Kínos fotót posztolt Németh Szilárd a közszolgálati egyetem tanévnyitójáról

Publikálás dátuma
2019.09.11. 15:15

Fotó: Népszava
Ez a karlendítés nem az a karlendítés, de régen baj, ha emiatt magyarázkodni kell.
Hagyomány és Modernség – ezzel a címmel osztott meg egy fotót Németh Szilárd, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak fogadalomtételéről. Hogy a modernség miben merül ki, az nem egyértelmű a fotóból, de hagyományokat biztosan felidéz, méghozzá nagyon rossz emlékűeket. 
A képen négy közszolga, közöttük egy leendő honvédtiszt mereven előre tartott karral mondja el fogadalmát egy díszjogar előtt.

A fotó nagy felzúdulást váltott ki a kommentelők között : „Nettó náciság, megdöbbentő és dühítő. Ha csak ismerethiányból táplálkozik, akkor is!” - írta egyikük, míg mások inkább azzal mentegették a képet, hogy ez csak kartartás, nem lendítés.
Az ügy kapcsán megkerestük a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is, hogy megértsük, mi is történik az eseményen – hogy a dolognak nincs köze a náci köszöntéshez, az sejthető volt, de az arra emlékeztető gesztusok is minimum kínosan hatnak egy állami egyetem tanévnyitóján. Egy korábbi, 2017-es tanévnyitón készült felvételeken pedig az látszik, hogy az elsőéves hallgatók a díszjogarra tett kézzel mondanak esküt.
Tanévnyitónknak minden évben fontos része a hallgatói fogadalomtétel, amelynek során az egyetemi karok egy-egy képviselője az egyetemi jogarra helyezett kézzel mondja el fogadalmát (…) A NKE tanévnyitóján készült fotó a fogadalomtétel egy pillanatát örökíti meg. Az Ön által említett kép egy olyan pillanatot rögzít, amikor a kezek nem értek a jogarhoz, de egyértelműen látszik rajta az is, hogy a jogar felé kinyújtott karok szimbolikusan az egyetemhez tartozást fejezik ki - írta megkeresésünkre az egyetem sajtóosztálya, hozzátéve, abszurdnak és súlyosan sértőnek tartják, hogy ezt a jelképes gesztus a náci rituáléval vetjük össze. Tetszik vagy sem, a szimbólumok üzenetértéke ugyanakkor elválaszthatatlan a hozzájuk kapcsolódó eseményekhez, tudásanyaghoz: az is közismert, hogy a szvasztika több ezer éves indiai szimbólum, de ez senkit sem mentene meg a rendőrségi eljárástól, ha az utcán mutogatná a nácik által is használt horogkeresztet. Ugyanígy, a történelmi tények ismeretében mindenképpen rosszul fest, ha egy egyenruhás férfi merev kartartással tiszteleg egy „méltóságjelvény” előtt.
Szerző

Az MSZP szerint Karácsony Gergely kampánya miatt lett olcsóbb a kézistadion

Publikálás dátuma
2019.09.11. 13:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ennek tudják be, hogy felére esett vissza a népligeti beruházás ára. A megmaradt 60 milliárd felhasználásra is van tippjük.
Csoda történt, hiszen rövid idő alatt átlagosan 60 milliárd forinttal csökkent a Népliget mellé tervezett sportcsarnok megajánlott költsége – mondta szerdai sajtótájékoztatóján az MSZP budapesti elnöke, aztán beszámolójából kiderült, hogy nagyon is sejti, mi történhetett a háttérben Az esetről a Népszava is beszámolt, mint kiderült, volt olyan kivitelező cég, ami ami 158 milliárdról 78 milliárdra vágta vissza árajánlatát. 
Az árcsökkentés miatt Molnár Zsolt mindenképpen kérdőre vonná a kormányt – hiszen ki kell deríteni, ki a felelős azért, hogy a NER kedvenc vállalkozói első körben ilyen magas árakat mondhattak be a 20 ezer fős kézicsarnok építésére. A varázslatos spórolással megmaradt 60 milliárdból pedig CT-gépeket vásárolna, ezzel is rövidítve a kórházi várólistákat.
Molnár az ellenzék és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nagy sikerének tudja be az olcsóbb kivitelezést, és úgy látja, hogy eredményes volt a stadionstopra és a felülárazott költségvetésekre vonatkozó kampány.

