Előfizetés

A Kispipa falán avatták fel Seress Rezső miniszobrát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 20:45

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A Szomorú vasárnap című, világhírűvé vált dal szerzőjének Kolodko Mihály készítette el az emlékművét.
Budapesten, az Akácfa utcai Kispipa vendéglő falán avatták fel Seress Rezső miniszobrát, Kolodko Mihály alkotását. A zeneszerző, akinek a világhírűvé vált Szomorú vasárnap című dalt köszönhetjük, törzsvendég volt a vendéglőben.
Az avató után Fesztbaum Béla színművész idézte fel Seress emlékét.

Igazából Gwyneth Paltrow-nak köszönhetjük a Weinstein-botrányt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.10. 20:23
Gwyneth Paltrow
Fotó: VALERIE MACON / AFP or licensors
Egy új könyv szerint a színésznő volt a szexuális zaklatások botrányának első számú forrása, csak nem merte vállalni a nevét.
Gwyneth Paltrow színésznőt nevezi a New York Times által tálalt szexuális zaklatási botrány kulcsszereplőjének egy új könyv, ami a She Said címet viseli, és ami annak a szerzőpárosnak a műve, akik felgöngyölítették a Weinstein-botrány részleteit - írja a Guardian. Jodi Kantor és Megan Twohey azt állítják Paltrow-ról, hogy „félt a nyilvánosság elé lépni, de megosztotta velük a szexuális zaklatás beszámolóját, és segített más színésznőket toborozni az ügyhöz".
"A Weinstein-ügy kirobbanása lavinát indított el" FOTÓ: Yann COATSALIOU / AFP
Mint ismert, 2017 októberében hatalmas botrányt kavart egy Weinsteinről szóló cikk, amit a New York Times közölt. A cikk szerzői, az említett Kantor és Twohey hosszas nyomozás után derítették ki, hogy Weinstein éveken keresztül zsarolt, molesztált vagy erőszakolt meg nőket, többek között színésznőket. Az áldozatokat később megfenyegette vagy más módokon bírta hallgatásra.

Érteni a világ természetét – Egyedülálló életművekből kínál válogatást a jubileumi kiállítás

Csepregi Evelyn
Publikálás dátuma
2019.09.10. 11:45
A jubileumi kiállításon minden alkotó helyet kapott, akivel a galéria jelenleg együtt dolgozik. A kép jobb oldalán drMáriás és Bukta Imre
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Húszéves fennállását ünnepli idén a Godot Galéria.
„Emlékszem, nyolcéves voltam. Apám önálló kiállítása nyílt a Godot Galériában a Madách téren. A szóban forgó kiállítás megnyitója volt a galéria nyitóeseménye is. Én teljesen el voltam varázsolva a helyszíntől, a sok embertől, a különleges atmoszférától, ami körülölelt akkor. Nem sokkal később, már az ablakból szónokoltam a zsúfolásig telt galériából kint rekedt tömegnek. Azt a kiállítást egyébként Sas Tamás filmrendező nyitotta meg, vagy nyitotta volna, ha én nem vagyok ott. Ezúttal is elnézést kérek minden érintettől” – mondta megnyitó beszédében Szurcsik Benedek, filozófus a Godot Galéria jubileumi kiállításának megnyitóján. A zsúfolásig megtelt tér ez alkalommal is különleges atmoszférát hordozott: a jelenlévők ünnepelni érkeztek, ünnepelni a húsz év távlatából értékteremtő, egyedi hangú galéria fennállását, és kíváncsi tekinteteikkel újabb két évtizedet megelőlegezni.
Dr.Máriás: Kádár János a rendszerváltás éjszakáján imádkozik, 2010
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A jubileumi kiállítás a galéria tevékenységének keresztmetszetébe kínál betekintést: a tárlaton négy-négy alkotást láthatunk minden művésztől, akikkel jelenleg is együtt dolgoznak. Bár más hazai galériákhoz viszonyítva kevesebb művésszel dolgoznak, úgy érzik, így több figyelem irányulhat az egyes alkotókra – s mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy néhányuk neve mára szinte összeforrt a Godot Galériáéval.
FeLugossy László: Mentőöv, 1998
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A tárlat Bukta Imre, drMáriás, feLugossy László, Gaál József, Nagy Kriszta x-T, Szikora Tamás és Ujházi Péter különböző időszakaiból válogat, ezáltal az egyes művészek életművéről is miniatűr lenyomatot adva. Jól megfér egymás mellett a jelenet, ahogy Orbán Viktor átveszi Európa irányítását az Avignoni kisasszonyoktól (drMáriás képén), a Téli kert nyaksállal (Bukta Imre festménye), valamint James Joyce nőben (feLugossy László alkotásán). Az emeleti kiállítótérben járva olyan önreflektív, társadalmi kérdéseket is feszegető, humorral fűszerezett alkotásokkal találkozhatunk, amelyek a kortárs művészet lényegét – ha feltételezhetünk ilyet –, villantják fel. Ezen alkotók és a Godot egymásra találása bizonyos esetekben sorsszerűnek is tűnhet, főként, ha Szurcsik Benedek szavaira gondolunk: „a galéria mindig is képes volt önmagát – akárcsak egy művész a művein keresztül – újra definiálni úgy, hogy meglévő értékei nem vesztek el. Ennél sokkal jobban értette mindig is a világ természetét.” Infó: #g20 – a Godot Galéria 20 éves jubileumi kiállítása Nyitva: október 12-ig.
Nagy Kriszta x-T: Minta+ i-V, 2014
Fotó: Erdős Dénes / Népszava

Hatalmas magánmúzeum nyílik Óbudán

A Godot Galéria tovább bővíti tevékenységi körét: október elsején nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt a Godot Kortárs Művészeti Intézet (Godot Institute of Contemporary Art – GICA). Az óbudai Goldberger gyár történelmi helyszínén, magán kezdeményezésre épülő kortárs képzőművészeti központ 1100 négyzetméteres összterületével egyedülálló független művészeti intézményként indul útjára, lehetőséget teremtve a fiatal művészek és kurátorok önálló alkotói szabadságának kibontakoztatására. A hivatalos megnyitó október elsején lesz, s egybeesik a negyedik alkalommal megrendezett Godot Young Generation Art Fair megnyitó eseményével is.