Még ötszáz dél-alföldi otthonban nincs áram

Publikálás dátuma
2019.09.10. 13:41

Fotó: Szegedma.hu
A Szegedet és környékét letaroló tegnapi vihar nyomán már csak mintegy 500 ügyfélnél nincs áram - közölte az állami közműszolgáltató. Sok kisfeszültségű hálózat is megrongálódott.
Közel negyvenezer ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet a Dél-Alföldön végigvonult hatalmas vihar tegnap délután. Az NKM hálózatos kollégái gyors és szervezett munkájának köszönhetően szinte mindenütt sikerült helyreállítani a középfeszültségű hálózaton keletkezett hibákat. Mostanra már csak alig 500 ügyfélnél nincs áram - közölte az állami közműszolgáltató. Szegedet és környékét érintette leginkább a vihar, amely jelentős károkat okozott. A helyreállítás tegnap éjszaka is zajlott. A munkálatok a mai napon is folytatódnak, hisz nagyon sok a kisfeszültségű hálózaton is keletkezett hiba - fűzik hozzá. A vezetékekre dőlt fákról továbbra is várják a bejelentéseket a +36 62 565 881 számon.
Szerző

Ilyen a Fidesz-féle gazdasági aranykor: 800 munkást tesz utcára az Electrolux

Publikálás dátuma
2019.09.10. 13:24
Illusztráció
Fotó: dycj / Imaginechina
Miközben egyik kezével a szakképzést teszi a felsőoktatás helyére a kormány, másikkal közpénzt oszt automatizációra - csakhogy, mint a példa mutatja, nem kell munkás ott, ahol automatizáció van.
Hosszan ecsetelte hétfőn Orbán Viktor az ITU Telecom World konferencián, hogy a technológiai fejlődés szárnyain milyen csodás magasságokba emelkedik éppen Magyarország. Arasznyira a teljes foglalkoztatottság, monda, mintha ezt amúgy nem a munkanélkülieknek a közmunka-program csapdájába ejtésével érte volna el. Aztán Matolcsy György jegybankelnök is keményen beleállt Varga Mihály pénzügyminiszterbe, mert ez utóbbi azt merészelte mondani: vége az "aranykornak". Dehogy van vége, még csak most kezdődik, mondta Matolcsy. És miközben egyik kezével a rugalmas tudást adó felsőoktatást üti a kormány, hogy helyét egydimenziós szakképzések vehessék át, a másikkal közpénz-milliárdokat száz- és ezerszám lapátol a nagyvállalatoknak, adókedvezményeket is ad, mondván, cserébe munkahelyteremtő technológiát, automatizációt és digitalizációt hoznak hazánkba.
Nos, az egyik nagyvállalat, az Electrolux éppen kedden azt jelentette be: a dicsőített automatizáció és digitalizáció jegyében 800 munkást tesznek az utcára. Az "Ipar 4.0" jegyében nagyjából 100 millió eurót fektet a nyíregyházi hűtőgyár korszerűsítésébe a cég, írják angol nyelvű közleményükben. A jászberényi üzem termelését pedig kiszervezik külső partnereknek. Az eredmény versenyképesebb termelés: nagyobb hatékonyság, alacsonyabb költségek, kisebb emberigény. 
A dolgozói érdekképviseletet már tájékoztatták terveikről, s velük együttműködve méltányos szociális megállapodás kialakításán dolgoznak - nyilatkozta közleményében Gönczy Sándor, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója. Az átszervezés tervét a vállalat helyi üzemi tanácsával is egyezteti a vezetőség, továbbá felveszik a kapcsolatot a helyi munkaügyi hivatallal, hogy az érintett dolgozók munkaerőpiacon történő elhelyezkedésére tervet dolgozzon ki. A kölcsönzött munkavállalók szerződését a mindenkori piaci igények figyelembevételével vizsgálják felül.
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 15:05

3,1 százalékra szelídült az infláció

Publikálás dátuma
2019.09.10. 09:55

Fotó: Shutterstock
Júliushoz képest 0,1 százalékkal m ég csökkentek is az árak.
Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt. Elemzők 3,2 százalékot vártak augusztusra. A szezonálisan kiigazított maginfláció az előző havival megegyező 3,7 százalék volt. Az év első 8 hónapjában 3,4 százalékos volt az infláció a tavalyi azonos időszakhoz képest - derül ki a KSH gyorsjelentéséből. Júliushoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az üzemanyagok, 2,1 százalékkal a ruházati cikkek és 0,4 százalékkal az élelmiszerek ára. A szolgáltatások 0,3 százalékkal drágultak. A nyugdíjasok fogyasztói kosarára számított éves infláció a teljes kosárra mértnél magasabb, 3,4 százalékos volt.
Szerző
Témák
infláció