Előfizetés

Meglepetés! Kiestek az amerikaiak a kosár-vébéről

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.11. 17:33

Fotó: YE AUNG THU / AFP
Óriási meglepetésre a címvédő amerikai férfi kosárlabda-válogatott nem jutott be a legjobb négy közé a Kínában zajló vb-n, ugyanis a szerdai negyeddöntőben 89-79-re kikapott Franciaországtól.
Az európai gárda a nagyszünetben 45-39-re vezetett, majd a harmadik negyedben tíz ponttal elhúzott. Az Egyesült Államok csapata azonban - amely százszázalékos mérleggel zárta a csoportkört - főként a Utah Jazzt erősítő Donovan Mitchell remeklésével kiegyenlített a 28. percben. Az utolsó játékrészben úgy tűnt, hogy a tengerentúliak állnak közelebb a sikerhez, ám a 22 pontos Evan Fournier vezette franciák fantasztikus hajrával megszerezték a győzelmet.
Az amerikaiak veresége mindenképp váratlan, ugyanakkor messze nem a legerősebb keretükkel vesznek részt a világbajnokságon, ugyanis csak két idei All Star-játékos, Kemba Walker és Khris Middleton van ott a keretben.
Az elmúlt két vb-n aranyérmes amerikaiak augusztus végén 78 mérkőzés és közel 13 év után kikaptak Melbourne-ben az ausztráloktól, tétmeccsen pedig előzőleg a 2006-os világbajnokság elődöntőjében maradtak alul Görögországgal szemben. Legutóbb a 2002-es, hazai rendezésű vb-n fordult elő, hogy az amerikaiak nem jutottak be a négy közé, akkor a hatodik helyen végeztek. Ami a többi párharcot illeti, a három legerősebbnek tartott válogatott közül egyik sem lesz ott az elődöntőkben, ugyanis Szerbia kedden Argentínától kapott ki, míg a görögök a csoportjukból sem tudtak továbbjutni.
Az elődöntőben az argentinok Franciaországgal, a spanyolok pedig Ausztráliával mérik össze erejüket.

