Előfizetés

Felmentették az orvost, aki "halálba segített" egy súlyosan demens beteget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 15:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hágai bíróság minden vádat ejtett a holland orvos ellen.
A holland törvényszék megállapította, hogy a "halálba segített" 74 éves nő még betegségének egy korábbi fázisában kérelmezte az eutanáziát, az orvos pedig körültekintően, a jogszabályoknak és a leadott végakaratnak megfelelően járt el, konzultált több kollégájával és a családtagokkal. Az ügyészség azzal vádolta meg a mára visszavonult orvost, hogy nem járt el kellő gondossággal, s nem tett meg mindent azért, hogy tisztázza, a beteg továbbra is meg akar-e halni. A bíróság szerint azonban a kommunikáció nem is lett volna lehetséges a páciens állapota miatt. Sanne van der Harg, a vádhatóság szóvivője közölte, hogy alaposan tanulmányozni fogják a határozatot, csak utána döntenek az esetleges fellebbezésről. A "halálba segített" nő lánya kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy anyja meg akart halni. "Az orvos kiszabadította mentális börtönéből" - fogalmazott. Sajtóhírek szerint az ítélet irányadó lehet a későbbi esetekben, segíthet az eutanáziatörvény értelmezésében. A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik ott és a később hasonlóan eljáró Belgiumban is. Az önkéntes halált azoknak engedélyezhetik, akik állandó, szinte elviselhetetlen, kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen kérelmezik írásban, ismételten. Az előrehaladott demenciában szenvedők körében rendkívül ritka az eutanázia, 2002 óta kevesebb mint húsz ilyen esetet regisztráltak Hollandiában.

Tegnap óta körözik Komáromy "G Ras" Gergelyt garázdaságért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 15:20

Fotó: Gregory G Ras / Facebook
"Miért nem írtatok mondjuk egy emailt, pöcsfejek, hogy legyek szíves befáradni?" - kommentálta az előadó-aktivista.
Elfogatóparancsot adott ki a rendőrség garázdaság miatt Komáromy "G Ras" Gergely ellen. Az előadó-aktivista egy barátjától értesült arról, hogy egyáltalán körözik. Komáromy saját Facebook-oldalán osztotta meg az esetet, vérbő kommentárral, amiből a cikkünk leadjében olvasható idézet még nagyon baráti. 

Lezuhant egy teherszállító repülőgép Ohióban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.11. 14:45

Fotó: 13abc.com
Úgy tudni, ketten ültek a fedélzeten, sorsukról egyelőre nincs hír.
Lezuhant és a földnek csapódva lángra kapott szerda hajnalban egy teherszállító repülőgép az ohiói Toledo Express repülőtér közelében - közölték a légikikötő hatóságai az MTI szerint. Az amerikai WTOL11 és 13abc hírtelevíziók értesülései szerint a gép egy járműjavító műhelynél egy teherautóknak fenntartott parkolóra zuhant néhány kilométerre keletre a repülőtértől, lángba borítva a környéket. Az érintett Lucas megyéből és a környékről riadóztatták a tűzoltókat, akiknek sikerült úrrá lenniük a tűzön. Joe Rotterdam, a Lucas megyei kikötői hatóság repülőtéri műveletekért felelős igazgatója szerint a gép roncsai széles körben szóródtak szét a helyszínen. A 13abc úgy tudja, ketten voltak a repülő fedélzetén, egyelőre azonban nem tudni sorsukról. Az autóalkatrészeket szállító gép a repülőtéri hatóság közlése szerint éppen leszálláshoz készülődött. A Toledo Express repülőtér saját Facebook-oldalán azt közölte, a légi közlekedés zavartalan.