Előfizetés

Új történelmi mélyponton a forint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:25

Fotó: Népszava
Nem sokkal délután 5 óra előtt már 331,92 forintba került egy euró.
Nem tartott ki sokáig a forint átmeneti erősödése: a hét elején újra gyengülni kezdett a forint, hétfőn már visszatért az euróárfolyam a 330-as szintre, ma pedig a reggeli nagy gyengülés után csak az volt a kérdés, hogy elérjük-e az újabb történelmi mélypontot – elértük – hívta fel a figyelmet a hvg.hu. Eddig 331,87 forintnál többet soha nem kellett adni egy euróért – ezen a szinten augusztus 29-én járt az árfolyam –, ma viszont nem sokkal délután 5 óra előtt
már 331,92 forintba került egy euró.

Így lesz 31 százalékos krumpliáremelkesésből 3,1 százalékos infláció

M. I.
Publikálás dátuma
2019.09.10. 18:20
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A KSH szerint a termékek átlag 3,1 százalékkal voltak drágábbak augusztusban, mint tavaly ugyanekkor. Részletesebb kimutatásukból ugyanakkor kirajzolódik, hogy aki eszik, dohányzik, albérletben lakik, alkoholizál, fával-szénnel fűt és épp nem vesz autót vagy telefont, megjárta.
Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Részletesebb kimutatásuk olvastán ugyanakkor felmerül a feszítő kérdés, mégis milyen műveletekkel jöhetett ki egy ilyen, még mindig viszonylag megnyugtatóan alacsony összérték. A krumpli például ugyanezen idő alatt 31,3 százalékkal drágult. A friss zöldségfélék 23,6 százalékkal kerültek többe. A dohányáruk 12,8 százalékkal többet kóstálnak. A sertéshúsért 11,5 százalékkal kérnek nagyobb összeget a kasszánál. A liszt ára 11,3, a péksüteményeké pedig 10 százalékkal nőtt. A szeszes italok 8,7 százalékkal lettek drágábbak. A tűzifáért 7,8, a szénért 7,6 százalékkal kell többet fizetni. Az összes élelmiszerért átlag 5,6 százalékkal kértek többet. A „másik oldalon” állnak a használt autók, amik 7,6 százalékkal lettek olcsóbbak. (Más kérdés, hogy ez éppenséggel pont ugyanannyi embernek rossz – az eladónak –, mint jó – a vevőnek.) A telefonok ára 5,3 százalékkal kedvezőbb. Kissé mérséklődött az üzemanyagok és a a tartós fogyasztási cikkek ára is. Az átlagos 3,1 százaléknál kisebb mértékben drágultak például a szolgáltatások, az új autók és a fogyasztási cikkek is. A spórolósak tehát próbáljanak előbbiekről átállni az utóbbiakra. A KSH számos további megnyugtató számítást is közöl. Eszerint az éves inflációs adat 0,1 százalékkal alacsonyabb a júliusban mértnél. Az élelmiszerek esetében szintén szerényebb az érték az előző hónapinál. A nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint mért éves áremelkedés szintén nem magasabb 3,4 százaléknál. Az elemzők ráadásul magasabbra számítottak.
Kapcsolódó
3,1 százalékra szelídült az infláció

Távozik a MÁV egyik vezérigazgató-helyettese

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.10. 17:14

Fotó: Népszava
Völgyesi Zsolt Károly munkaviszonya szeptember 30-án, közös megegyezéssel szűnik meg.
Távozik a MÁV általános és műszaki vezérigazgató-helyettese – közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Völgyesi Zsolt Károly általános és műszaki vezérigazgató-helyettes munkaviszonya közös megegyezéssel 2019. szeptember 30-án megszűnik. Az általános és műszaki vezérigazgató-helyettes irányítása alá tartozó szakmai főigazgatóságok zavartalanul folytatják a munkájukat.