Előfizetés

Kibertámadás érte az Osztrák Néppártot, még hamis adatokat is betápláltak a rendszerbe

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2019.09.10. 15:46

Fotó: ROBERT JAEGER / AFP
A hackerek kampányterveket, emaileket, a konkurensekről készült jelentéseket, interjúkat töltöttek le.
Egyelőre ismeretlen hackerek behatoltak az Osztrák Néppárt (ÖVP) informatikai rendszerébe, és ott öt héten át ügyködtek – az őszi választásokhoz kötődő kampányterveket, emaileket, a konkurensekről készült jelentéseket, interjúkat töltöttek le, de a könyvelés, a befolyt támogatási összegek sorsa iránt is érdeklődtek. A hírt Sebastian Kurz pártelnök jelentette be. A múlt héten leplezték le a behatolást a szakemberek. A hackerek 1300 gigabit adatot töltöttek le, és ezen felül hamis adatokat, téves információkat is betápláltak a rendszerbe. A behatolás akkor tűnt fel, amikor eljutott a médiához az ÖVP titkolt információja, miszerint Ausztria egyik leggazdagabb embere, Hertie Horten összesen egymillió euróval támogatta a pártot. Még az is kitudódott, hogy a milliomosnő 49 ezer eurós részösszegekben utalta át a pénzt, azaz olyan összeghatárral, amellyel még nem kell bejelentést tenni az ajándékról a számvevőszéknek. Az ÖVP két profi céget bízott meg a behatolók kilétének a felderítésével.

Változik Róma hangneme

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.10. 14:50

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Conte arról is beszélt, hogy új politikai és szociális paktum született, ez jelenti a kormány reformjainak alapját.
A szenátusban kért támogatást a kormány programjához Giuseppe Conte. A kormányfő megismételte a képviselőházban előző nap ismertetett kormányprogramot, arról beszélt, hogy új politikai és szociális paktum született, ez jelenti a kormány reformjainak alapját. Ismét utalt arra, hogy változik a kormány eddigi hangneme. Az olasz miniszterelnök simán vette az első parlamenti akadályt, hétfőn ugyanis a képviselőházban az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) alkotta kabinetet 343 honatya támogatta, 263-an nyomták meg a nem gombot, három képviselő (mindannyian a dél-tiroli, német ajkú kisebbségi párt, az SVP tagjai) pedig tartózkodott. Nicola Zingaretti, a PD elnöke megjegyezte, megtették az első lépést Olaszország megváltoztatásáért. A szavazás idején a két szélsőjobboldali ellenzéki párt, a Matteo Salvini volt belügyminiszter által fémjelzett Liga és az Olasz Testvériség (FdI) hívei a parlament előtt tüntettek, mert szerintük a kormány nem a választók akaratát képviseli. A mindennapi munkában csekély lelkesedéssel résztvevő Salvini akkor nem a parlamentben ült, hanem a tüntetőkkel készített szelfiket, s harciasan támadta Conte második kabinetjét. Hangzatosan megjegyezte, hogy Conténak hagyja a kormányfői bársonyszéket, ő maga inkább „megőrzi a méltóságát”. (Salvini kedden a szenátust már megtisztelte jelenlétével.) A két kormánypárt közötti megállapodás a választási rendszer reformjára is kiterjed. Ugyan a kormány programja közvetlenül nem rendelkezik erről, de az elvi megegyezésben szó van arról, hogy az ország teljesen visszaáll az arányos választási rendszerre, tehát a mandátumokat arányosan osztják el a pártokra leadott szavazatok arányában. Várhatóan négy százalékra viszik le a parlamenti küszöböt. Ez jelenleg két pártot érinthetne. Egyrészt az egyértelműen uniópárti Több Európát (+Eu) nevű politikai erőt, amely egyes felmérések szerint elérné ezt a küszöböt, másrészt az olasz Balpártot, amelyik ennek közelében van, bár egyik iroda sem látja négy százalékon.

48 amerikai tagállam indított vizsgálatot a Google ellen

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.10. 14:34

Fotó: Emin Sansar / AFP / Anadolu Agency
Vizsgálat folyik a Facebook ellen is, mert az a közösségi média területén meglévő monopolhelyzetét felhasználhatta a verseny korlátozására.
Negyvennyolc amerikai tagállam trösztellenes vizsgálatot indított a Google ellen, hogy végre kiderüljön, mire használja rendkívüli piaci helyzetét a cég - derül ki Ken Paxton texasi ügyész hétfői bejelentéséből. Egyedül Kalifornia és Alabama nem csatlakozott a kétpárti egyetértéssel vizsgálatot követelő államokhoz. Támogatja viszont a kezdeményezést a főváros, Washington kerülete, valamint Puerto Rico, amely az Egyesült Államok társult állama.
Ken Paxton a szövetségi legfelsőbb bíróság épülete előtt, mintegy tucatnyi tagállam ügyészével közösen tartott tájékoztatóján úgy fogalmazott: "a Google uralja az internetes reklámpiacot és az internetes keresőszolgáltatásokat". Mindazonáltal nem jogi perek, hanem csupán széles körű vizsgálatok megindításáról beszélt. A texasi ügyész elmondta:
az első vizsgálatok az online hirdetési piacra összpontosítanak.

A Washington Post című amerikai lap által közölt felmérés szerint a Google ezen a piacon vezető szerepre tett szert, és az idén már 48 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el. "Ők uralják a vásárlói és az eladói piacot, az internetes árverések piacát, továbbá a YouTube szolgáltatásaival együtt a videós piacot is" - hangsúlyozta Paxton.
Több tagállam azonban nemcsak emiatt indít vizsgálatot, hanem kifogásolja a keresőszolgáltatások módszereit és a felhasználók adatainak szerintük nem megfelelő védelmét is. Sean Reyes, Utah állam ügyésze azt fejtegette, hogy "nincs abban semmi kivetnivaló, ha valakinek uralkodó szerepe van egy piacon, ha közben tisztességesen jár el". Hozzáfűzte:
bár az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, a Google üzleti gyakorlata panaszokra ad okot.

A Google nem kívánta kommentálni a 48 állam közös vizsgálatának bejelentését, csupán korábbi közleményeire hivatkozott. Ezekben a kaliforniai nagyvállalat azt ígérte, együttműködik a hatóságokkal.
Múlt hét pénteken a Facebook ellen indítandó trösztellenes vizsgálatot jelentette be Letitia James, New York állam ügyésze, aki közölte azt is, hogy a vizsgálathoz több amerikai állam - New York mellett Colorado, Észak-Karolina, Florida, Iowa, Nebraska, Ohio, Tennessee és a szövetségi főváros, Washington is - csatlakozott. Valamennyi államban azt feltételezik, hogy a Facebook a közösségi média területén meglévő monopolhelyzetét felhasználhatta a verseny korlátozására.