A fővárosi albérletárak alapján Európa középmezőnyébe tartozunk

Publikálás dátuma
2019.09.10. 15:21

Fotó: AFP
Az átlagbérek mezőnyében viszont csak az utolsó ötödbe férünk be.
Statisztikailag is megalapozottnak tűnik, hogy magasnak érezzük a magyar, főként a budapesti albérletárakat - írja a Hvg.hu az Otthon Centrum által közreadott elemzésre hivatkozva, amelyben az áll, hogy a fővárosi albérletárak alapján Európa középmezőnyébe tartozunk. A legolcsóbban Ukrajnában és Fehéroroszországban érhető el egy kétszobás ingatlan, míg a kontinens pénzügyi központjaiban ennek tízszeresébe is kerülhet ugyanez. A hazai albérletárak a középmezőny alsó felébe pozicionálták Magyarországot. Az elemzés szerint a rangosabb európai fővárosokban 500-600 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül egy átlagos lakás havi bérleti díja: ebbe a körbe tartozik Amszterdam, Oslo vagy Koppenhága. Ugyanakkor Zürichben, Londonban és Párizsban ennél már csak drágábban lehet ingatlant bérelni. Ezekben a városokban egy átlagos kétszobás lakásért 700 ezer forintnak megfelelő eurót vagy svájci frankot kell fizetni. Sőt: egy minőségi vagy egy ennél nagyobb alapterületű lakóingatlan bérleti díja havi egymillió forinttól indul. Ezzel szemben Ukrajnában vagy Fehéroroszországban 60-70 ezer forintnyi díjért lehet kétszobás lakást bérelni. Országokon belül persze vannak regionális különbségek: Bécsben 200–300 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy kétszobás lakásért, míg ugyanez Grazban vagy Linzben 25-30 százalékkal kedvezőbb havi bérleti díjért is elérhető. Budapest mai albérletáraival az európai középmezőny alsó felében helyezkedik el. A Varsóban vagy Prágában tapasztalható áraknál valamivel olcsóbb a magyar fővárosban lakást bérelni. Ennek megfelelően az V. kerületben egy 60 m2 körüli bérleményt 200 ezer forinttól 300 ezer forintig hirdetnek. Vidéken 100 ezer forint alatt is lehet kétszobás lakást bérelni. Persze az árak mindig a bérekkel összevetve mondanak valamit - teszi hozzá a Hvg.hu, majd így folytatja a lap: a keresetek rangsorában az EU-ban vásárlóerő-paritáson számolva az EU sereghajtó ötösébe tartozunk a KSH adatai alapján. Az Otthon Centrum elemzése nemcsak az EU-s államokat nézi, de az mindenképp tanulságos, hogy egy 6. kerületi bérlakás díja nagyobb mint egy ljubjanai, grazi vagy drezdai bérlakásé. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 23:58

Még ötszáz dél-alföldi otthonban nincs áram

Publikálás dátuma
2019.09.10. 13:41

Fotó: Szegedma.hu
A Szegedet és környékét letaroló tegnapi vihar nyomán már csak mintegy 500 ügyfélnél nincs áram - közölte az állami közműszolgáltató. Sok kisfeszültségű hálózat is megrongálódott.
Közel negyvenezer ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet a Dél-Alföldön végigvonult hatalmas vihar tegnap délután. Az NKM hálózatos kollégái gyors és szervezett munkájának köszönhetően szinte mindenütt sikerült helyreállítani a középfeszültségű hálózaton keletkezett hibákat. Mostanra már csak alig 500 ügyfélnél nincs áram - közölte az állami közműszolgáltató. Szegedet és környékét érintette leginkább a vihar, amely jelentős károkat okozott. A helyreállítás tegnap éjszaka is zajlott. A munkálatok a mai napon is folytatódnak, hisz nagyon sok a kisfeszültségű hálózaton is keletkezett hiba - fűzik hozzá. A vezetékekre dőlt fákról továbbra is várják a bejelentéseket a +36 62 565 881 számon.
Szerző

Ilyen a Fidesz-féle gazdasági aranykor: 800 munkást tesz utcára az Electrolux

Publikálás dátuma
2019.09.10. 13:24
Illusztráció
Fotó: dycj / Imaginechina
Miközben egyik kezével a szakképzést teszi a felsőoktatás helyére a kormány, másikkal közpénzt oszt automatizációra - csakhogy, mint a példa mutatja, nem kell munkás ott, ahol automatizáció van.
Hosszan ecsetelte hétfőn Orbán Viktor az ITU Telecom World konferencián, hogy a technológiai fejlődés szárnyain milyen csodás magasságokba emelkedik éppen Magyarország. Arasznyira a teljes foglalkoztatottság, monda, mintha ezt amúgy nem a munkanélkülieknek a közmunka-program csapdájába ejtésével érte volna el. Aztán Matolcsy György jegybankelnök is keményen beleállt Varga Mihály pénzügyminiszterbe, mert ez utóbbi azt merészelte mondani: vége az "aranykornak". Dehogy van vége, még csak most kezdődik, mondta Matolcsy. És miközben egyik kezével a rugalmas tudást adó felsőoktatást üti a kormány, hogy helyét egydimenziós szakképzések vehessék át, a másikkal közpénz-milliárdokat száz- és ezerszám lapátol a nagyvállalatoknak, adókedvezményeket is ad, mondván, cserébe munkahelyteremtő technológiát, automatizációt és digitalizációt hoznak hazánkba.
Nos, az egyik nagyvállalat, az Electrolux éppen kedden azt jelentette be: a dicsőített automatizáció és digitalizáció jegyében 800 munkást tesznek az utcára. Az "Ipar 4.0" jegyében nagyjából 100 millió eurót fektet a nyíregyházi hűtőgyár korszerűsítésébe a cég, írják angol nyelvű közleményükben. A jászberényi üzem termelését pedig kiszervezik külső partnereknek. Az eredmény versenyképesebb termelés: nagyobb hatékonyság, alacsonyabb költségek, kisebb emberigény. 
A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak - nyilatkozta közleményében Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója. Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti a vezetőség, továbbá felveszik a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki. A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül.
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 15:05