Semmivel sincs előrébb a hazai labdarúgás

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.09.11. 11:00

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Józanul nézve a magyar válogatott még mindig jobban áll Eb-selejtezőcsoportjában, mint ahogyan az a hazai futball általános állapotából következne.
Elvégre a nemzeti együttes a szlovákoktól elszenvedett újabb vereséggel együtt is azonos helyzetben van kétszeri legyőzőjével, valamint az ezúttal szabadnapos walesi csapattal; mármint a vesztett pontokat illetően, mert a kettős szlovák diadal a szomszédok számára jelent előnyt. Azaz honfitársaink versenyben maradtak a továbbjutásért, bár kétségkívül nehezebb a szituáció, mint amilyen az Üllői úti 1-2 előtt volt, mert hátralévő három mérkőzésükből kettőt vendégként kénytelenek megvívni. Ám az, hogy túl a féltávon egyáltalán szóba jön a gárda, mint lehetséges Eb-résztvevő, sokak mostani csalódása ellenére is figyelmet érdemel, elvégre ezzel a hátországgal már a lépéstartás is eredmény.
Hiába zengik, akik zengik, hogy micsoda fejlődésen ment keresztül a magyar futball az utóbbi dekádban, a valóság az: a hazai labdarúgás semmivel sincs előrébb annál, mint ahol egy évtizede tartott. Sőt. Irdatlan állami ráfordítással újra Vaduzig jutott – 2006-ban már járt e szakadékban, ráadásul nem csupán liechtensteini, hanem máltai szurdokban is megfordult –, és úgynevezett kirakatcsapatai egyikének másodosztályú megszégyenítése tényszerűen jelzi: itt bizony változatlan a mélység. Elvégre európai kupaszinten a svájci B ligánál egyszerűen nincs lejjebb. (Pláne, ha az onnan érkező ellenfél momentán az utolsó előtti helyen áll a második vonalban.) De látható volt az is, hogy a másik „kirakatot” miként törte darabokra a kontinens középmezőnyéhez sem tartozó zágrábi Dinamo vagy a középmezőnyhöz sorolható Torino milyen magától értetődő módon játszadozott el itt is, ott is a Debrecennel. (Nem a DVSC játékosai tehettek róla, hiszen a mezei poszáta miként versenghetne a kabasólyommal?)
A példákat esztendőkre visszamenőleg hosszasan lehetne sorolni. A lényeg: a magyar mezőny emberemlékezet óta harmatos színvonala a súlyos százmilliárdokban mérhető dotációval sem javult, sőt inkább romlott. Akkor pedig hogyan lehetne elvárni, hogy kvalifikációs ötösében szériában négy győzelmet arasson a válogatott? A körülményeket figyelembe véve már a három egymást követő siker (Horvátország 2-1, Azerbajdzsán 3-1, Wales 1-0) is maximális, ha nem éppen erőn felüli teljesítmény volt, és bizony hosszú távon nem lehet megúszni, hogy előtűnjék: a fundamentum ingatag lábakon áll.
Ha nálunk lenne, mondjuk, Marek Hamsik vagy Stanislav Lobotka, akkor alighanem honfitársaink nyerik a hétfői meccset is. Hamsik most Kínában futballozik, de több mint négyszáz bajnokit lenyomott a Napoliban, és egyáltalán nem mellékszereplőként; középpályás társa pedig Spanyolország első osztályában „penget”. E labdarúgók maga- és labdabiztosságán tökéletesen tükröződik, honnan jönnek, mi van mögöttük. A vendégek 4-0-ás hazai kudarc után játszottak Budapesten. Ennélfogva a mérkőzés első harmadában kivártak. Majd amikor világossá vált, hogy elkerülik az újabb megpróbáltatásokat, olyannyira megnyugodtak, hogy a találkozó befejező szakaszában már kimérten adogattak.
Mifelénk ezzel szemben az érzelmek kavarognak. „Az év mérkőzése”, meg hogy milyen volna, ha a szlovákok vívnának jövőre Eb-meccseket Budapesten. Amúgy – megfigyelésem szerint – azzal is emelkedett a tét, hogy nem csupán a futball „játszik”, mert a kabinetfüggők úgy gondolják: az Európa-bajnokságon futballozó magyar együttes visszamenőleg igazolná a páratlan kincstári költést. Csak hát amíg Vaduz jut, hallatlanul bonyolult az alátámasztás...
A selejtezők hajrája sem sokkal könnyebb. Egyrészt a mostani vereséggel odalett a horvátok elleni győzelem előnye. Másrészt legközelebb éppen Splitbe kell menni, és csekély a valószínűsége, hogy a vb-ezüstérmes szomszédot ugyanabban a sorozatban másodszor is sikerül felülmúlni. Még az is elképzelhető: a végső sorrendről csak az utolsó játéknap (november 19.) dönt. A záróra Cardiffban éri a magyar csapatot. Számolgatni amennyire izgalmas, olyannyira fölösleges. Ami tény: hazánk fiai csoportjuk harmadik helyére csúsztak vissza, ez a pozíció pedig még a kontinenstorna huszonnégyes mezőnyében sem jelent tagságot. Úgy tetszik, a válogatottól az eddigieknél több kell.
Miközben körülötte idehaza mindenütt csak kevesebb van.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport

1. Horvátország 5 3 1 1 10-5 10 2. Szlovákia 5 3 0 2 9-7 9 3. Magyarország 5 3 0 2 7-6 9 4. Wales 4 2 0 2 4-4 6 5. Azerbajdzsán 5 0 1 4 5-13 1 A magyar válogatott mérkőzései: október 10., Horvátország–Magyarország. Október 13., Magyarország–Azerbajdzsán. November 19., Wales–Magyarország. 