"Gondolom, arra az érintett cégek nem maguktól jöttek rá, hogy árengedményt kell tenni" -fejtegette a szocialista képviselő. (A kormány augusztus 23-án határozatban szabta meg a beruházás maximális büdzséjét; a NER kedvenc vállalkozói  gond nélkül elfogadták az új feltételeket- a szerk.).
Molnár Zsolt is hangsúlyozta, hogy az ilyen gigaberuházásokat Karácsony győzelme után a választói akarathoz kötnék – döntsenek ők arról, hogy szükség van-e újabb stadionra a fővárosban, hiszen az adófizetők pénzével gondosan kell bánni.
Szerző

Csuklóból hárította Orbán a gyulai fideszes belháborúról szóló kérdéseket

Publikálás dátuma
2019.09.11. 11:33

Fotó: Népszava
A miniszterelnöknek címzett levélre valamiért Pintér Sándor válaszolt – ő meg ugye nem foglalkozik a témával.
A lerázás  egyszerű és abszurd módját választotta Orbán Viktor, amikor a gyulai polippal, a helyi fideszes vezetők közötti harc témájával szembesítették. Mint a Népszava is beszámolt róla, az ügyet egy miniszterelnöknek címzett, kiszivárgott levél robbantotta ki - ebben Galbács Mihály, Gyula volt kormánypárti alpolgármestere húsz oldalon keresztül panaszkodott a a fideszes városvezetéssel összenőtt üzleti körre, és az állítólag előre lezsírozott üzleti pályázatokra, ám üzenete a sajtóhoz is eljutott. 
Orbán Viktort a jobbikos Stummer János faggatta a gyulai helyzetről: miniszterelnöknek címzett levelében arról érdeklődött, hogy 
  • Orbán Viktorhoz eljutott-e Galbács Mihály dolgozata, értesült a benne szereplő állítólagos törvénysértésekről?
  • Ha nem, hogyan lehet, hogy Magyarország miniszterelnöke nem tudott a gyulai polip működéséről?
  • A miniszterelnök „ milyen lépéseket tesz a gyulai korrupció felszámolása érdekében?”
Stummer kérdései a parlamenti levelezés szabályai szerint Kövér László házelnökön keresztül jutottak el a miniszterelnökhöz, ám az üzenetet Orbán hivatalától „válaszadás céljából” átették a Belügyminisztériumhoz. Így a jobbikos politikusnak Pintér Sándor válaszolt, aki szerint nem tartozik a Belügyminisztérium hatáskörébe a sajtóhírek kommentálása – a gyulai ügyekben pedig nem érkezett feljelentés a rendőrséghez. A megoldás, egyszerűsége mellett arrogáns is:
ha Orbánnak érdektelen vagy kínos egy téma, egyszerűen delegálja a válaszadás feladatát valamelyik tárcának, amelyik aztán jelzi, hogy semmi köze az ügyhöz.

Pintérről bármi lepattan

Pintér amúgy is kiváló gumifalnak számít, sorra pattannak vissza róla az ellenzéki felvetések. Korábban rutinosan hárította azt a felvetést, hogy tárcájánál folyik-e belső vizsgálat a Microsoft-beszerzések kapcsán, a Gruevszki vízumára vonatkozó kérdés elől pedig arra hivatkozva tért ki, hogy ez idegenrendészeti feladatkör – épp csak azt nem tette hozzá, hogy az idegenrendészeti igazgatóság a belügy, közvetve tehát ő felügyelete alatt áll.  De megbízhatóan semmitmondó választ adott akkor is, amikor a csak a kormánypárti sajtóban menetelő migránskaravánról faggatták.
Szerző
Frissítve: 2019.09.11. 14:42