Előfizetés

Nyolc év fegyházbüntetésre ítélték a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.10. 15:09
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Győri Ítélőtábla döntése jogerős.
Jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla kedden a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját, aki a felügyeletére bízott kiskorúakkal szexuális kapcsolatot létesített. A másodfokú döntéssel a folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és annak kísérlete büntettetett folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és annak kísérlete bűntettre változtatta a táblabíróság, egyebekben helyben hagyta az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék tavaly november 21-én hozott határozatát. Helyben hagyta a bíróság a másodrendű vádlottnak, az otthon egykori nevelőjének büntetését is, akit kétrendbeli szexuális visszaélés bűntette miatt másfél év – három év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítéltek első fokon, emellett mindkét vádlottat véglegesen eltiltották a 18 év alattiakkal való foglalkozástól. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, aki 26 éven keresztül volt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola igazgatója, éveken keresztül végzett szexuális cselekményeket a felügyelete alatt álló kiskorúakkal. Két fiatal ezek kezdetekor még nem múlt el 12 éves, három sértettel 14 éves kora előtt lépett szexuális kapcsolatba. Ezen felül a férfi több 18 év alatti sértettel szemben is súlyosan szeméremsértő magatartást tanúsított, egyikükkel rendszeresen szexuális cselekményt végzett. A másodrendű vádlott a vádirat szerint egy felügyelete alatt álló, 14 év alatti fiatallal lépett egyszer szexuális kapcsolatba, három esetben pedig a 14 év feletti sértettekkel szemben fennálló hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve végzett szexuális cselekményt. Kovács Tamás, a tanács elnöke indoklásában elmondta, hogy a minősítést azért kellett megváltoztatni két esetben, mert az elkövetés óta szigorodott a büntető törvénykönyv szabályozása, a Székesfehérvári Törvényszék azonban nem az arra az időszakra hatályos törvényi szabályozást alkalmazta. Mindezek mellett bár a cselekménysor ugyanaz volt éveken át két sértett esetében, azonban az életkoruk változott. A büntető törvénykönyv pedig eltérően szabályozza a 12 év alatti, a 12 és 14 év, valamint a 14 és 18 év közötti sértett sérelmére elkövetett szexuális indíttatású bűncselekményeket. A bűnösségi körülményeket teljes körűen és helyesen tárta fel a Székesfehérvári Törvényszék a másodfokú bíróság szerint, sem további enyhítő vagy súlyosító szempontok nem merültek fel. Emellett az elsőfokú bíróság alkalmazta az egyéniesítés és a tettarányosítás szabályait, a büntetési tételeken belül arányos büntetéseket alkalmazott mindkét vádlott esetében. 

Halálra gázolt egy embert a vonat a Keletinél, kisiklott egy kocsi a Nyugatinál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 07:11
Illusztráció
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Újszász-Békéscsaba és Miskolc felé késnek a vonatok, a lajosmizsei vonal járatai pedig csak Kőbánya-Kispest állomásig közlekednek.
A Keleti pályaudvar és Kőbánya-felső között hajnalban elgázolt egy embert a Szolnokra tartó vonat - tette közzé a Mávinform kedd reggel közösségi oldalán. A helyszínelés befejezéséig - várhatóan reggel 7-ig - csak egy vágányon haladhatnak a vonatok, emiatt a Budapest-Újszász-Szolnok-Békéscsaba és a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon késésekre kell számítani.
A katasztrófavédelem arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a VIII. kerületben, az Asztalos Sándor út és a Salgótarjáni utca kereszteződése közelében történt a vasúti baleset.
Három vágányon szünetel a közlekedés a Nyugati pályaudvaron

- írják szintén kedd reggel, mert egy utasokat nem szállító szerelvény egyik kocsija kisiklott hajnalban. Amíg a kocsi elvontatásán dolgoznak, a lajosmizsei vonal járatai csak Kőbánya-Kispest állomásig közlekednek a torlódások enyhítése érdekében. Az InterCity vonatok a Nyugati és Kőbánya-Kispest között felármentesen vehetők igénybe.
Kapcsolódó
Beteg lett az éjszakás, nem nyitott ki egy pénztár sem a Keletiben

Eltűnt egy 14 éves budapesti lány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.09. 18:46

Fotó: police.hu
A rendőrök keresik Ubrankovics Flóra Beatrixot.
A police.hu oldalon közzétett tájékoztatás szerint a 14 éves lány szombaton elment otthonról, azóta nem találják, a rendőrök jelenleg is keresik. Ubrankovics Flóra Beatrix 177 centiméter magas, vékony testalkatú, hosszú barna hajú. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVIII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a képen látható lányt felismeri, tartózkodási helyéről vagy eltűnésének körülményéről információval rendelkezik, névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” számán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.​