Az UEFA korruptabb a FIFA-nál

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.09.11. 09:50
Az oligarcha Igor Szurkisz (jobbra) pontosan tíz éve igazolta le az aranylabdás és BL-győztes Sevcsenkót
Fotó: GENIA SAVILOV / AFP
A labdarúgás visszaéléseinek feltárásával foglalkozó Football Leaks szerint az európai futballszervezet 14 év alatt offshore cégen keresztül 380 millió eurót fizetett ki Ukrajnának.
Tizennégy év alatt 380 millió euró támogatást juttatott el Ukrajnába az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Brit-Virgin-szigeteken található offshore cégen keresztül. A labdarúgás visszaéléseit feltáró Football Leaks nevű szervezet az erről szóló bizonyítékokat – átutalási bizonylatok, számlák, szigorúan titkos pénzügyi beszámolók – eljuttatta a Der Spiegel című német hetilapnak. A Football Leaks korábban az amerikai titkosszolgálat, az FBI megállapításaira hivatkozva azt állította, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a világ harmadik legkorruptabb szervezete. Az UEFA-nál most még súlyosabb pénzügyi visszaélésekre derült fény. 
A Der Spiegel szerint 2016-ban derült ki, hogy az UEFA az Ukrajnának szánt támogatásokat – melyek a futballszövetségnek és a kluboknak jártak – a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Newport Management Limited nevű offshore cég számlájára utalta át. A cég mögött Igor Szurkisz, ukrán oligarcha áll. Ő a legsikeresebb ukrán klub, a Dinamo Kijev elnöke 2002 óta, a testvére pedig Grigorij Szurkisz, aki 1993-1998 között vezette elnökként a kijevieket, később tizenkét évig irányította az Ukrán Labdarúgó-szövetséget (FFU), 2004-től 2019-ig tagja volt az UEFA végrehajtó-bizottságának, egy ideig alelnökként az európai szövetség második számú vezetőjének számított a később korrupciós vádak miatt leváltott elnök, Michel Platini mögött.
Az UEFA egyik munkatársa – akinek nevét saját biztonsága érdekében titokban tartják – 2016 december 15-én „szigorúan bizalmas, semmilyen körülmények között nem kerülhet illetéktelen kezekbe” tárggyal ellátott belső levélben tájékoztatta a vezetőket arról, hogy 2002. szeptember 26. és 2016. december 2. között minden Ukrajnának szánt UEFA-kifizetés az offshore cég számlájára érkezett meg. A Newport Managament Limited kapta az ukrán labdarúgás infrastrukturális fejlesztésére szánt, stadionépítésre, a rassziszmus ellenes harcra, a játékvezetők képzésének fejlesztésére küldött támogatásokat, az európai kupákban pályára lépő klubok eredményei után járó összegeket és azt a pénzt is, amit az UEFA azoknak a klubcsapatoknak fizet ki rendszeresen, amelyek játékosokat adnak a válogatottaknak az Európa-bajnoki selejtezőkre. Excel táblázatban soronként vissza lehetett követni, melyik nap, mekkora összeget, milyen célból utalt az UEFA az offshore cég számlájára.
Az első hat évben svájci frankban, utána euróban érkeztek az összegek a Newport Management Limitedhez. Összesen 400 alkalommal utalt az UEFA az offshore cégnek. Az FFU 1999-ben bízta meg az offshore céget a pénzügyeinek kezelésével. Az UEFA is megkapta a megállapodást, ami pár mondatból állt, amelyben az FFU a szerződésre hivatkozva kérte, hogy a Brit Virgin-szigeketen bejegyzett cég számlájára érkezzenek az összegek. Arról nem adott tájékoztatást az FFU, hogy innen hogyan jutnak el az UEFA-tól a támogatások azokhoz, akiknek ezeket szánják, az európai szövetség sem foglalkozott ezzel a 2016 decemberében elküldött szigorúan bizalmas belső levélig.
Ezután az UEFA vizsgálatot indított, két gazdasági szakembert Ukrajnába küldött, akik további „érdekes” információkat szereztek: a Dinamo Kijev pénzügyeit 1993 óta az 1992-ben alapított Newport Management Limited kezeli, a hatoldalas szerződést 2010-ben újabb húsz évre meghosszabbították. Ennek értelmében az offshore cég teljes körű pénzügyi szolgáltatást nyújt a kijevi klubnak, nemcsak a bevételeket kezeli, hanem értékesíti a klub marketing- és televíziós közvetítési jogait. A szerződést a két Szurkisz-testvér írta alá. 
„Kicsit naivak voltunk” – írta az UEFA pénzügyi osztályának egyik munkatársa 2017-ben az európai futballszervezet jogászának küldött levelében. Azt a választ kapta a jogászoktól: sosem érkezett panasz Ukrajnából arról, hogy valaki nem kapta meg a neki járó pénzt az UEFA-tól, ezért senkit sem lehet hibáztatni a történtekért.
A Der Spiegel huszonkét kérdést küldött el a Newport Management Limitednek, amire azonnal jött a reakció: ennyi kérdést a cég nem tud a törvényben kötelezően előírt nyolc napon belül megválaszolni. A Der Spiegel további megkeresései válasz nélkül maradtak. Az UEFA a német lapnak azt írta, a belső vizsgálat 2017. májusában lezárult, az európai szövetség nem követett el sem jogsértést, sem mulasztást.
Az FFU 2015-ben kérte az UEFA-tól, hogy a neki járó összegeket ne a Brit Virgin-szigetekre küldjék, a kifizetéseket azonban csak egy évvel később állította le az európai szövetség. Azzal az indokkal, hogy akkor került elő az FFU levele. Közben még közel 100 millió eurót kapott az UEFA-tól a Newport Management Limited.