települései közé tartozik. Harminc évvel vagyunk a rendszerváltás után, de csak egyre rosszabb a helyzet. Meg kell értetni az emberekkel végre, nem azért születünk a világra, hogy valakit kiszolgáljunk, hanem hogy szabadon dönthessünk. Ha ezt elhiszik, s azt is, tényleg kíváncsiak vagyunk rájuk, az hatalmas lépés lesz a paternalizmus felszámolása felé. Csak ezt helyben kell elkezdeni.

Összefogás és plakátharc Százhalombattán

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.09.10. 08:20

Fotó: Helyi Lokálpatrióták Egyesülete Százhalombatta Facebook-oldala
Asztalos Dezső lapunknak bejelentette: visszalép Mánya Zsolt javára és egyéniben indul, hiszen „ha ketten is polgármesterek akarunk lenni, akkor csak azt érjük el, hogy biztosan maradjon Vezér Mihály.”
Egy újabb településen, Százhalombattán egyezett meg az ellenzék az októberi önkormányzati választásra, így a Pest megyei városban is egy kihívója lesz a kormánypártnak – tudta meg a Népszava. A városban egyébként csak „civil” jelöltek mérettetik meg magukat. A Fidesz-KDNP a várost 2006 óta vezető Vezér Mihály mögé állt be, az MSZP-Párbeszéd, valamint a helyi Jobbik Asztalos Dezső, míg a Momentum és a DK Mánya Zsoltot szerette volna polgármesternek. Asztalos lapunknak bejelentette: visszalép Mánya javára és egyéniben indul, hiszen „ha ketten is polgármesterek akarunk lenni, akkor csak azt érjük el, hogy biztosan maradjon Vezér Mihály.” Asztalos szavait igazolják az uniós választási eredmények is. Százhalombattán májusban a Fidesz-KDNP 43, a DK 24, a Momentum 11, míg az MSZP 6 százalékot szerzett.
Szeptember elején egyébként Asztalos Dezső szervezete, a Helyi Lokálpatrióták Egyesülete (HELP) hat óriásplakátot helyezett ki, amelyeket még bőven a kampány kezdése előtt vettek meg. Ezeken csak annyi állt: HELP – egy közösség a városért – október 13. Az hat plakátból négyet másnapra leragasztottak. 

Hétfőn természetesen megkerestük Vezér Mihályt is, arról érdeklődve, hogy valóban ő szedette-e le a plakátokat, ahogy a HELP állítja. A polgármester azóta sem válaszolt, viszont sajtómunkatársa küldött egy e-mailt, amelyben reagálnak a cikkre:   Százhalombatta Város Polgármestere, Vezér Mihály visszautasítja azt a rágalmat, amely szerint eltávolíttatta a Helyi Lokálpatrióták Egyesülete (HELP) városunkban kihelyezett óriásplakátjait. A Százhalombatta területén található plakáthelyek kezelése és gondozása a SZÁKOM Nonprofit Kft. feladata. A cég 2016-ban kötött szerződést – a budapesti reklámfelületeket is értékesítő – KROCK Kft.-vel a reklámfelület értékesítésére azzal a feltétellel, hogy azokon politikai hirdetés nem szerepelhet. Velük állt szerződéses kapcsolatban a HELP, így a plakátok eltávolításáról is ők tudnak nyilatkozni. Vezér Mihály az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület (ÉSZKE) támogatásával indul a százhalombattai önkormányzati választásokon. Az ÉSZKE 15 éve működő civil szervezet, polgármester-jelöltjük pedig 18 éve pártfüggetlen. Százhalombattán nemrég két „álcivil” szervezet jött létre pártpolitikusokból, akik célja a valódi civil szervezet leváltása.