Távozik a MÁV egyik vezérigazgató-helyettese

Publikálás dátuma
2019.09.10. 17:14

Fotó: Népszava
Völgyesi Zsolt Károly munkaviszonya szeptember 30-án, közös megegyezéssel szűnik meg.
Távozik a MÁV általános és műszaki vezérigazgató-helyettese – közölte a vasúttársaság kedden az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Völgyesi Zsolt Károly általános és műszaki vezérigazgató-helyettes munkaviszonya közös megegyezéssel 2019. szeptember 30-án megszűnik. Az általános és műszaki vezérigazgató-helyettes irányítása alá tartozó szakmai főigazgatóságok zavartalanul folytatják a munkájukat.
Szerző
Témák
MÁV

Kiürítették a szegedi jogi kar épületét a hétfői vihar miatt

Publikálás dátuma
2019.09.10. 16:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mintegy 100 négyzetméternyi tetőfelület hiányzik a Tisza Lajos körúti épületről.
A hétfő délutáni viharban a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületét jelentős károk érték. Személyi sérülés ugyan nem történt, a ház azonban nem használható. Most a károk felmérése, a kárenyhítés és az életveszély elhárítása zajlik. A Tisza Lajos körúti épületről mintegy 100 négyzetméternyi tetőfelület hiányzik. Ennek kisebbik része a Feketesas utcára, nagyobbik – körülbelül 60-80 négyzetméternyi – a gerendákkal együtt a Kar belső udvarára esett, megsértve az üvegliftet, a belső udvart és a nyílászárókat. A bádogtető állapota életveszélyessé teszi az épületet, így az oktatást hétfőn  felfüggesztették erről tájékoztatta szerkesztőségünket az alma mater. Az épületből ideiglenesen elköltöztették az adminisztratív hátteret biztosító egységeket is. A tanórákat a Szegedi Tudományegyetem karai közötti együttműködésben ideiglenesen más épületekbe szervezték át. A tanulmányokhoz kapcsolódó adminisztrációs ügyek intézése ideiglenesen a Bocskai utcai épületben zajlik. A kormány az egyetemet a felmerült vis maior helyzetben teljes támogatásáról biztosította.
Szerző
Témák
vihar Szeged

A fővárosi albérletárak alapján Európa középmezőnyébe tartozunk

Publikálás dátuma
2019.09.10. 15:21

Fotó: AFP
Az átlagbérek mezőnyében viszont csak az utolsó ötödbe férünk be.
Statisztikailag is megalapozottnak tűnik, hogy magasnak érezzük a magyar, főként a budapesti albérletárakat - írja a Hvg.hu az Otthon Centrum által közreadott elemzésre hivatkozva, amelyben az áll, hogy a fővárosi albérletárak alapján Európa középmezőnyébe tartozunk. A legolcsóbban Ukrajnában és Fehéroroszországban érhető el egy kétszobás ingatlan, míg a kontinens pénzügyi központjaiban ennek tízszeresébe is kerülhet ugyanez. A hazai albérletárak a középmezőny alsó felébe pozicionálták Magyarországot. Az elemzés szerint a rangosabb európai fővárosokban 500-600 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül egy átlagos lakás havi bérleti díja: ebbe a körbe tartozik Amszterdam, Oslo vagy Koppenhága. Ugyanakkor Zürichben, Londonban és Párizsban ennél már csak drágábban lehet ingatlant bérelni. Ezekben a városokban egy átlagos kétszobás lakásért 700 ezer forintnak megfelelő eurót vagy svájci frankot kell fizetni. Sőt: egy minőségi vagy egy ennél nagyobb alapterületű lakóingatlan bérleti díja havi egymillió forinttól indul. Ezzel szemben Ukrajnában vagy Fehéroroszországban 60-70 ezer forintnyi díjért lehet kétszobás lakást bérelni. Országokon belül persze vannak regionális különbségek: Bécsben 200–300 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy kétszobás lakásért, míg ugyanez Grazban vagy Linzben 25-30 százalékkal kedvezőbb havi bérleti díjért is elérhető. Budapest mai albérletáraival az európai középmezőny alsó felében helyezkedik el. A Varsóban vagy Prágában tapasztalható áraknál valamivel olcsóbb a magyar fővárosban lakást bérelni. Ennek megfelelően az V. kerületben egy 60 m2 körüli bérleményt 200 ezer forinttól 300 ezer forintig hirdetnek. Vidéken 100 ezer forint alatt is lehet kétszobás lakást bérelni. Persze az árak mindig a bérekkel összevetve mondanak valamit - teszi hozzá a Hvg.hu, majd így folytatja a lap: a keresetek rangsorában az EU-ban vásárlóerő-paritáson számolva az EU sereghajtó ötösébe tartozunk a KSH adatai alapján. Az Otthon Centrum elemzése nemcsak az EU-s államokat nézi, de az mindenképp tanulságos, hogy egy 6. kerületi bérlakás díja nagyobb mint egy ljubjanai, grazi vagy drezdai bérlakásé. 
Szerző
Frissítve: 2019.09.10. 23:58